Febra la copii: cauze si simptome

Advertorial
Joi, 17 Mai 2018, ora 22:26
50249 citiri
Febra la copii: cauze si simptome

Febra ramane cea mai frecventa preocupare care ii determina pe parinti sa-si prezinte copilul la departamentul de urgenta. Febra a fost in mod traditional definita ca o temperatura rectala de peste 380C. Temperaturile masurate in alte locuri ale corpului sunt de obicei mai mici.

Pragul pentru definirea febrei variaza semnificativ intre diferiti indivizi, deoarece temperaturile corpului pot varia.

Febra in sine nu pune in pericol viata pacientului decat daca este extrem de persistenta si de mare, cum ar fi o temperatura mai mare de 41 - 420C atunci cand este masurat rectal.

Factorii de risc pentru febra ingrijoratoare sunt: varsta sub 2 ani (sugari si copii mici) sau febra recurenta care dureaza mai mult de o saptamana.

In cele mai multe cazuri, febra la copii indica prezenta unei infectii (respiratorie, digestiva, urinara, etc) in organism.

Partea creierului numita hipotalamus controleaza temperatura corpului. Hipotalamusul creste temperatura corpului ca o modalitate de a lupta impotriva infectiei.

Cu toate acestea, multe alte afectiuni, altele decat infectiile, pot provoca febra. Tratamentul este reprezentat de: tratament etiologic (tratam cauza care a dus la aparitia febrei) si tratament simptomatic (medicamente pentru combarea febrei de tipul Panadol baby, Nurofen, Alvotor etc.)

Cum se ia corect temperatura copilului?

Temperatura copilului poate fi luata de la nivelul cavitatii bucale, urechii, axilei sau rectului. Se poate folosi un termometru digital.

Termometrele digitale sunt mai usor de utilizat si ofera o citire mult mai rapida (si, de obicei, dau un semnal atunci cand sunt gata) . Termometrele din sticla care contin mercur nu mai sunt recomandate, deoarece se pot sparge si expune oamenii la mercur.

La nivelul rectal, temperaturile sunt cele mai exacte. Acestea sunt cele mai apropiate de temperatura interna a corpului copilului. Pentru o temperatura rectala, becul termometrului trebuie acoperit cu un lubrifiant.

Apoi, termometrul este introdus usor aproximativ 1,25 cm (copii mici) si 3 cm (copii mai mari) in rect, in timp ce copilul se afla cu fata in jos. Acesta trebuie tinut cateva minute, pana la semnalul sonor care va fi declansat de termometru.

La nivelul axilar (sub brat), se va pune termometrul sub bratul copilului, apropiind ferm mana copilului de corp pentru a mentine termometru nemiscat pe parcursul determinarii. Termometrul va fi tinut aproximativ 1 minut (pana la semnalul sonor care va fi declansat de acesta).

La nivelul cavitatii bucale, temperaturile sunt luate prin plasarea unui termometru digital sub limba copilului. Temperaturile de la nivelul cavitatii bucale sunt dificil de luat la copii mici, deoarece acestia au dificultati in a-si mentine gura usor inchisa in jurul termometrului, ceea ce este necesar pentru citirea corecta. Varsta la care temperaturile de la nivel bucal pot fi luate, variaza de la copil la copil, dar este de obicei dupa varsta de 4 ani.

La nivelul fetei, temperaturile sunt luate cu un dispozitiv digital care masoara radiatia infrarosie dintr-o artera superficiala de la nivelul extremitatii cefalice (artera temporala superificiala) . Pentru a determina temperatura la nivelul fetei, capul termometrului este deplasat usor peste frunte, in timp ce se apasa butonul de scanare. O citire digitala furnizeaza temperatura. Temperaturile de la nivel fetei nu sunt la fel de exacte ca si temperaturile rectale, in special la sugarii cu varsta sub 3 luni.

Cauzele febrei la copii

Febra apare ca raspuns la infectie, ranire sau inflamatie si are multe cauze. Cauzele probabile ale febrei depind de durata acesteia si varsta copilului.

Febra acuta la sugari si copii este de obicei cauzata de o infectie. Dentitia nu produce, de obicei, febra peste 38,5 grade C.

Cele mai frecvente cauze ale febrei acute sunt:

  • infectii respiratorii datorate unui virus, cum ar fi raceli sau gripa;
  • gastroenterita (infectie a tractului digestiv) datorata unui virus;
  • anumite infectii bacteriene, in special infectii ale urechii (otita medie), infectii sinusale, pneumonie si infectii ale tractului urinar;
  • nou - nascutii si sugarii tineri sunt expusi riscului unor infectii grave, deoarece sistemul lor imunitar nu este pe deplin dezvoltat. Astfel de infectii pot fi obtinute inainte de nastere sau in timpul nasterii si includ sepsis (o infectie grava a sangelui), pneumonie (infectia sacilor mici de aer din plamani) si meningita (infectia tesuturilor care acopera creierul) .

Cauzele mai putin frecvente ale febrei acute includ: efectele secundare ale vaccinarilor si ale anumitor medicamente, infectiile bacteriene ale pielii (celulita) sau articulatiile (artrita septica), encefalita, meningita etc.

De obicei, o febra datorata vaccinarii dureaza cateva ore pana la o zi dupa administrarea vaccinului.

Cu toate acestea, unele vaccinari pot provoca febra chiar la 1 sau 2 saptamani dupa administrarea vaccinului (ca si in cazul vaccinarii impotriva rujeolei) . Copiii care au febra cand sunt programati sa primeasca un vaccin pot primi in continuare vaccinul.

Febra cronica rezulta cel mai frecvent in cazul: unei boli virale prelungite, pneumonie, sinuzita, tuberculoza, artrita reumatoida juvenila, hepatita, bolile hematologice (leucemii, limfoame).

Simptomatologia care acompaniaza febra

Semnele si simptomele febrei pot fi evidente sau pot trece neobservate.

Sugarii pot fi:

iritabili;

agitati;

letargici;

nu se hranesc in mod normal;

respira rapid;

manifesta schimbari in somn sau obiceiuri alimentare;

au convulsii.

Copiii se pot plange:

  • senzatie mai calda sau mai rece decat ceilalti din camera care se simt confortabil;
  • durere de cap;
  • apetit scazut.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#febra copii , #copii