Mici secrete pentru parintii care isi doresc copii sanatosi si fericiti

Sambata, 10 Aprilie 2010, ora 12:31
6374 citiri
Mici secrete pentru parintii care isi doresc copii sanatosi si fericiti

In linii mari, orice parinte cunoaste regulile pe care trebuie sa le respecte daca isi iubeste copilul si doreste ca acesta sa creasca sanatos si fericit. Exista insa cateva mici secrete pe care le stiu pediatrii si psihologii, dar pe care unii parinti le afla prea tarziu.

Real Simple va dezvaluie cateva dintre aceste secrete si va prezinta cateva sfaturi si recomandari de care, in calitate de parinte, ar trebui sa tineti cont.

Nu e nevoie de jucarii sofisticate

"Un coleg de-al meu i-a dat unei fetite de un an drept cadou o ...cutie cu servetele. S-a dovedit a fi un excelent obiect de joaca, dar in acelasi timp de invatare. 'Inauntru', 'afara', 'plin', 'gol', mai multe' , 'mai putine', sunt doar cateva dintre notiunile pe care fetita le-a invatat cat ai clipi", povesteste psiho-pedagogul Maia Magder, care le recomanda parintilor sa renunte la jucariile foarte complicate si sa petreaca ei insisi mai mult timp alaturi de cei mici, jucandu-se si comunicand cu ei.

Nu abandonati spalatul pe dinti

"Multi parinti recunosc cu seninatate ca nu isi supravegheaza copiii daca se spala pe dinti sau nu, seara la culcare cel putin. Este o greseala fundamentala, pentru ca cei mici vor suferi mai mult atunci cand vor avea carii, decat spalandu-se pe dinti zilnic. Aceasta deprindere, ca si controalele la dentist, trebuie sa inceapa cat mai devreme posibil. La varste fragede, parintii sunt cei care trebuie sa perieze dantura copiilor, cu atentie si rabdare, dar trebuie sa o faca!", avertizeaza stomatologul Mark Hochberg.

Nu abuzati de antibiotice

"O sa repetam pana o sa le intre bine in cap tuturor parintilor: infectiile virale, oricat de enervante ar fi, trebuie lasate sa isi urmeze cursul. Nu se vor vindeca mai repede cu antibiotice si nu vor face decat sa mareasca rezistenta bacteriilor", explica medicul pediatru Diane M. Straub, care le cere parintilor sa nu isi mai trateze singuri copiii, ci sa mearga la medic.

In plus, specialistii spun ca parintii nu trebuie sa se ingrijoreze daca un copil raceste de mai multe ori pe an. "Sistemul imunitar al copiilor se dezvolta in permanenta, iar organismul se adapteaza pana la urma", declara medicul ORL Nina Shapiro.

Fa ceea ce spui!

"Regimul alimentar echilibrat este o necesitate pentru toata lumea, iar copiii trebuie sa invete acest lucru de mici, mai ales urmarind ce si cum mananca parintii. De aceea, daca vreti ca ei sa creasca sanatosi, vigurosi si fara probleme de alimentatie, oferiti-le cele mai bune exemple. Mancati impreuna cu ei regulat si sanatos, si nu le cereti ca ei sa rontaie morcovi in timp ce isi vad parintii consumand pungi intregi de snacks-uri!", atrage atentia nutritionistul Kathleen Hart.

Afara cu electronicele din dormitor!

"Televizorul, computerul, iPod-ul, celularul, toate electronicele in general ii stimuleaza si ii atrag permanent pe copii, de aceea ele nu au ce cauta in dormitor. Seara, copilul trebuie sa mearga linistit la culcare", recomanda psihologul Jodi Mindell.

Aceasta spune ca nu trebuie lasat nimic tentant in apropierea patului copilului. Cei de varsta mai mica au nevoie de circa o ora pana sa adoarma dupa ce termina joaca pe calculator, adolescentii se linistesc mai repede dupa astfel de activitati excitante.

Nu abandonati niciodata masurile de siguranta

"Nu cere nimeni sa fiti supraprotectori, dar parintii trebuie sa se concentreze tot timpul pe siguranta fizica a copiilor, chiar daca acestia au mai crescut. De exemplu, in masina, asezati-i in scaune speciale si in niciun caz in fata. Aveti grija la modul in care se joaca cu ceilalti si indepartati din calea celor mici toate sursele de risc fizic.

Ramaneti la carma

"Am vazut familii conduse de nazurile unui pusti de trei anisori. Era un dezastru! Parintii trebuie sa isi spuna in permanenta 'noi suntem sefii aici!' si sa actioneze in consecinta", spune psihologul Traci Pitts.

Aceasta mai subliniaza faptul ca, spre deosebire de generatiile anterioare, parintii de azi comunica mai mult si mai liber cu copiii, iar deseori acest lucru conduce la inversarea rolurilor in familie, "Trebuie sa tinem minte ca un parinte ramane parinte tot timpul, chiar daca uneori este si prieten cu copilul lui", mai spune aceasta.

Alegeti cu mare grija medicul pediatru

"Pediatrul trebuie sa fie partenerul de incredere al unui parinte timp de cel putin 18 ani, de aceea el trebuie sa fie exact ceea ce isi doreste acesta: un excelent profesionist, o persoana calma, rabdatoare, care sa ofere toate explicatiile necesare si ajutorul dorit la orice ora din zi si din noapte. Cu cat il cunoaste mai bine pe copil, cu atat diagnosticul va fi mai precis iar sfaturile lui vor fi mai bune", precizeaza medicul Sue Hubbard.

Aveti grija de gradinita din casa

"Studiile arata ca, in multe cazuri, aerul din locuinta este mai poluat decat cel de afara, din cauza multiplelor surse de toxine, cat si lipsei unui mecanism de purificare. Tot studiile arata ca plantele de apartament sunt ideale pentru a purifica aerul din casa in mod natural. Beneficiati de acest pretios autor! In plus, ingrijindu-le, copiii vor invata sa devina mai responsabili si se vor bucura sa vada rodul muncii lor", recomanda pediatrul Alan Greene.

Invatati sa deosebiti o reactie alergica de alte afectiuni mai putin severe

"Datele statistice arata ca doar o treime dintre copiii suspectati de parinti ca ar suferi de alegii alimentare chiar sunt alergici, restul avand diverse alte afectiuni. Alergiile prezinta simptome extrem de severe, dificultati de inghitire, diaree, voma, iar evolutia lor este rapida, de la 15 la circa 60 de minute dupa consumare alimentului respectiv. Parintii trebuie sa reactioneze rapid si sa faca exact ceea ce le spune doctorul. In schimb, intolerantele alimentare, intoxicatiile sau celelalte reactii adverse la mancare, au alte semne de manifestare si se trateaza intr-un alt mod. Apelati la medicul de specialitate!", atentioneaza alergologul Subhadra Siegal.

Prea multa informatie strica

"Nu e bine nici sa fiti total indiferenti, dar nici sa sa exagerati cu informatiile privind sanatatea copiilor vostri. Fiti echilibrati! Si orice ati citi pe Internet sau in cartile de specialitate, adaptati la cazul particular al copilului vostru folosind ajutorul de nepretuit al medicului pediatru, nu puneti singuri diagnostice, de cele mai multe ori sunt gresite si in loc sa ii faceti un bine celui mic, ii faceti mai mult rau", spune pediatrul Laura Jana.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#sanatate copii, #relatii parinti copii, #ingrijire copii, #alimentatie copii , #copii