Sssst! Lasa-ti copilul sa doarma suficient!

Vineri, 20 Noiembrie 2009, ora 23:49
3089 citiri
Sssst! Lasa-ti copilul sa doarma suficient!

Un studiu recent realizat arata ca cei mai multi parinti nici nu cunosc si nici nu acorda prea mare importanta celor mai elementare reguli legate de numarul si calitatea orelor de somn, iar cei care platesc pretul acestei ignorante sunt copiii.

De cate ore de somn are nevoie un copil? Conteaza ora la care merge la culcare? Cum creste nivelul hormonilor in timpul noptii?

Daca esti parinte si nu stii raspunsurile la aceste intrebari, nu te speria, sunt multi in aceasta situatie, scrie Times.

Mandy Gurney, expert in domeniu, spune ca numarul copiilor care au probleme de sanatate din cauza privarii de somn este in continua crestere. Rezultatul? Oboseala isi pune amprenta asupra starii lor de nervozitate, lipsei de atentie, de concentrare sau irascibilitatii. De asemenea, apar diverse alte probleme de sanatate cum ar fi obezitatea, hipertensiunea sau depresia cronica.

De unde, atunci, aceasta atitudine nepasatoare a majoritatii parintilor? "Suntem obisnuiti sa privim somnul ca pe un obicei zilnic si nu ca pe o problema de sanatate. Nu constientizam indeajuns faptul ca anumite simptome sunt in realitate efecte ale privarii de odihna", spune Gurney.

Copiii nedormiti sunt neatenti si au probleme de memorie

Ce alte probleme mai au copiii daca nu dorm suficient? "De exemplu probleme de memorie sau de intelegere, daca sunt elevi", spune si pediatrul Kathleen McGrath.

Studiile stiintifice arata ca lipsa de somn are un impact puternic asupra cortexului pre-frontal. "Este chiar zona care coordoneaza gandirea logica, creativitatea sau memoria pe termen scurt", explica aceasta.

De asemenea, cercetarile arata ca odihna insuficienta ii afecteaza mai serios pe copii decat pe adulti. "Devin neindemanatici, inceti, mai putin comunicativi. Iar efectele sunt cu atat mai intense cu cat copiii din ziua de azi sunt bombardati in timpul zilei de informatiile primite prin intermediul mass-media sau al Internetului", mai explica aceasta.

"Paradoxal, elevii invata atat de multe la scoala despre alimentatie sanatoasa sau despre sex, ceea ce nu este deloc rau, dar nu invata absolut nimic despre o activitate pe care o desfasoara aproape o treime din viata lor: dormitul", spune si Susan Willis, pediatru.

Si nu doar numarul de ore de somn conteaza ci si intervalul orar precum si calitatea acestuia. Specialistii insista pe ideea ca ora optima de culcare este 22:00, dar si asupra unui aspect mai putin cunoscut, acela ca adolescentii au ceasul biologic "setat" altfel decat copiii de varste mai mici sau adultii.

Mai exact, principalele transformari care survin pe timpul noptii, cum ar fi scaderea temperaturii corporale sau eliberarea hormonului numit melatonina, intarzie in cazul adolescentilor cu o ora sau chiar doua.

Reguli foarte importante

Stabiliti o ora fixa de culcare, inclusiv in weekend.

Creati in camera conditiile optime de somn: o temperatura scazuta, liniste, intuneric. Prea multa caldura sau zgomotele constante, cum ar fi al unui ceas, diminueaza calitatea somnului.

Lasati copilul sa se relaxeze o jumatate de ora inainte de a-i stinge lumina pentru culcare. Un copil agitat se va intoarce de pe o parte pe alta si nu va reusi sa adoarma la timp. Cititi-i o poveste.

Fara jucarii, fara televizor sau, si mai rau, fara dulciuri de rontait inainte de culcare.

Stabiliti reguli clare si o rutina zilnica. Daca ati promis o poveste, ramane una nu doua. Daca ati anuntat ca la ora 10 se stinge lumina, atunci asa sa fie.

Fiti ingaduitori in situatii speciale, dar aveti grija ca cel mic sa nu intinda coarda. In cazul in care observati ca este speriat, agitat sau prea obosit si nu poate adormi, stati mai mult alaturi de el, pana se linisteste.

Aveti grija ca masa de seara sa fie usoara. Deseori copiii nu pot adormi sau au un somn agitat, trezindu-se des, din cauza prelungirii peste noapte a proceselor de digestie.

Un rol esential pentru a obtine un somn de calitate il au orele petrecute de copil in aer liber, la joaca. Un copil care va lancezi in casa pe parcursul zilei nu va reusi sa adoarma seara prea usor si se va trezi de multe ori pe parcursul noptii.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#probleme somn copii, #somn copii, #ore somn copii, #insomnii copii , #copii