Wellbeing: Cum iti cresti baiatul sa ajunga un barbat bun

Marti, 24 Mai 2016, ora 15:46
30140 citiri
Wellbeing: Cum iti cresti baiatul sa ajunga un barbat bun
Foto: Arhiva personala

Timpurile s-au schimbat dramatic. Rolul barbatilor si al femeilor este in continua negociere. Ca terapeut si mama de baieti m-am intrebat adesea care va fi rolul lor in societate, cum isi vor gasi sensul ca barbati?

Cum este sanatos sa ii crestem, astfel incat sa fie mandri de ei, sa creasca barbati verticali, echilibrati, constienti si multumiti de ceea ce sunt? Stim cu totii, si nu numai din studii si carti, ca baietii sunt diferiti de fete, au nevoi diferite, iar aceste diferente nu inseamna ca sunt mai buni sau mai putini buni.

Wellbeing: Adolescenta - o varsta a schimbarilor pentru parinte si copil

De ce au nevoie baietii nostri?

La gradinita si la scoala baietii au nevoie de spatiu mai mult, au nevoie sa se miste, au nevoie de prieteni pe care sa se bazeze, cu care sa se joace - de-a luptele, sa concureze in sporturi de echipa, sa construiasca, sa inventeze jocuri si provocari, sa exploreze, sa se loveasca, sa cada si sa se ridice.

Baietii nostri au nevoie de modele masculine in viata lor. Din pacate, parintii nu se mai pot sprijini pe comunitate pentru cresterea copiilor, iar tatal, bunicul raman printre putinele modele masculine din viata unui baiat. Baietii nostri cresc, in cea mai mare parte a timpului, intr-un mediu exclusiv feminin, care cel mai adesea cu greu intelege si accepta nevoile diferite ale lor.

Baietii au nevoie sa invete despre ei insisi, sa poata vorbi despre asta, sa isi cunoasca nevoile, sa stie care le sunt visurile, sa stie ce pot sa faca, ce ii bucura, ce le este greu si ce le este usor.

Parintii neglijeaza discutiile cu baietii, ii lasa singuri cu fricile si intrebarile lor. Le transmit de multe ori ca a fi puternic inseamna sa nu simti. Noi, femeile din viata lor, le cerem, insa, sa inteleaga si sa vorbeasca despre emotii, sa fie vulnerabili, ii pedepsim cand nu o fac, nu ii invatam cum sa o faca si se intampla sa ii pedepsim si cand devin prea vulnerabili.

In egala masura, baietii nostri au nevoie sa invete ca sunt importanti pentru comunitate, iar acest lucru le va da sens si o viziune. Munca este importanta si mai ales munca recompensata cu un scop. Parintii, mamele mai ales, isi feresc baietii de munca. Este pacat, pentru ca astfel ii invata ca nu pot sa faca fata sau ca li se cuvine ca altii sa faca pentru ei. Le iau puterea de a construi, de a fi mandri de ei insisi.

Wellbeing: Durerea pe care, fara sa stiu, o provoc copilului meu

Baietii nostri au nevoie sa invete sa trateze femeile din viata lor cu respect, iar raspunderea acestei educatii le revine in egala masura ambilor parinti. Modelul relatiei lor va fi hotarator pentru cum va creste fiul lor. Un tata care isi trateaza cu respect sotia, o protejeaza, primeste cu bucurie ceea ce ea ii ofera, o mama care primeste protectia sotului ei, care este calda si se bucura de cuibul ei sunt modele bune, sanatoase pentru cum fiul lor va integra modelul de feminitate si masculinitate.

Baietii au nevoie de o relatie calda, empatica cu mama lor, o relatie in care mama sa stie cand sa se retraga sa isi lase fiul sa exploreze, dar sa fie prezenta cand el are nevoie de sprijin emotional. Este important ca mama sa isi rezolve singura propriile vulnerabilitati, iar fiul ei sa nu fie un paratrasnet sau un pansament pentru ea.

Tatal este important pentru ca trebuie sa stabileasca un sistem coerent de reguli, sa stie sa puna limite, fara sa ii taie aripile. Daca mama este responsabila pentru lumea interioara, de caldura casei, tatal este cel care il duce pe baiat spre lume, spre provocarile si recompensele ei. Un tata absent ii ingreuneza fiului lui legatura cu exteriorul casei.

Lumea de maine va fi mai buna daca vom avea intelepciunea sa crestem fete si baieti care sa stie ca masculinitatea si feminitatea reprezinta esenta fiintei lor, ca bucuria vietii vine si din acceptarea rolului si sensului fiecaruia.

Wellbeing: Relatiile in adolescenta

Mind Education Health
Corina Dobre este psiholog cu drept de libera practica si psihoterapeut cognitiv-comportamental si foloseste cu incredere terapia schemelor, terapia prin acceptare si implicare (ACT), terapia prin compasiune, mindfulness si psihologie pozitiva, iar in domeniul terapiei de cuplu, terapia Imago.

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Nevoile baietilor nostri, #parinti crestere baieti, #parinti relatie baieti , #copii