Banii sudeaza cuplul?

Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 21:15
4671 citiri
Banii sudeaza cuplul?
Foto: Femme Actuelle

Nu pare deloc simplu sa imparti absolut totul, chiar daca traiesti in doi. Banii raman un subiect tabu. Totusi, pentru a mentine linistea cuplului, clarificarea problemei financiare este indispensabila.

Sa fie adevarat ca banul face ca un cuplu sa devina mai inchegat? Pot influenta diferentele salariale si independenta financiara viata in doi? E necesar sa inveti a vorbi despre bani pentru a reusi sa construiesti un buget realist si coerent?

Sunt doar cateva intrebari ale caror raspunsuri le putem afla, gratie Femme Actuelle.

Banii sudeaza cuplul?

Banul inseamna mai mult decat o simpla realitate obiectiva. Existenta lui presupune incredere, putere si sursa de placeri. Este o realitate in care fiecare isi pune in joc libertatea, responsabilitatea sa, si, intr-o anumita masura, increderea in partenerul de cuplu.

Astfel, a accepta sa traiesti impreuna semnifica si definirea veniturilor, pentru a lua cele mai bune decizii ce dau banului locul sau exact. Banul este vazut ca un mijloc de a contribui la sudarea cuplului.

Prin urmare, a vorbi despre bani este ocazia potrivita de a descoperi o anumita teama de a te angaja, de a face "cos comun" sau chiar semnul unei "viitoare despartiri". Insa, de retinut ca a crea un cont comun poate fi simbolul dragostei sincere si durabile.

Diferenta salariala si independenta financiara

Independenta financiara este un element ce trebuie pastrat intr-un cuplu, pentru a satisface interesul fiecaruia. Este valabila atunci cand ambii parteneri sunt salariati.

Se observa ca tot mai multe cupluri deschid un cont comun, dar isi pastreaza si unul personal. Aceasta optiune permite o mai mare independenta financiara. Fiecare partener este astfel liber sa-si gestioneze banul, asa cum doreste, mentinandu-si autonomia financiara. Nimeni nu-i va reprosa celuilalt propriile-i cheltuieli.

Totusi, optiunea in discutie are limitele sale. Mai ales cand salariile celor doi parteneri sunt foarte diferite, ca in marea majoritate a cazurilor. Atunci pare normal ca unul sa puna mai multi bani in contul comun, caci el castiga mai bine. Se evita astfel sa ceri mereu bani partenerului tau, ceea ce este destul de frustrant.

A invata sa discuti despre bani

Cheltuielile raman una dintre cauzele majore de dispute intr-un camin. Anumite persoane prefera sa nu abordeze niciodata problema financiara. Ori, tacerea este semnul neintelegerilor. E de dorit sa reusesti sa-l identifici pe partener in raporturile sale cu banul (daca e zgarcit, generos etc).

Si pentru a ocoli situatiile conflictuale, e de luat in seama impartirea contului comun, pastrand totodata independenta financiara. Oricum, a invata sa vorbesti despre bani ajuta la o repartizare mai buna a sarcinilor, prioritatilor comune, precum si la construirea unui buget realist si coerent.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#sfaturi bani cuplu , #cuplu