Impactul desenelor animate asupra copiilor - Care sunt cele nerecomandate - Interviu

Marti, 02 August 2016, ora 08:12
54597 citiri
Impactul desenelor animate asupra copiilor - Care sunt cele nerecomandate - Interviu
Foto: Arhiva personala/Sinziana Burcea

Desenele animate reprezinta, in copilarie, un intreg univers. La aceasta varsta, cand cei mici nu fac prea bine diferenta dintre realitate si fictiune, sunt traite cu intensitate maxima, cu intreaga fiinta. Pot fi considerate, pe buna dreptate, baza comportamentului de mai tarziu.

Iata de ce ar trebui alese cu foarte mare grija si in deplina cunostinta de cauza, pentru ca exista si desene animate nu numai nerecomandate, ci chiar periculoase, a declarat pentru Ziare.com psihoterapeutul Sinziana Burcea.

La varstele mici, e clar ca desenele animate sunt foarte importante. In ce masura aleg parintii desenele animate ale copiilor si in ce masura lasa aceasta alegere la latitudinea altora, si aici ma refer mai ales la posturile TV?

Tema desenelor animate este si va fi una de mare actualitate. Nu cunosc in ce masura aleg parintii desenele animate pentru copii sau daca sunt lasate la voia intamplarii, insa pot spune cu certitudine ca desenele animate au un efect puternic in a modela si schimba comportamentul copiilor nostri la varste mici.

In acest context, continutul desenelor animate devine extrem de important. Exista cercetari care atesta faptul ca intre 2 si 5 ani copiii petrec 32 de ore/saptamana privind la desene animate, iar cei intre 6-11 ani aloca desenelor animate in jur de 28 de ore/saptamana (conform unui studiu semnat de Kayla Bois&Brad Bushman-Michigan University).

De asemenea, 71% dintre copiii cu varste curpinse intre 8-18 ani dispun de un TV in camera lor.

Alte cercetari ingrijoratoare arata ca cei mai multi parinti prefera sa lase copilul in fata televizorului pentru a termina munca lor curenta sau pentru propria lor odihna. Si mai ingrijorator este faptul ca pun copilul in fata televizorului pentru a-l hrani.

Cat de mult ii influenteaza pe copii aceste desene animate?

Haideti sa ne gandim la creierul unui copil mic ca la un burete gata sa absoarba toate informatiile ce vin spre el. Desi am putea crede ca bebelusii s-au nascut deja cu un bagaj genetic, experientele timpurii si interactiunea cu mediul sunt aspectele ce contribuie definitoriu la modul in care copilul va percepe lumea.

Creierul unui copil de 3 ani este de trei ori mai activ decat creierul unui adult, absorbind informatia cu viteza exponentiala.

Copiii sunt foarte atrasi de continutul desenelor animate, mai mult decat de invatarea prin interactiunea umana. Asadar, privitul la desene animate devine un mod de "a invata despre cum sa se poarte" de la personajele preferate, despre cum ar putea socializa, comunica, rezolva diverse tipuri de probleme si despre felul in care sa actioneze in lume, la modul general.

Pentru a se dezvolta sanatos, copiii mici nu au nevoie de atentie speciala si nici de jucarii scumpe, ci mai degraba de iubire, o grija continua si noi experiente de viata. Comunicarea constanta, cantatul, joaca impreuna si cititul sunt caramizi importante ce pun bazele dezvoltarii creierului lor.

In acest sens este nevoie, ca parinti, sa depunem un efort suplimentar si constant pentru a ne putea pastra in topul preferintelor copiilor nostri. Este dificil sa concuram cu personajele preferate din desene animate.

Devine evident ca exista o mare diferenta intre modul de a gandi al copiilor ce au acces la programe socio-educationale fata de cei expusi constant emisiunilor de divertisment cu continut violent. Astfel, primii citesc mai mult, isi propun teluri inalte, formandu-si adevarate valori si fiind mult mai creativi.

In munca mea cu adolescenti si adulti, obisnuiesc sa ii intreb care era personajul preferat din desenele animate, din trecut. Raspunsul la aceasta intrebare ii pune pe ganduri pe multi dintre ei, realizand impactul puternic (emotional si comportamental) al personajului preferat asupra vietii lor, in prezent. Este uimitore aceasta influenta, ce capata semnificatie atunci cand realizezi ca ai ales sa te identifici cu un anumit erou pozitiv sau negativ, in functie de modul in care erai perceput de ceilalti sau felul in care percepeai lumea inconjuratoare.

Exista desene animate la care copiii nu ar trebui sa se uite? Ne puteti da niste exemple?

Ne putem referi in mod special la continutul violent al serialelor animate ce influenteaza in mod negativ comportamentul copiilor. Un asemenea desen animat poate fi considerat mult mai periculos decat orice alta experinta negativa la care copilul ar putea fi expus/martor pana la varsta de 12 ani.

Efectele psihologice si mesajele subliminale ar putea produce confuzie in mintea copilului, influentandu-i comportamentul in confruntarea sa cu adevarata realitate. Afirmatia poate parea putin ridicola pentru unii, desenele animate avand un caracter predominant distractiv. Ei bine, copiii sunt lipiti de ecranul televizorului si imposibil de distras in momentul in care personajele lor sar sau se arunca de la inaltime sau se lupta fara sa se raneasca vreodata. Acest gen de desen animat prezinta copiilor un fals simt al realitatii.

Copiii ce urmaresc personaje animate violente devin mai putin sensibili la durerea celorlalti, nu manifesta frica fata de oameni agresivi si nici nu-i deranjeaza violenta in general. In functie si de alti factori (bio-psiho-socio-culturali), acesti copii sunt susceptibili sa dezvolte un comportament agresiv, imitand gesturi, scene si un limbaj agresiv asemanator eroilor animati.

Exista un top al desenelor animate (cu continut negativ si nu violent in toate situatiile) la care copiii intre 2 ani si 6 ani nu ar trebui expusi si anume: Testoasele Ninja, Bambi, Tom si Jerry, Richie Rich, Looney Tunes, Pokemon, Scooby Doo, Dragonball Z, Mica Sirena.

Care pot fi efectele, daca totusi le privesc? Ce se poate intampla?

Mesajele eroilor din desenele animate sunt variate. "Testoasele Ninja" sunt luptatoare si mari consumatoare de pizza, promovand continut agresiv si totodata ideea a manca peste masura, implicit incurajand obezitatea la copii.

"Bambi" este un desen animat foarte trist. Imi amintesc momentul in care fetita mea l-a vizionat pentru prima data in jurul varstei de 4-5 ani. A fost unul din cele mai traumatizante momente pentru ea, dar si pentru mine. Imi pare rau sa spun ca am regretat ca a avut parte de aceasta experinta mult prea devreme, cand inca nu facea bine diferenta dintre realitate si fictiune. Nu am avut la mine cuvintele potrivite pentru intrebarile ce au urmat. M-am straduit mult sa o linistesc si m-am bucurat ca am fost prezenta la reactiile ei de uimire, spaima, groaza, tristete maxima, pentru a i le putea "prelucra".

"Richie Rich" este un desen aminat care evidentiaza importanta banilor, ca un raspuns confortabil la orice problema ar avea copiii. Acest desen animat aduce mereu in discutie materialismul extrem.

"Mica Sirena" este preferata tatalui sau, chiar daca aceasta manifesta mereu un comportament rebel fata de acesta, simtindu-se mereu libera sa ia propriile decizii, fara a tine cont de nimeni si de nimic. Aceasta atitudine ar putea transmite un mesaj gresit copiilor ce indragesc aceste personaje.

Cum ar trebui ca parintele sa-i explice copilului ca nu se poate uita la unele desenele animate?

In general este recomandat sa cunoastem, ca parinti, ce desene animate prefera copiii nostri, astfel incat sa putem comenta impreuna cu ei anumite scene ce ar putea crea multa confuzie in mintea lor. Nu le putem fi mereu alaturi, dar putem profita de anumite momente, urmarind impreuna episoade si facandu-i constienti de mesajele subliminale ce ar putea fi in contradictie cu realitatea.

Ar trebui sa ne intrebam, ca parinti, ce anume il determina pe copilul meu sa priveasca la desene animate cu continut negativ/agresiv? Se identifica el cu binele sau cu raul din acel serial animat?

Poate ca multi dintre noi nu ne-am pus problema ca desenele animate pentru copii ar putea dauna comportamentului acestora pe termen lung. Si, mai mult decat atat, daca nu ar avea desene animate, cum anume ar petrece copiii nostri acel timp liber?

Ne-am bucurat cu totii de momente in care copiii nostri erau mai linistiti ca niciodata impreuna cu eroii preferati animati. Avem nevoie de aceste momente, ca parinti, ele fac parte din viata reala, dar sa nu uitam ca numarul de ore petrecut de copiii nostri in fata televizorului influenteaza in mod ireversibil comportamentul lor.

Citeste si despre desenele animate educative, cele care au un impact pozitiv asupra celor mici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#desene animate nocive, #desene animate educative, #desene animate impact copii, #desene animate comportament copii psiholog , #copii