Sfatul psihologului: Rolul grupului in dezvoltarea copilului

Miercuri, 01 Septembrie 2010, ora 12:08
14790 citiri
Sfatul psihologului: Rolul grupului in dezvoltarea copilului

Am sa dedic acest articol grupului si rolului pe care acesta il are in dezvoltarea psiho-sociala a copilului. Am sa ma refer la diferite tipuri de grupuri si la modul in care copilul interactioneaza si stabileste legaturi cu fiecare dintre ele.

La modul general, grupul reprezinta o modalitate de a interactiona pentru a stabili relatii sociale. Dar aceasta interactiune nu are doar o valenta sociala, ci in primul rand una psihologica, caci dezvoltarea copilului si maturizarea sa nu se poate face decat in contact cu diferite grupuri care ii imprima anumite trasaturi si in interiorul carora construieste anumite legaturi.

Grupul familial - este primul grup si cel mai important in dezvoltarea copilului. El preexista nasterii copilului prin modul in care o familie mosteneste din generatie in generatie credinte, valori, idealuri, principii, ritualuri si isi imagineaza viitorul copil in raport cu acestea.

Familia este cea care investeste copilul si il recunoaste ca un membru al familiei, ii confera un loc si un rol specific, ii ofera un context de ingrijire, crestere si educatie si asteapta de la el sa indeplineasca anumite idealuri.

Familia este un grup specific care se organizeaza prin intermediul legaturilor (de alianta, de filiatie si fraterne. Ea este cea care confera modelul unei relatii si a unei functionari in grup, model pe care copilul il va reactualiza ori de cate ori va intra intr-un alt grup.

Atunci cand in familie exista un context conflictual datorat unor situatii de violenta, boala, evenimente traumatice, aceste legaturi sunt in suferinta si impiedica familia si implicit copilul sa poata construi alte legaturi in alte grupuri.

De asemenea, grupul familiar largit (unchi, matusi, verisori, nasi, fini) ii permite copilului sa inteleaga situarea sa in diferentele de generatie, de rudenie, de grad si modul in se constituie o familie in ansamblul ei.

Grupul din parc - inca de foarte mic, este foarte important pentru copil sa fie intre alti copii. Chiar daca initial copilul se arata neinteresat, retras, distant, faptul ca are posibilitatea sa observe si alti copii, diferiti fata de el, il va ajuta sa treaca dinspre relatia exclusiv duala cu mama spre acceptarea si a altor relatii cu alti copii.

Joaca cu acesti copii ii aduce experiente noi, unele satisfacatoare atunci cand se bucura si ii face placere prezenta lor, altele frustrante atunci cand i se iau jucariile sau copiii fac altceva decat si-ar dori el. De asemenea, pentru mamici este important sa vada copilul si intre alti copii, nu pentru a-l compara cu ei, ci pentru a observa modul in care se raporteaza la ei, se arata interesat, reuseste sa se apropie de ei, isi doreste sa se joace etc.

Grupul de la gradinita - gradinita este primul spatiu de autonomie al copilului, primul loc in care se duce singur si unde incepe viata lui fara prezenta permanenta a parintilor. Este un spatiu in sine, fizic si psihic, cu care copilul pentru a se adapta este necesar sa poata stabili o relatie.

Nu este doar un spatiu de asteptare pe perioada serviciului parintilor sau pana cand cineva va putea lua copilul, ci este un spatiu pe care copilul il investeste intr-un fel anume si fata de care va avea anumite trairi.

Pentru a se putea adapta la gradinita copilul trebuie sa poata pleca de acasa, sa se poata separa de parintii sai pe perioada timpului petrecut la gradinita. Sa existe capacitatea copilului de a pleca si cea a parintilor de a-l lasa la plece.

Absenta capacitatii de separare conduce adesea la refuzul copilului de a mai merge, la o stare de angoasa si disconfort, la o retragere a sa si la lipsa unei relatii cu spatiul, colegii, educatoarea, jucariile. Copilul ramane undeva la intrare, intre casa si gradinita.

Interactiunea cu grupul din gradinita il va ajuta pe copil sa isi dezvolte capacitatea de a intia contacte, de a cunoaste copii noi, de accepta diferentele, de a dobandi capacitatea de amana, de a imparti si in special de a-si creste toleranta la frustrare.

Limitele si regulile care determina functionarea unui grup institutional vor deveni repere si ii vor fi de folos si acasa sau in alte activitati.

Grupul scolar - trecerea la scoala reprezinta o etapa importanta si destul de solicitanta pentru copil. Cu acelasi entuziasm cu care copilul asteapta si isi imagineaza cum va fi la scoala, in egala masura se si teme de ceea ce se va intampla acolo, de lucrurile care ii sunt necunoscute.

Atitudinea aceasta ambivalenta poate determina initial confuzie sau un refuz fata de noii colegi. Copilul poate spune ca nu ii place la scoala, ca nu ii plac copiii de acolo, ca ii prefera pe cei de la gradinita. In timp, insa el ajunge sa lege prietenii, sa incheie aliante, sa se joace si sa lucreze impreuna cu ei.

Grupul scolar este unul supus mai multor exigente decat cel din gradinita, si in acelasi timp unul cu un potential mai mare de stimulare a aptitudinilor copiilor. Pot aparea cercuri de matematica sau de informatica, de comunicare sau de desen in care copiii cu aptitudini similare sa le poate valorifica.

Insa in egala masura, grupul scolar poate fi si un spatiu unde copilul poate aduce si descarca conflictele sale, agresivitatea, tensiunea provocata de anumite evenimente pe care le traieste acasa, in familie.

Grupul de adolescenti - renumita << gasca >>, fata de care adesea parintii se ingrijoreaza pentru ca nu stiu cine face parte din aceasta sau ce fel de prieteni isi face copilul, joaca un rol important in constituirea identitatii si definirea imaginii de sine a adolescentului.

Pentru adolescenti, grupul este un refugiu, un loc unde ei sunt intelesi, exista lucruri in comun, o lume doar a lor pe care adultii, si in special parintii nu o inteleg. De cele mai multe ori aceste grupuri isi gasesc hobby-uri comune, merg in diferite locuri, experimenteaza diverse situatii care uneori pot atinge un anume grad de risc pentru a testa limitele.

Interdictia acestei apartenente nu ajuta parintii sa comunice cu adolescentul, ci dimpotriva il determina sa se opuna si sa protesteze. Este mai utila incercarea de a cunoaste acest grup, de a incuraja copilul sa povesteasca despre el, fara a simti ca este investigat sau anchetat.

Este o nevoie fireasca pentru un adolescent aceea de a apartine unui grup al sau, dar atunci cand acest grup il expune unui pericol este un moment in care parintii trebuie sa-i ofere ajutor si sa ceara ajutor la randul lor.

Grupul terapeutic este un spatiu care prin diverse metode de lucru interactive permite copiilor sa exprime dificultatile si blocajele lor si sa reuseasca sa invete noi modalitati eficiente de exprimare si relationare.

Va invit sa luati parte din luna septembrie la urmatoarele activitati:

* Atelierul de joaca - adresat copiilor care se pregatesc sa mearga la gradinita sau au dificultati in adaptarea la gradinita. Urmareste cresterea capacitatii copilului de a se juca singur sau in compania unor copii sau adulti pe care nu-i cunoaste.

Aceasta "joaca" poate lua diferite forme in functie de varsta copilului, de starea lui afectiva sau de inclinatiile sale. Poate fi un joc, o modalitate de desen sau pictura, o manipulare de jucarii, o poveste inventata sau pusa in scena, un joc de cuvinte sau cu onomatopee sau o activitate artistica.

Importanta este starea copilului si capacitatea lui de a accepta o alta persoana si de a intra in relatie cu ea, dar si cat de atras si de activ este in raport cu activitatea gasita.

* Atelierul scolarilor - adresat micilor scolari care au dificultati de atentie si concentrare. Urmareste cresterea autonomiei in efectuarea sarcinilor scolare, identificarea situatiilor dificile, capacitatea de a lucra in grup, exprimarea si comunicarea starilor afective.

Modalitatea de lucru va fi interactiva cuprinzand activitati ludice, creative sau jocuri de rol cu scop terapeutic.

* Atelier de comunicare (adolescenti) - Perioada adolescentei este grea nu doar din cauza transformarilor pe toate planurilor, eforturilor mari si mizelor care exista ci si din cauza incapacitatii de comunicare si de deschidere.

A putea exprima ce simti, a putea pune cuvinte si imagini peste ceea ce este in interior, a intra in comunicare cu ceilalti sunt modalitati de a descoperi creativitatea si puterea pe care adolescentii o au dar adesea o ignora.

Va invit sa imi scrieti intrebarile si preocuparile dvs cu privire la aceasta chestiune importanta pentru copil.

Psiholog Cristina Calarasanu

psiholog@ziare.com

Românii care își ajută părinții cu bani. Ce sume cheltuie: "Vreo 2.000 de lei pe lună. Iarna le dau mai mult"
Românii care își ajută părinții cu bani. Ce sume cheltuie: "Vreo 2.000 de lei pe lună. Iarna le dau mai mult"
Mulți tineri fac față cu greu cheltuielilor cotidiene și sunt sprijiniți financiar de părinți. Aceștia fie le oferă diferite sume de bani, fie le cumpără casă sau mașină. Ajutorul...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#copii, #adolescenti, #copii grup, #adolescenti grup , #copii