Dumnezeu nu ne-a facut pe toti la fel. Oare este copilul meu mai dotat decat altii?

Sambata, 27 Noiembrie 2010, ora 18:25
4255 citiri
Dumnezeu nu ne-a facut pe toti la fel. Oare este copilul meu mai dotat decat altii?

Iata o intrebare simpla, pe care unii nu au motive sa si-o puna, iar altii si-o pun, asteptand cu infrigurare raspunsul afirmativ: "Da, copilul dumitale este supradotat. Ocupa-te de el si va fi un geniu".

Trebuie spus din capul locului ca termenul de "supradotat" este nu numai controversat, dar chiar confuz, pentru ca, in ciuda unor calitati cu care copilul exceleaza intr-un domeniu, poate parea derizoriu intr-un altul.

Verdi si Einstein au fost respinsi la facultate

Istoria cunoaste cazuri cel putin ciudate. Ramai dezorientat cand afli ca marele inventator Thomas Edison a fost exclus din primele clase primare, ca incapabil, compozitorul Giuseppe Verdi a fost respins la conservatorul din Milano (depasea varsta), iar Albert Einstein a fost, si el, respins la Politehnica din Elvetia (Eidgenossische Technische Hochschule).

Toti erau supradotati si toti au demonstrat omenirii, ulterior, cat de gresit au procedat cei pusi si autorizati anume ca sa-i evalueze pe cei ce urmau sa fie deasupra tuturor.

Este copilul dotat? Testati-l singur

Revenind, insa, la intrebarea din titlu, specialistii sunt de acord cu trei criterii, care duc la aprecierea dotarii deosebite a copilului:

- Talentul

- Precocitatea intelectuala

- Desincronizarea in raport cu alti copii.

Fireste, orice parinte, inainte de a apela la specialisti, si-ar dori sa depisteze el, cu mijoacele sale proprii, capacitatile copilului, talentul, precocitatea, personalitatea. Pentru o prima impresie, el poate porni de la cateva criterii elementare, primele care caracterizeaza copilul precoce:

- Permanenta curiozitate. Copilul intreaba totul, n-are astampar pana nu afla raspuns la cele mai neasteptate intrebari.

- O imaginatie foarte dezvoltata si nevoia permanenta de a o exterioriza.

- Sensibilitatea exagerata la lucruri carora cei maturi nu le dau importanta.

- Exces de exigenta pentru el insusi, dar exigent si fata de cei din jur.

- Manifesta indiferenta in clasa si plictiseala fata de ceea ce i se impune la scoala.

- O deosebita atractie pentru problemele de care se preocupa adultii.

- O mare putere de concentrare, atunci cand un lucru il intereseaza.

- Dorinta de a citi de timpuriu si de a sti totul.

- Interes deosebit pentru jocurile complicate, de care altii se lasa repede pagubasi.

- Tendinta de a lucra de unul singur, neajutat de nimeni.

- O perseverenta exagerata fata de tot ce ii forteaza gandirea.

- Frustrare in fata altora de aceeasi varsta, care nu-l inteleg si de care se izoleaza.

Ce nu trebuie neglijat

Lasand la o parte cele cateva criterii de mai sus, specialistii recomanda parintilor sa aiba in vedere si unele considerente de ordin mai general:

1. Copiii supradotati se remarca printr-un decalaj afectiv si intelectual fata de toti ceilalti.

Ei gandesc mai repede, intuiesc mai rapid, sunt caracterizati prin fenomenul pe care Jean-Charles Terrassier l-a numit "desincronizare" si a ramas consacrat ca atare.

2. Ei sunt dotati cu o hipersensibilitate si o hiperemotivitate care nu pot fi comparate cu ale altora. Acestea sunt stari sufletesti, a caror inhibare poate usor paraliza calitatile supradotatului.

De aceea, specialistii sfatuiesc parintii sa integreze asemenea copii intr-o societate pe masura. Cu titlu de exemplu, apropierea dintre un geniu muzical si un afon ar fi total nepotrivita.

3. Nevoia de fetis este un fenomen mai complex, care nu poate fi neglijat. Copilul supradotat, inconjurat numai de oameni "normali", simte nevoia unui model, care sa constituie oglinda sa.

Este o mare arta pentru parinti sa-l caute si sa-l gaseasca. In caz de reusita, acesta poate sa-i serveasca multa vreme, ca mentor.

4. Nevoia de a fi recunoscut. O personalitate precoce este, fara exceptie, constienta de valoarea sa. Nerecunoasterea valorii sau subaprecierea ei reprezinta un dezastru introspectiv, care ii va lasa sechele afective.

Mai plastic spus, orice mare actor, chiar copil fiind, are nevoie de aplauze.

5. Simtul umorului nu este obligatoriu, dar majoritatea personalitatilor supradotate il au, il exteriorizeaza si simt nevoia sa-l primeasca de la altii. Simtul umorului trebuie nu numai respectat, dar si cultivat. Daca n-o face familia, copilul isi va cauta refugiul in alta parte, indepartandu-se de ea.

6. Sa nu uitam ca un copil precoce este mai altfel decat altii - si acest lucru nu-l va uita nici el. Felul cum isi intelege el capacitatea intelectuala, felul cum o manifesta si cum o exteriorizeaza trebuie respectate.

Altfel, relatiile cu cei din jur devin dificile, se rupe de familie, de prieteni, isi gaseste alte cercuri decat cele spre care a fost orientat sau se singularizeaza intr-un stil, caruia nimeni niciodata nu-i va gasi solutie.

In loc de concluzie: este o fericire pentru parinti sa aiba un copil supradotat. Dar, daca-l au si nu-l lasa sa-si exteriorizeze din plin harul cu care a fost inzestrat de Dumnezeu, atunci nu mai e fericire. Este un dezastru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#copii supradotati, #educatie copii supradotati, #familie copii supradotati, #cum cresti copil supradotat, #cum recunosti copil supradotat , #copii