Opinii Avem dreptul sa ne batem copiii?

Sambata, 11 Septembrie 2010, ora 12:55
5984 citiri
Opinii Avem dreptul sa ne batem copiii?

De cate ori vi s-a intamplat sa auziti aceste cuvinte adresate copiilor de catre maturi: "Daca nu faci asta... te bat"?

Oameni din toate paturile sociale si cu diverse niveluri de pregatire adreseaza aceste cuvinte copiilor lor sau, si mai grav, elevilor lor. Multi, poate, vor spune ca exagerez, ca auzim asta dintotdeauna si ca de cele mai multe ori adultii nu isi duc la indeplinire aceasta amenintare.

Eu cred ca lucrurile stau mult mai rau si ca sorgintea acestei expresii este mult mai adanca si mai grava. Ea vine dintr-o proasta intelegere a termenului de parinte perpetuata de ani, completata cu o lipsa de educatie, sau de o educatie religioasa in care pedeapsa fizica este privita cu ingaduinta sau chiar ca pe ceva absolut necesar si, de ce nu, din lipsa de iubire, dintr-un handicap afectiv, de care este raspunzatoare inapoierea unei societati.

In Romania, in mediul rural preponderant, modul de abordare al cresterii si educarii copiilor, incepand de la planificarea aparitiei lor pe lume (de cele mai multe ori intamplatoare) si pana la educarea lor, este nepermis de ingnorant.

Cred ca cele cateva fundatii, organizatii, care au ca obiect de activitate emanciparea femeilor ar trebui sa inceapa grabnic sa lucreze la campanii de responsabilizare a femeilor, pentru ca de inteligenta emotionala si sociala a femeilor si cu precadere a mamelor depinde evolutia spirituala dar, si de ce nu, materiala a unei societati.

Este necesar ca fiecare dintre noi sa constientizeze ca a aduce pe lume o fiinta este o fapta care trebuie facuta cu cea mai mare responsabilitate cu atat mai mult cu cat o facem fara ca acea fiinta sa aiba posibilitatea de a-si da acordul.

Nu trebuie sa uitam cand ne privim copilul ca el a aparut ca urmare a egoismului nostru de a nu fi singuri, mai ales la batranete (cele mai multe optiuni), de a avea o "copie" a persoanei iubite pe care, eventual, ne dorim sa o "fidelizam" mai mult cu un copil si nu in cele din urma, dintr-un patriotism prost inteles, ca trebuie sa lasam ceva in urma noastra, ca viata nu are altfel nici un rost.

Spun asta cei care nu isi dau seama ca vor ca un copil sa le umple goluri sufletesti, sa le implineasca visuri pe care ei nu au fost in stare sa si le implineasca; toate acestea nefiind decat poveri chinuitoare pentru copii!

Dreptul de a bate un copil

Cand ii amenintati cu bataia (a lovi un copil, o fiinta este o barbarie fara margini si de neiertat) amintiti-va ca nu aveti nici un drept, ca nu ei v-au cerut sa ii aduceti pe lume si ca nimeni in nicio situatie nu are drept de viata si de moarte asupra nimanui, cu exceptia Creatorului.

Asistam cu stupoare la replici absolut naucitoare ale parintilor spuse copiilor in care isi aroga asupra lor drept de viata si de moarte, dreptul de a le impune totul, de a le anula pana la urma personalitatea lor unica!

Cum poti sa ii impui copilului tau sa faca tot ce vrei tu, spunandu-i tot felul de lucruri care nu ar trebui sa il priveasca: de la cat te-ai chinuit tu sa il aduci pe lume si pana la ce sacrificii ai facut pentru a duce el o viata normala.

Opriti-va, nu o sa ii faceti decat sa se simta vinovati fara a avea de ce si a se indeparta de voi neintelegand nimic din rostul lor pe lume!

Da, puteti sa le spuneti mereu cat i-ati dorit, cat ii iubiti si ce mult inseamna ei pentru voi. Si, stati linistiti, nu isi vor lua nasul la purtare de prea multa iubire. Caci dovedindu-le iubirea ii putem invata si lucruri importante cum ar fi responsabilitatea asumarii unor decizii.

Pentru tot ceea ce ajung copiii nostri la maturitate noi suntem responsabili. Orice ar face gresit, trebuie sa stiti ca si noi am gresit undeva.

Copilul nostru este o personalitate independenta, o fiinta cu dorinte proprii, cu gandire proprie. Nu este proprietatea noastra cu care facem ce dorim.

Respectati-va copiii inca de cand vin pe lume si veti primi rasplata cuvenita desi, e bine sa nu o asteptati pentru ca, s-ar putea ca de multe ori, ajuns la maturitate copilul dumneavoastra sa va intrebe: ce caut eu aici?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#educatie copil, #bataie copil, #pedepse copii , #copii