De ce nu este bine sa le oferim copiilor multe cadouri de Craciun

Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 19:26
6106 citiri
De ce nu este bine sa le oferim copiilor multe cadouri de Craciun

A sosit vremea cadourilor de Craciun: cu cat se vor aduna mai multe sub bradul de familie, cu atat satisfactia va fi mare. Doar a parintilor insa, pentru ca in ceea ce ii priveste pe copii, psihologii au o alta parere.

Pentru a descifra fenomenul, specialistii de la Psychologies.com incearca sa ne faca sa intelegem pentru inceput ce se ascunde in spatele tendintei actuale de a-i coplesi de Sarbatori pe copii cu cadouri.

Poate fi greu de acceptat, insa este general valabil: in societatea de astazi ne este inoculata ideea ca fericirea, inclusiv a copiilor, consta in bunuri de consum. Cuvantul "a lipsi" a ajuns sa le produca angoase parintilor. In teama ca nu cumva copilul sa se simta frustrat ca prietenul sau colegul a fost mai mult "cadorisit", se ajunge la a se confunda "nevoile vitale" cu "dorintele pasagere" ale copiilor.

Pe langa alinierea la aceasta tendinta, o parte dintre parinti, cei foarte prinsi de viata profesionala sau problemele cotidiene, fac cadouri multe pentru a se deculpabiliza ca sunt atat de putin prezenti in viata copilului.

Un alt motiv, deloc rar, este ca Sarbatorile de iarna reprezinta o ocazie de a reveni din nou la propria copilarie. Se constata chiar ca multe dintre jucariile oferite nu sunt adaptate varstei copilului, nu tin cont de gusturile lui, parintii fiind cei care se amuza cu ele.

Abundenta de jucarii ii face pe copii blazati

Colectii de masinute, papusi Barbie, toate plusurile cu personajele Disney, jocuri video, console, mingi, baloane... in foarte multe cazuri camera copiilor seamana cu un depozit de jucarii, din care nimic nu mai pare interesant.

Copiii cresc cu convingerea ca jucariile reprezinta un drept al lor, iar parintii fac totul pentru a nu-i insela. Mai ales de Craciun este valabil acest lucru, odraslele trezindu-se cu o alta multime de jucarii, de care se vor plictisi iarasi foarte repede.

Urmarea? Copiii nu mai sunt lasati sa viseze, nu mai sunt lasati sa isi doreasca cu ardoare ceva. Satisfacerea imediata a pretentiilor ii face blazati, le hraneste acel spirit de mic tiran care exista in fiecare copil, creand premisele transformarii intr-un adult dificil.

Tinand seama de aceste lucruri, psihologii vin si cu cateva sfaturi pentru ca darurile de Craciun sa fie primite cu bucurie.

Jucarii putine, asteptate si dorite

Copilul trebuie intrebat din timp ce isi doreste cel mai mult de la Mos Craciun, lasandu-i apoi timp sa se proiecteze in viitor, cand dorinta sa va fi satisfacuta. Una, doua sau maxim trei jucarii care corespund cu adevarat dorintelor si varstei sale sunt recomandate, chiar daca parintii isi permit financiar mult mai mult. Acestea, asteptate si apoi primite intr-o atmosfera frumoasa de sarbatoare il vor bucura, insusindu-si astfel si valoarea simbolica a faptului de a darui si de a primi.

Cadourile de Craciun nu trebuie sa recompenseze buna conduita sau rezultatele scolare

Oferirea cadourilor de Craciun, in contextul traditiei de reunire a familiei, reprezinta unul dintre putinele ritualuri frumoase care ne-au mai ramas. De aceea nu trebuie conditionate de ceva. Exista alte multe ocazii in care se pot sanctiona greselile de conduita sau rezultatele proaste la invatatura.

Atentie la jucariile oferite copiilor de catre parintii divortati

Pentru acesti copii exista de obicei doua Craciunuri: unul la mama, unul la tata. Si cum cea mai mare teama a acestor parinti este ca cel mic sa nu se simta "mai bine" la "celalalt", de Craciun acestia pot rivaliza in cadourile oferite pentru a-i intra in gratii. Acestea pot fi insa daruri "otravite", copilul intrand fara sa vrea in jocul parintilor, devenind tot mai exigent si niciodata satisfacut: "Vreti sa va iubesc? Dati-mi atunci tot ce vreau!".

Cel mai frumos cadou: atentia acordata copiilor

Mai putine obiecte cumparate si mai mult timp petrecut cu copii: iata cu siguranta ceea ce ar face din Sarbatorile de iarna o perioada de care copiii si-ar aminti cu drag. Abundenta de jucarii sau de cadouri oferite nu poate nicidecum inlocui atentia parintilor, ba chiar poate face ca in viziunea copiilor afectiunea, bunurile si banii sa se confunde, ceea ce reprezinta un start gresit in viata.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#cadouri copii Craciun, #sfaturi oferire cadouri copii, #abundenta jucarii daunatoare copii, #Craciun parinti copii cadouri , #copii