Gradinitele unde sunt interzisi termenii "fata" si "baiat"

Sambata, 30 Septembrie 2017, ora 21:52
10533 citiri
Gradinitele unde sunt interzisi termenii "fata" si "baiat"
Foto: Arhiva Pixabay

Din momentul in care un copil se naste, genul sau dicteaza (de obicei celor din jur) ce haine va imbraca, ce jucarii va avea si cum ar trebui sa se poarte in societate. In Suedia exista insa doua gradinite unde genul nu conteaza, unde nu se fac diferentieri intre copii pe baza sexului lor, unde chiar termenii "fata" si "baiat" sunt interzisi.

Cu totii sunt copii, iar educatoarele fac totul pentru a nu-i eticheta in vreun fel. Jucariile nu sunt, ca in alte parti, papusi si masini, ci unele care sa incurajeze copiii sa se joace impreuna, indiferent de sex.

Mai mult, in gradinitele Nicolaigarden and Egalia (care inseamna egalitate in limba latina), sunt interzisi cu desavarsire termenii de "fata" si "baiat". Copiii sunt chemati pe numele mic sau folosindu-se un pronume de gen neutru, "hen", arata CNN.

O fi bine, o fi rau? Cert e ca un nou studiu arata ca aceasta impartire pe genuri de la o varsta foarte frageda are efecte negative pentru intreaga viata. Stereotipurile fac ca fetele sa fie mai expuse la violenta fizica si chiar abuz sexual. In cazul baietilor, riscurile sunt abuzul de substante si sinuciderea, arata studiul.

In Suedia, a patra tara din lume cand vine vorba despre egalitatea intre sexe, se fac eforturi mari pentru a nu exista diferente intre sexe.

In acest context au aparut aceste gradinite care se adreseaza copiilor cu varste cuprinse intre 1 si 5 ani.

Provocarea cea mare in acest proces, de a nu mai face diferentieri intre sexe, nu este pentru copii, ci pentru adulti, mai cu seama pentru educatoare, explica una dintre acestea. Ele au observat, dupa ce s-au filmat interactionand cu copiii, ca foloseau un anumit ton al vocii cand vorbeau cu fetele si un altul cand le vorbeau baietilor.

Apoi, au observat ca dintre o fata si un baiat care plangeau, alegeau sa o consoleze pe fata.

"Cand te schimbi si schimbi felul in care gandesti si asteptarile pe care le ai, vei vedea lucruri noi si vei observa ca e mai bine pentru dezvoltarea copiilor", explica educatoarea.

Aceasta e de parere ca stereotipurile legate de gen limiteaza oportunitatile pe care le au copiii.

"Vrem ca ei sa aiba aceleasi oportunitati, sa simta, sa se exprime, sa le placa ce culoare vor, sa faca ce sport vor si tot asa. Nu vrem sa-i limitam", a mai spus ea.

"E o spalare a creierului. Copiii traiesc intr-o secta"

Nu toti sunt de acord ca aceasta e cea mai buna strategie. Psihiatrul David Eberhard e de parere ca "acest tip de spalare a creierului functioneaza atunci cand copiii sunt mici", iar cand ajung intr-o scoala normala, ulterior, "isi dau seama ca traiesc intr-o secta".

Acesta sustine ca o astfel de abordare e asemenea unei secte religioase si nu are nimic de-a face cu stiinta.

Citeste si Cati bani cheltuie Guvernul pentru egalitatea intre femei si barbati

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#copii stereotipuri sexe, #gradinite fata baiat interzis, #copii diferente gen , #copii