Raspunsurile parintilor ajuta la crearea conexiunilor din creierul copiilor

Sambata, 15 Iunie 2019, ora 22:00
4889 citiri
Raspunsurile parintilor ajuta la crearea conexiunilor din creierul copiilor
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Creierul copiilor a evoluat pentru a folosi raspunsurile parintilor si persoanelor care ii ingrijesc pentru a-i ajuta sa se dezvolte.

Cortexul prefrontal de la nou-nascuti, adica zona executiva a creierului, nu are un rol foarte important in acest stadiu, asa ca eforturile de a-i disciplina sau grijile ca ii rasfeti prea tare sunt inutile in aceasta etapa.

In schimb, nou-nascutii invata despre foame, singuratate, disconfort si oboseala. Cei mici afla si ce inseamna ca aceste probleme sa le fie rezolvate. Parintii pot facilita acest proces prin raspunsul promp la nevoile copiilor, dupa cum sugereaza expertii.

Copiii nu pot fi impiedicati sa planga. De fapt, indiferent cat de receptivi sunt parintii lor, toti copiii au o perioada in care plang foarte mult, in jurul varstei de 46 de saptamani (cei mai multi copii se nasc la 38-42 de saptamani dupa concepere).

Expertii cred ca unele conexiuni neuronale sunt corelate cu dezvoltarea fizica, observand ca perioada in care copiii plang cel mai mult in diferite culturi este aproximativ aceeasi de la conceperea copiilor, indiferent de momentul in care copiii s-au nascut.

Cu alte cuvinte, un copil care s-a nascut prematur la 34 de saptamani va plange cel mai mult la varsta de 12 saptamani, in timp ce un copil care s-a nascut normal la 40 de saptamani va plange cel mai mult cand va avea varsta de 6 saptamani.

Sunetele si expresiile faciale sunt foarte importante

Atunci cand bebelusii imita expresiile faciale ale parintilor sau ale persoanelor care au grija de ei, acestia invata si emotiile care le insotesc. Acest lucru ii ajuta pe sugari sa inteleaga cat de importanta este comunicarea emotionala.

Acesta ar putea fi si motivul pentru care parintii tind sa exagereze trasaturile faciale in fata copiilor lor, ajutandu-i pe cei mici sa ii imite.

Felul in care parintii vorbesc cu bebelusii, folosind tonalitati mai ridicate de obicei, este un alt raspuns aparent instinctual, care este important pentru dezvoltarea copiilor.

Muzicalitatea si exagerarea din vorbire scot in evidenta componentele critice ale limbajului, ajutandu-i pe copii sa inteleaga cuvintele.

Creierul copilului tau creste foarte repede

La nastere, creierul oamenilor este foarte asemanator cu cel al maimutelor. Dupa nastere, creierul uman creste rapid, aproape dublandu-se pentru a ajunge la procentul de 60% din creierul adultilor la varsta de un an.

Pana la gradinita, creierul copiilor a atins dimensiunea finala, dar dezvoltarea inca nu s-a terminat. Aceasta poate dura pana la varsta de 20 de ani. Chiar si dupa aceasta varsta, creierul tot se schimba.

Unii oameni de stiinta banuiesc ca schimbarile de la nivelul creierului oglindesc schimbarile care s-au format in ere de evolutie.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#crestere copil, #parenting, #creier copil , #copii