Wellbeing: Cum sa simplifici viata copiilor pentru sanatatea lor emotionala si mentala

Joi, 12 Mai 2016, ora 15:59
28387 citiri
Wellbeing: Cum sa simplifici viata copiilor pentru sanatatea lor emotionala si mentala
Foto: Arhiva personala

Multi parinti ma intreaba daca si la cat de multe activitati "extrascolare" sa il inscrie pe copil pentru a-i "stimula" inteligenta si dezvoltarea.

Multi copii au un program foarte incarcat, cu foarte multe activitati. Timpul lor liber este ce ramane intre activitati, iar seara sunt franti. Nevoia copiilor, insa, este alta. Ei au nevoie de timp liber, de joaca, de miscare in aer liber, in natura, de timp pentru lectura, desen, pasiuni. Ei trebuie sa tolereze plictiseala, frustrarea, sa faca lucruri care le fac placere si pe care si le doresc.

Wellbeing: Trecutul meu dureros nu trebuie sa fie si viitorul copilului meu

Cand mediul este structurat exclusiv si exagerat de adult, copilul nu dobandeste autocontolul si responsabilitatea, nu isi testeaza decat intr-o mica masura limitele, granitele personale; el nu exploreaza. Sigur, asta nu inseamna ca suntem nepasatori, insa copiii au nevoie sa le oferim spatiu sa se dezvolte, sa creasca, sa se cunoasca.

Care sunt consecintele acestui program incarcat al copilului?

1. Pierderea rabdarii, irascibilitate, nervozitate. Copiii isi pierd abilitatea de a se concentra, de a se bucura de ceva ce pot controla.

Wellbeing: Ce pot sa fac sa nu imi mai pedepsesc copilul

2. Risc crescut de depresie. Studiile ne arata ca resursele pe care le are un copil acum (foarte multe jucarii, tablete, telefoanele, calculatorul) au dus la cresterea riscului de depresie. Placerile sunt de scurta durata, obtinute fara efort, iar ei nu stiu ce sa faca atunci cand adultii nu le organizeaza o activitate sau cand nu pot sa se joace pe telefon.

3. Hipervigilenta noastra reprezinta intoleranta la incertitudine a copiilor nostri. Din pacate, ii invatam pe copii sa fie hipervigilenti, cu neliniste si tensiune, cu multe ingrijorari si temeri si fara bucuria si placerea de a trai in prezent.

Nu exista spontaneitate in viata lor, pentru ca totul este planificat si organizat. Ajung sa sufere de anxietate cand isi vad sau aud parintii ca se plang si au numai ganduri negative in legatura cu viitorul.

Wellbeing: Copiii la scoala - intre temele de casa, meditatii si activitati extrascolare. Ce le mai ramane de facut?

Simplificati viata copiilor dvs. oferindu-le mai mult timp liber, mai multa joaca, mai multe momente de bucurie si relaxare. De preferat este ca aceste momente sa fie in natura, sa alerge, sa exploreze, sa faca miscare. Asa vor fi creativi si imaginatia lor ii va ajuta sa isi creeze bucurii si "Fara program, agenda si presiune".

Mind Education Health
Domnica Petrovai, psiholog clinician pr., psihoterapeut cognitiv-comportamental, specializat in psihologia copilului, cuplului si familiei. Fondator Mind Education Health.

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#Cum sa simplifici viata copiilor, #copii activitati extrascolare, #copii timp liber , #copii