Cuvintele dor: Nu exista copil violent in permanenta, doar situatii concrete - TV Ziare.com

Marti, 11 Decembrie 2012, ora 20:08
9855 citiri
Cuvintele dor: Nu exista copil violent in permanenta, doar situatii concrete - TV Ziare.com
Foto: cuvinteledor.ro / e-book

Campania Cuvintele dor, nu-i asa? de constientizare si combatere a efectelor violentei verbale asupra copiilor si tinerilor, o initiativa Romtelecom, a ajuns la final, odata cu lansarea cartii electronice gratuite care ofera, in benzi desenate, solutii eficiente pentru copii.

Cristina Popescu, director de Comunicare Romtelecom, si Cati Calin, psiholog si expert in comunicare implicat in campania impotriva violentei verbale, sustinuta si de Ziare.com, au raspuns invitatiei noastre de a discuta in direct cu cititorii, marti, la TV Ziare.com, intr-o emisiune interactiva.

Violenta verbala, un flagel care lasa urme in sufletele copiilor nostri

Organizatorii campaniei Cuvintele dor, nu-i asa? au raspuns intrebarilor venite din partea utilizatorilor, oferind exemple si solutii punctuale pentru cele mai des intalnite probleme care pot aparea in comunicarea cu copilul.

Intra si vezi inregistrarea integrala a emisiunii, pentru a afla mai multe despre cum este afectat copilul tau de violenta verbala, dar si multe sfaturi practice si ponturi folositoare parintilor si nu numai. [Vezi inregistrarea emisiunii]

Principala cauza a violentei verbale

"Conform studiilor pe care le-a facut Romtelecom pentru aceasta campanie, sa stiti ca tinerii, pentru ca e vorba de copii si tineri, intre 10 si 18 ani, care au raspuns la intrebari, identifica foarte clar ca violenta verbala are la baza fie niste frustrari, fie un comportament neadecvat al uneia dintre partile implicate intr-un conflict, sa spunem. E o forma de exprimare, pana la urma, aceasta violenta verbala", sustine Cristina Popescu, director Comunicare Romtelecom, la TV Ziare.com.

"Ce ni s-a parut noua ingrijorator, din studiile pe care le-a comandat Romtelecom, pentru aceasta campanie, este faptul ca violenta verbala este deja acceptata ca si comportament normal. Multi dintre copiii si tinerii care au participat la studii spuneau: 'E normal sa se tipe, e normal sa se vorbeasca urat'. E cumva un comportament acceptat.

Pe de alta parte, toata lumea identifica violenta verbala ca fiind prima treapta intr-o escaladare a conflictului, deci catre violenta fizica sau de alt tip, cu un impact mult mai mare decat cea verbala. Mi se pare ingrijorator, si de aceea am ales sa mergem pe a 'ataca' violenta verbala in campania asta, de a oferi solutii pentru ea", explica Cristina Popescu.

Cati Calin: Lipsa de comunicare, cauza violentei verbale

"Copiii sunt nascuti si crescuti, asa cum am fost si noi, intr-un mediu de comunicare care are si laturi toxice. Vorbesc despre celalalt, nu vorbesc despre mine. A folosi cuvinte ca prost, neatent, tampit, tot felul de alte cuvinte, care sunt violente verbale nici macar nu le constientizeaza. Le-au auzit acasa, la scoala, in mediul cu prietenii, pur si simplu este mediul de comunicare in care noi traim. Este esential pentru adulti sa-i ajute sa constientizeze ca aceste lucruri nu fac bine. (...)

Daca sunt profesor si le spun copiilor "sunteti neatenti, nu sunteti cuminti", de fapt, ce vreau sa spun este ca mie imi este dificil, eu am nevoie de liniste, nu ca tu nu esti atent, ci ca eu, ca sa pot transmite acea informatie, trebuie sa am nevoie de liniste.

Exprimarea este foarte diferita si atunci copilul, in loc sa se apere de o eticheta, o sa poata sa spuna 'ok, poate reusesc sa fac putina liniste, poate reusesc sa imi aman nevoia mea de a vorbi si de a ma agita in pauza'", explica psihologul Cati Calin, precizand ca nu exista copil violent in permanenta, ci numai situatii si comportamente concrete.

Violenta in scoli - cazuri reale si solutii concrete pentru parinti si copii

Atelier pentru solutii ingenioase gasite impreuna cu copii

Un element extrem de important al campaniei a fost atelierul cu tineri si copii, pentru constientizarea si combaterea violentei verbale, care l-a avut invitat si pe Tudor Chirila, alaturi de specialistii implicati in campanie.

Participantii au discutat cu Tudor Chirila despre experientele de viata ale artistului, asistati si de psihologul Silviu Ionita, unul dintre specialistii implicati in campania lansata de Romtelecom.

"N-am mers pe un sistem de genul domnul profesor vine cu un grup de copii si e asteptat la conferinta. A fost mai degraba 'ok, ma intereseaza subiectul, m-as duce acolo, sa vad despre ce e vorba'.

Pentru mine a fost un pic socant sa vad cata interactiune, cate pareri au si cata inteligenta au copiii si tinerii respectivi. Erau foarte maturi in felul in care abordau situatiile, chiar si daca forma era mai de joaca. Mi-a placut foarte tare. A fost socant in sensul cel mai bun", a declarat Cristina Popescu.

Tudor Chirila vorbeste cu tinerii despre violenta - atelier

"Atmosfera a fost foarte vie si foarte centrata pe solutii si interactivitate. Copiii, in masura in care sunt invitati, participa extraordinar de mult la lucrurile care se intampla in viata lor, la situatii care sunt in viata lor.

Au fost prezentate niste situatii concrete, la care copiii au fost invitati sa gaseasca solutii, au putut sa vada cum ar putea trece peste momente de violenta verbala si chiar si fizica, care se intampla in viata lor de liceeni, in principal, desi au fost si copii mai mici si un pic mai mari.

A fost o experienta deosebita. Am invatat ca impreuna putem gasi solutii mult mai ingenioase decat cele la care ne gandisem noi de-acasa", spune si psihologul Cati Calin.

Atelier de vorbe iscusite pentru parinti

Campania s-a adresat si parintilor, care s-au reunit la randul lor in cadrul unui atelier dedicat, pentru a invata de la specialisti si a-si impartasi experientele si cunostintele.

Atelierul de vorbe iscusite pentru parinti inteligenti, din cadrul campaniei Cuvintele dor, nu-i asa? de constientizare si combatere a violentei verbale, a gazduit zeci de mamici si tatici dornici sa invete cum isi pot intelege si ajuta copiii.

"A fost o participare importanta, au fost multi parinti prezenti, care aveau si situatii concrete, aveau si modalitati de abordare deja, care puteau fi foarte ok in relatia cu copiii lor.

Atelier de vorbe iscusite: Zeci de parinti, antrenati sa-si inteleaga mai bine copiii

Au putut sa impartaseasca si parintii intre ei si am putut sa le dam cateva instrumente concrete pentru a putea face fata in relatia cu copiii lor si de asemenea sa poata sa construiasca in timp o relatie in care copiii sa se simta ascultati, sa stie ca au o resursa in parinte, in masura in care in viata lor au de-a face cu o relatie de putere, fie ca este un bully la scoala, fie ca este un adult care depune asupra lor niste lucruri care nu sunt bune pentru ei", spune psihologul Cati Calin.

"Atelierul cu parintii a fost inregistat si va fi disponibil pentru toata lumea, deci este un material din care se poate invata atemporal. Toate lucrurile acestea le-am pus si le punem pe cuvinteledor.ro, pe site-ul proiectului, pentru ca acolo ne-am gandit sa cream o biblioteca virtuala, un centru virtual de resurse si sper ca in continuare sa mai putem adauga diverse materiale", a declarat Cristina Popescu, director Comunicare Romtelecom.

Benzi desenate educative, impotriva violentei verbale - e-book gratuit

Finalul campaniei a fost marcat de lansarea unui "Ghid inteligent de descurajare a violentei verbale, cu idei inteligente", o carte electronica gratuita, care prezinta 6 cazuri ce descriu unele dintre cele mai frecvente situatii legate de violenta verbala, iar in final ofera solutii propuse de specialistii implicati in aceasta campanie, psihologi si experti in comunicare.

Ziare.com iti recomanda acest material inedit, care te invata cum poti iesi dintr-o multime de situatii neplacute evitand violenta verbala sau contracarand efectele ei.

Descarca gratuit ghidul inteligent pentru copii, tineri si adulti, pentru a descoperi cum poti iesi dintr-o multime de situatii neplacute evitand violenta verbala sau contracarand efectele ei.

Afla mai multe despre violenta verbala si cum poate ea sa-ti afecteze copilul pe site-ul oficial cuvinteledor.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#violenta verbala, #psiholog copii, #sfaturi parinti, #violenta limbaj copii , #copii