De ce intra fetitele in competitie cu mama lor - Despre complexul Electra

Sambata, 28 Iulie 2018, ora 09:00
12392 citiri
De ce intra fetitele in competitie cu mama lor - Despre complexul Electra
Foto: CC0 Creative Commons

Te uiti la fetita ta si vezi cum incearca sa-ti incalte pantofii, iti fura rujul sau vrea sa-ti poarte geanta, iar atunci cand tatal manifesta afectiune fata de tine, fetita devine geloasa?

Se numeste Complexul Electra si este similar complexului Oedip

Identificate de Freud, respectiv Carl Jung, aceste complexe stau la baza teoriei psihanalitice. Conform teoriei lui Freud, acestea sunt declansate de legatura erotica, dar inconstienta cu parintele de sex opus, ceea ce duce la o rivalitate cu parintele de acelasi sex.

La ce varsta apare complexul Electra?

Intre 3 si 6 ani, fetita incepe sa observe intimitatea intre parinti, o intimitate la care ea nu poate participa, astfel ca se instaleaza competivitatea fata de mama.

Spre deosebire de Oedip, complexul Electra isi pierde mai usor din intensitate, deoarece fetitele reusesc sa-si reprime competitia pentru a nu pierde afectiunea mamei.

In schimb, baieteii incep sa-si vada tatii ca pe fiinte autoritare, capabile sa-i pedepseasca, instalandu-se astfel frica de castrare. In functie de reactia parintelui de sex opus (respingere sau apropiere), copilul isi incepe propria dezvoltare erotica.

Tatal este figura masculina suprema in viata unei fetite

O relatie buna cu mama duce la o dezvoltare emotionala buna, insa daca relatia cu tatal nu este una buna, atunci se instaleaza lipsa increderii in sine, imagine proasta despre propriile competente, probleme de cuplu. Fetitele care au parte de traume emotionale in copilarie vor avea tendinta de a intra in relatii nesanatoase distructive.

Daca de exemplu, fetita a avut un tata abuziv, la maturitate, daca nu-si rezolva acest complex, va alege inconstient, relatiile abuzive.

Cum iti ajuti fetita sa depaseasca acest complex?

Asa cum spuneam, acest complex se manifesta intre 3-6 ani si poate trece de la sine. Insa atunci cand fetita incepe sa devina geloasa sau sa faca gesturi nepotrivite, explica-i pe intelesul ei ca atunci cand va creste, va avea propriul sot, altul decat tatal ei.

Discutia trebuie sa fie una blanda, fara brutalitate verbala sau fizica, lucru care o va ajuta sa-si stabileasca propriile limite. De asemenea, aceasta este perioada in care are nevoie de confirmarea ca tatal o iubeste si o apreciaza la fel de mult.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#complex Electra, #complex Oedip, #sfaturi parenting , #copii
Comentarii
Poza ORCA
ORCA
rank 5
Articolul asta este despre viitoarele fete din PSD.