Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Cum crestem increderea in sine la copii

Marti, 08 Septembrie 2015, ora 08:51
5276 citiri
Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Cum crestem increderea in sine la copii
Foto: Arhiva personala

Ce este increderea in sine atunci cand vorbim despre copii? Cu siguranta un subiect sensibil care naste controverse, parerile fiind foarte diferite pe aceasta tema.

Pentru un copil in special, increderea consta in acea asteptare ca dorintele sa se implineasca si ca vulnerabilitatile sa nu fie mai presus de calitatile noastre, ale adultilor, explica pentru Ziare.com psihoterapeutul Alexandra Demian.

Este o stare, o emotie sau o speranta asemanatoare unei forme de optimism, care, la varste fragede, este centrata pe relatiile familiale si pe cele sociale. Este, de asemenea, strans legata de viata emotionala, fiind facilitata de emotiile pozitive si inhibata de cele negative.

In plus, parerea parintilor, a apropiatilor, a adultilor investiti cu o anumita autoritate sau a persoanelor de acceasi varsta este foarte importanta.

Increderea se poate manifesta ca o senzatie de putere, ca un impuls care ne ajuta sa actionam, fiind legatura dintre actiune si pasivitate, intre reusita si esec.

Un copil stie pur si simplu ca are incredere in sine, iar comportamentele sale dovedesc cel mai adesea asta datorita conexiunii sale foarte bune cu lumea sa emotionala interioara.

Foarte usor ajunge sa devina constient de capacitatile sale proprii de a gandi, de a alege, de a lua decizii, de a invata sau de a face fata schimbarilor.

Pentru a mentine o incredere in sine stabila este necesar ca un copil sa devina constient nu numai de punctele sale forte, dar si de cele putin mai slabe, in incercarea de a cunoaste cine este el, dar si cine nu este el, in incercarea de a adopta o atitudine corecta fata de sine insusi. Toate, pentru a dezvolta o atitudine sanatoasa despre sine.

In ceea ce priveste relatia cu ceilalti, educatia are un rol esential, relatia dintre parinti, precum si relatia parinti-copil fiind deosebit de importante.

Psihologie pentru mamici si tatici: Lucruri strict interzise in relatia parinte-copil - Interviu

Interventia parintilor se poate manifesta sub diverse forme. Pentru inceput, este imperios necesar ca parintii sa nu fie prezenti numai fizic, ci ca acestia sa ofere dragoste, respect, sa fixeze limite si reguli potrivite.

Acestea sunt poate cele mai importante elemente din relatia parinti-copii, la care putem adauga cateva repere comportamentale care ne pot ajuta copiii sa-si dezvolte si sa-si mentina ulterior un nivel bun si realist al increderii in sine.

Copilul are nevoie, de asemenea, de acceptarea celor din jur, pentru a se manifesta asa cum este, de libertatea de a fi cine este, fara a fi sub presiunea asteptarilor parintilor de a se schimba intr-un sens sau altul, pentru a indeplini cerintele exterioare.

Psihologie pentru parinti Copilul si tehnologia: Cand ii iei primul telefon mobil. Cand ii spui "nu" Interviu

Tot in cadrul acceptarii de sine este foarte important ca noi sa-i amintim gradul sau de unicitate in relatie cu ceilalti, evitand comparatiile dintre frati si/sau alti colegi/prieteni.

Pe de alta parte, asistam la tendinta copiilor de a fi "oameni mari", de a imita comportamente pe care adultii le adopta, de a indeplini diverse sarcini asemanatoare cu cele ale parintilor in special. Rezolvarea de sarcini poate creste nivelul de incredere in sine, precum si pe cel al responsabilitatii sau respectului fata de sine sau fata de munca celorlalti, de aceea, este important sa-l stimulam cu diferite sarcini in acord cu perioada sa de dezvoltare.

Putem combina aspectul simplitatii, astfel incat sa poata duce la capat singur o sarcina care i se ofera, cu aspectul dificultatii, pentru a-si folosi abilitatile, creativitatea si, de ce nu?, talentul, acolo unde este cazul.

Foarte important pentru o dezvoltare sanatoasa a copilului este libertatea de a experimenta singur mediul inconjurator, binenteles intr-un mediu controlat, pentru a se putea intalni timpuriu cu trairea unor greseli sau a esecului. Este necesar ca o greseala sau un esec sa fie percepute de ei ca si experiente din care pot invata.

Ajutorul nostru vine din atitudinea personala pe care o adoptam, din lipsa criticii si din incercarea de a "normaliza" greselile, astfel incat sa se poata simti mobilizat pentru data viitoare si nu rusinat sau demoralizat.

Un alt aspect important consta in a oferi mai degraba incurajari decat laude, in incercarea de a-l ajuta pe copil sa-si dezvolte abilitati si aptitudini. Important este, de asemenea, sa-l sprijinim si in acceptarea limitelor, nu numai a rezultatelor, apreciind intotdeauna efortul si nu neaparat ceea ce obtine.

Nu in ultimul rand, copiii au nevoie de modele, iar parintii sunt cel mai adesea modelele pe care acestia si le aleg. De aceea, este nevoie sa devenim nu numai modele, dar si exemple in viata personala, cat si in relatia cu celalalt parinte (in primul rand, prin respectul si stima pe care o pot avea parintii unul fata de celalalt).

Mai mult, trebuie sa le oferim curajul de a explora lucruri noi, de a invata din greseli si de a se ridica deasupra acestora pentru a evolua.

Alexandra Demian, psihoterapeut PsiConcept

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Increderea in sine la copii, #crestere incredere propria persoana copii, #incredere sine copil factori, #psiholog incredere sine copii, #Alexandra Demian psihoterapeut PsiConcept , #copii