Cuvintele dor: Mihai Gainusa: Educatia venita de pe ecranul televizorului este cea mai nociva

Sambata, 24 Noiembrie 2012, ora 09:59
8998 citiri
Cuvintele dor: Mihai Gainusa: Educatia venita de pe ecranul televizorului este cea mai nociva
Foto: Prima Tv

Mihai Gainusa se numara printre persoanele care considera ca de vina pentru violenta verbala dintre tineri este societatea actuala.

In plus, dupa cum a declarat prezentatoul TV pentru Ziare.com, "in familie primeaza, din pacate, educatia venita de pe ecranul televizorului".

Am vorbit cu Mihai Gainusa despre cele mai frecvente situatii de violenta verbala, mai exact despre amenintarile venite de la colegi, profesori, parinti.

Va amintiti sau cunoasteti astfel de cazuri? Cazuri de violenta verbala care au marcat dezvoltarea unui tanar?

In afara de cazurile patologice si marlanesti ale verilor Becali sau al lui Vadim pe TV, am vazut de-a lungul timpului, copii care au primit o asa-zisa educatie bazata pe intimidare. Erau fie smuciti de mana, in timp ce parintele le urla efectiv in ureche, fie li se aplica o corectie fizica in vazul lumii.

Cum se manifesta agresorul si de ce credeti ca proceda astfel?

In opinia mea, agresorul nu are minim de pregatire in educarea unui copil. In primul rand fiindca el insusi are o lacuna mare in educatie. Iar intimidarea fizica e apanajul celor simpli. Si cea mai la indemana metoda de supunere.

Cum a raspuns persoana agresata si cum s-a incheiat conflictul?

Copilul a inceput sa tremure de frica si sa planga. Ulterior, de-a lungul copilariei, am observat ca pustiului nu-i mai pasa de palme sau de tipete, isi dorea mai mult ca aceasta corectie sa se incheie mai repede.

Cuvintele dor: Tu ai suferit din cauza violentei verbale? - Sondaj Ziare.com

Au existat efecte pe termen lung atat la agresor, cat si la persoana agresata?

Parintele constientiza intr-un tarziu faptul ca fusese prea violent si incerca sa-si recompenseze fiul prin pupaturi sau dulciuri. Din pacate, am observat ca cel mic a adoptat in relatia cu ceilalti copii un stil de joaca violent, in care abundau palmele prietenesti sau impinsul.

Cum au intervenit parintii, profesorii, ceilalti copii?

Era vorba de un tata care era certat uneori de sotie, dar mai mult de forma. Ceilalti copii priveau scenele de violenta cu teama si curiozitate. Dar, bineinteles si cu usoara satisfactie egoista a celor mici.

Cum ar trebui rezolvat un conflict de agresiune verbala intre tineri?

Eu cred ca un adult responsabil ar trebui sa intervina si sa le explice ca nu agresiunea verbala rezolva situatiile de conflict. Nu poti sa-i schimbi opinia cuiva tipand la el. Doar o persoana cu minte needucata poate crede asa ceva.

Cum ar trebui sa reactioneze persoana agresata?

Daca nu-i intri in joc agresorului, acesta se poate calma. Dar nici nu-i intoarce spatele, e bine sa-ti supraveghezi dusmanul. Cred ca trebuie lasat sa treaca impulsul initial de furie si apoi inceputa o negociere. Nu trebuie raspuns cu violenta la violenta. Calmati-va in trafic!

Cuvintele dor: Andreea Marin Banica: Copiii violenti nu aleg sa fie asa, aleg altii pentru ei

"Societatea incurajeaza violenta verbala pe toate planurile

Credeti ca societatea actuala incurajeaza sau tolereaza agresiunea verbala?

O incurajeaza pe toate planurile. Nu mai exista o educatie in scoala, profesorii buni au plecat. Iar in familie primeaza, din pacate, educatia venita de pe ecranul televizorului. Cea mai nociva educatie, in conditiile actuale de discurs media.

De ce sunt tinerii de astazi violenti?

Nu sunt mai violenti decat cei din alte timpuri. Dar conflictele au devenit entertainment, din pacate. Vedem peste tot, in ziare, la TV, pe internet, dueluri suburbane sau chiar violente fizice. Si toate au inceput sa aiba o aparenta de normalitate. Ti se pare normal sa auzi injuraturi la televizor, asa ca nu te mai mira bataile din mijlocul strazii.

De ce credeti ca aleg sa se manifeste asa?

Repet, lipsa de educatie si lipsa de o auto-cenzura adevarata in media. Nu atat a continutului, cat a formei de exprimare. Iar tinerii sunt cei mai influentabili si din ei se naste generatia de nervosi de maine.

Ce ar trebui facut pentru a descuraja astfel de manifestari?

In primul rand o educatie elementara in familie. Din pacate, nici familiile nu mai sunt ceea ce au reprezentat odata. Asa ca singura metoda o reprezinta niste campanii continue si insistente de educare la nivel national, prin toate sursele. Iar jurnalistii care prefera ratingul bazat pe conflicte violente, agresivitate si limbaj de mahala sa nu uite ca si ei au copii. Care se formeaza cu exemplele promovate de ei.

Descarca gratuit ghidul inteligent pentru copii, tineri si adulti, pentru a descoperi cum poti iesi dintr-o multime de situatii neplacute evitand violenta verbala sau contracarand efectele ei.

Afla mai multe despre violenta verbala si cum poate ea sa-ti afecteze copilul pe site-ul oficial cuvinteledor.ro.

Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
#Mihai Gainusa, #Mihai Gainusa cuvintele dor, #Mihai Gainusa violenta copii , #copii