Sfatul psihologului: Copilul meu si secretele

Vineri, 25 Iunie 2010, ora 12:14
4309 citiri
Sfatul psihologului: Copilul meu si secretele

Secretele exista in viata oricarei familii si a oricarui copil. Ceea ce ne propunem sa abordam in acest articol este semnificatia acestor secrete si modul in care ele influenteaza dezvoltarea copilului si modul de viata al unei familii.

Ce este un secret? Cand apare el si cum se transforma intr-un mod de functionare a copilului sau a familiei?

Plecam de la ideea ca in orice familie exista discutii si subiecte care ar trebui sa ramana doar in interiorul ei. Vorbim aici despre o sfera a privatului, a intimitatii, care confera siguranta si protectie. Exista lucruri care se vorbesc doar intre membrii unei familii si apartin interiorului. Ele privesc situatii dificile sau dureroase, trairi si afecte fata de aceste situatii.

Insa atunci cand parintii traseaza aceasta limita copiilor si le spun : "Nu ai voie sa mai spui nimanui acest lucru", "este un secret", "nu trebuie sa mai afle cineva" oare cum se transforma aceasta interdictie in mintea copiilor si ce inseamna ea pentru ei?

Dorinta parintilor de a face diferenta intre privat si public, intre ceea ce este doar al familiei si ceea ce este social, devine pentru copil un secret care se asociaza cu rusinea, pericolul si vinovatia. "De ce nu am voie sa spun asta?", "Ce se intampla daca spun?"

Pentru copii, trairea care insoteste acest secret este teama. O teama puternica ca lumea exterioara, fata de care trebuie sa ascunda, reprezinta un pericol si ca familia ar putea fi atacata de acest pericol. Aceasta traire poate produce la randul ei tensiune, neliniste, tristete, furie.

Un secret familial nu este doar ceva ce nu este spus, ci este mai ales ceva despre care este interzis sa vorbesti si chiar uneori interzis sa-i cunosti existenta. Ceea ce inseamna ca, uneori, ceea ce va da glas acestui secret tacut este suferinta copilului, ce se exprima prin simptome somatice (febra, tuse, voma etc).

Aceste secrete pot fi legate de:

- evenimente din viata familiei (certuri, conflicte, divort, somaj, schimbari, decizii) care pentru ca au caracter secret, nu este voie sa se vorbeasca despre ele, trezesc copilului sentimentul de rusine si vinovatie. De multe ori, dificultatea de a vorbi despre ele nu o constituie faptul ca sunt un secret, ci ca parintii nu au capacitatea de a se raporta la ceea ce simt fata de ceea ce s-a intamplat si atunci prefera sa ascunda, sa transforme in tabu.

- evenimente din viata copilului (gradinita, scoala, relatia cu alti copii sau cu alti adulti) care devin un secret pentru ca sunt traite de copil ca fiind periculoase si rusinoase in raport cu o potentiala reactie a parintilor. Copiii aleg sa ascunda ceea ce considera ca ar putea pune in pericol legatura lor cu parintii, pozitia lor in aceasta relatie, modul in care ei sunt iubiti, valorizati.

- secrete ale parintilor fata de copil (boala, deces, violente, rupturi, disparitii)- poate dintre cele cu efectul cel mai daunator prin absenta totala a comunicarii despre continutul lor. Oricat de bine ar fi ascunsa o situatie dificila sau dureroasa, ceea ce transmite ea in plan emotional se "va prelinge" si va ajunge si la copil, care va pastra tacerea, dar va trai suferinta.

"Secretele de familie nu se opun adevarului, ci se opun comunicarii", scria psihanalistul francez Serge Tisseron. Comunicarea este ceea ce face posibila dezvaluirea si detronarea unui secret. A fi vorbit reprezinta pentru un lucru garantia ca el devine mai clar si nu mai constituie un punct vulnerabil si generator de suferinta.

Sigur ca nu despre toate lucrurile este usor de vorbit. A vorbi cu copiii despre situatii traumatice, adoptie, despre dolii sau suferinte indelungate este dificil. Cum sa iti gasesti cuvintele, cum sa te exprimi si ce intelege un copil din ceea ce spui?

Indiferent de ceea ce poate primi mintea unui copil, oricat de mic ar fi el, si de ceea ce poate traduce ea, este important ce ii transmitem in plan afectiv si modul in care ii impartasim ceea ce simtim. El se va simti atunci in siguranta si va simti ca este o parte vie a legaturii si nu doar o paranteza care este ocolita din diferite motive.

Psiholog Cristina Calarasanu

psiholog@ziare.com

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#sfat psiholog secrete copii, #copii secrete, #reactie copii secrete , #copii
Comentarii
Poza MiscareaTehnocrata
MiscareaTehnocrata
rank 5
Problemele din Sistemul de Educatie - Copii, Parinti, Scoala, Sisteme, Modele, Principii, Valori