Cum sa opresti imediat o cearta

Vineri, 06 Mai 2016, ora 08:47
14037 citiri
Cum sa opresti imediat o cearta
Foto: Arhiva personala/Vlad Muresan

Cei mai multi dintre noi fugim de certurile in cuplu. Inevitabil, insa, acestea apar. In fata unei astfel de situatii, adesea ne pierdem cu firea si nu vedem ce e important. Cu atat mai putin ne amintim (daca am stiut) cum ar trebui sa procedam si la ce se reduce, in final, totul.

Daca in celelalte articole am prezentat o imagine de ansamblu asupra relationarii oneste, astazi as vrea sa va arat o tehnica foarte concreta care cred ca va poate ajuta. Desigur, intelegerea problemelor de fond si a motivatiilor noastre este esentiala in orice tip de relationare.

Aplicarea oricarei tehnici fara constientizarea mecanismelor din spatele actiunilor noastre nu garanteaza nimic si poate sa ne lase la fel de confuzi - pentru ca rareori problemele de relationare se pot rezolva in X pasi specifici, explica pentru Ziare.com psihoterapeutul Vlad Muresan.

Psihologie pe intelesul tau, cu Vlad Muresan: Ce inseamna comunicare onesta in cuplu

Cu toate acestea, exista un lucru pe care il putem face si care ne poate "reseta" atitudinea de moment, astfel incat sa intrerupem un conflict si sa cream contextul unei discutii de profunzime.

Ce se intampla de fapt intr-un conflict?

Un conflict nu este altceva decat o lupta pentru putere. "Scopul" unui conflict nu este colaborarea, ci competitia, pentru a profita la maximum de partener (atat cat acesta ne permite).

Cand avem un conflict, interesele noastre sunt opuse (altfel ne-am putea intelege fara probleme - nu trebuie sa convingi pe nimeni de nimic cand amandoi vreti acelasi lucru). Asta inseamna ca, intr-un conflict, daca eu castig, tu pierzi - si nimeni nu vrea sa piarda. Astfel, fiecare incearca sa obtina rolul de castigator (cu beneficiile aferente) si sa evite sa plateasca costurile invingerii.

Daca fortez pe cineva sa faca ceva ce nu vrea, pentru ca eu sa obtin cat mai mult - asta inseamna ca ma folosesc si profit de cineva pe care il consider mai slab, mai fraier/neatent sau pur si simplu mai putin important decat mine. Aceasta superioritate, impreuna cu intentia de a profita de partener, sunt caracteristicile de baza ale unui conflict.

Sigur ca trebuie sa deghizam aceste intentii in ceva mai usor de inghitit - cu cat mai vag, cu atat mai bine: principii abstracte cum ar fi traditie, "moralitate", "asa se face/asa trebuie", "obligatii familiale" sau ipocrizia majora - "iubire". Adica profit de tine pentru ca te iubesc.

Devine evident faptul ca si compromisul este un conflict - insa unul care se poarta politicos - atunci cand amandoi putem parasi negocierea sau relatia si nu ne permitem o confruntare pe fata. Asta se intampla atunci cand relatia nu este inca "oficializata" si celalalt se poate retrage daca "afacerea" nu ii convine. Suntem astfel obligati sa pastram aparente de colaboarare, pentru a nu speria partenerul (avand in vedere ca dorim sa profitam de el si mai tarziu).

Psihologie pe intelesul tau, cu Vlad Muresan: Cearta si compromisul in cuplu

Insa in momentul in care se instaureaza angajamentele, obligatiile si mai ales dependenta intre parteneri, adevaratele intentii ies la suprafata, pentru ca nu mai riscam sa pierdem relatia. De obicei, transformarea se face treptat, presiunile facandu-se initial prin argumentari si justificari ale perspectivei "corecte", ca mai apoi sa degenereze in acuzatii, reprosuri, intimidari si amenintari.

Psihologie pe intelesul tau, cu Vlad Muresan: Angajamentele - strategii de manipulare in relatii

Orice fortare, orice presiune implica intentia de a profita de o alta persoana, mascata printr-o superioritate morala (victimizari, reprosuri, invinovatiri) sau exprimata pe fata printr-o demonstratie de putere (amenintari, intimidari).

Cum opresti un conflict

Cel mai rapid mod prin care poti sa iesi din lupta pentru putere este o tehnica simpla si radicala: ii dai celuilalt dreptate.

Daca dau celuilalt dreptate, fara sa contraatac, sa ma justific sau sa ma scuz, aduc subiectul discutiei la partea esentiala, de profunzime: ce anume doreste celalalt de la mine.

Astfel, este foarte important sa accept toate argumentele, judecatile si justificarile, pentru a ajunge la intrebarea finala: "Ok, ai dreptate. Ce doresti, de fapt?"

E important sa ne dam seama ca, daca dau dreptate cuiva, nu inseamna ca o sa fac ceea ce doreste. Inseamna doar ca accept ca celalalt are o dorinta si ca acea dorinta este valida, chiar daca este diferita de ceea ce doresc si intentionez sa fac eu.

Adevarul este evident si simplu: vrem lucruri diferite. Tot teatrul argumentarilor si invinovatirilor incerca, de fapt, sa ascunda un adevar neplacut, dar foarte clar si usor de inteles: suntem incompatibili pe acel domeniu.

Psihologie pe intelesul tau, cu Vlad Muresan: Ce inseamna, de fapt, compatibilitatea

Compatibilitatea nu poate fi fortata, ci doar descoperita. Daca nu ne potrivim pe un domeniu, relatia nu se poate desfasura pe acel aspect. Ar fi mai bine sa ne vedem fiecare de treaba lui si sa ne intalnim doar pe acele domenii pe care putem colabora, pentru ca ne dorim acelasi lucru. Iar cand acest lucru se intampla, nu avem nevoie de argumente, justificari sau explicatii, ci de un simplu: "Vrei?" - "Da".

Succes in relatii!

Psihoterapeut Vlad Muresan

www.muresanvlad.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Cum sa opresti imediat o cearta, #cearta cuplu solutii, #fara cearta cuplu psiholog, #psiholog cuplu Vlad Muresan , #cuplu