Hraniti-va copiii sanatos! - De la cititori

Marti, 20 Septembrie 2011, ora 23:28
3811 citiri
Hraniti-va copiii sanatos! - De la cititori

Daca, la un moment dat, o familie cu un copil de 5-6 ani vine intr-o statiune, de exemplu, si este nevoita sa serveasca masa la gramada, cu meniu fix, preplatit, si ai rabdare si putin spirit de observatie, prin prisma copilului afli tot ce vrei si ce nu te intereseaza, de fapt, despre obiceiurile culinare ale familiei si felul in care aceasta intelege sa-si hraneasca fiul.

Este de neimaginat ca, pana la varsta pe care o are, un copil sa nu stie ce e acela ceai, un ou fiert, o felie de paine unsa cu unt si gem ori un sandvis cu branza, deoarece el stie ca dimineata trebuie sa manance numai lapte cu cereale. Nu spun ca laptele cu cereale nu ar fi bun, sanatos, dar chiar si masa de dimineata ar trebui diversificata.

Ma intreb cum de nu s-a plictisit copilul de aceeasi mancare zi de zi si cum de o cere cu atata insistenta. Si asta se intampla pentru ca parintii nu stiu ca nutrientii necesari cresterii si dezvoltarii fizice si psihice armonioase a copilului nu pot fi gasiti intr-un singur fel de mancare.

La masa de pranz, acelasi copil atrage privirile celor din sala de mese, urland si cerand, cu insistenta, pizza, singura mancare pe care o consuma peste zi, pentru ca asa este obisnuit, cu pizza, si aceea cumparata de la fast food-ul din coltul strazii si nu preparata in casa. Se sperie de ciorba de pe masa si plange spunand ca nu mananca apa murdara cu furnici.

Parintii ar trebui sa stie ca numai o alimentatie diversificata este calea de a avea un copil sanatos. Intr-adevar, din partea parintilor, trebuie multa rabdare si implicare ca sa-i imprime copilului obiceiul pentru o hrana sanatoasa si diversificata. Cand vezi ca merele primite ca desert au fost lasate pe masa dupa ce din ele s-a muscat o data, de doua ori, intelegi de ce copilul nu mananca fructe, pentru ca nici pe parinti nu-i vede mancand.

Obiceiurile sanatoase se deprind de la parinti, chiar inainte de a incepe sa vorbeasca si cu acestea ramane copilul toata viata. Cand un parinte se plange de copilul sau ca este mofturos, ca mananca numai ce vrea el, ca este slab si are lipsa de vitamine si minerale, acel parinte nu stie ca, de fapt, el este vinovat de starea copilului, pe care nu stie sa-l hraneasca rational.

O mama responsabila gateste zilnic mancare proaspata pentru copil, pentru familie. La 5-6 ani un copil trebuie sa cunoasca, desigur, cu masura, toate gusturile, sa distinga mai multe feluri de mancare si sa i se dea posibilitatea, acasa, desigur, sa aleaga el insusi ce ar vrea sa manance intr-o zi, astfel incat sa aiba satisfactia ca el hotaraste ce consuma.

Un copil hranit haotic si aproape unilateral va merge curand la scoala si parintii vor avea pretentii sa fie un elev eminent sau macar bun. Chiar si rezultatele scolare sunt legate de felul in care copilul este hranit acasa. Parintii trebuie sa stie ca numai o alimentatie echilibrata si diversificata este calea de a avea un copil sanatos.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alimentatie copii, #mancare copii, #hrana copii, #mancare sanatoasa , #copii