Psihologie pe intelesul tau, cu Alina Pavel: Fericirea in doi. Cat e mana destinului?

Marti, 22 Decembrie 2015, ora 11:46
4677 citiri
Psihologie pe intelesul tau, cu Alina Pavel: Fericirea in doi. Cat e mana destinului?
Foto: Arhiva personala Alina Pavel

Sunt convinsa ca ai intalnit in viata ta unele cupluri care sunt numai lapte si miere. Bine, sunt si unii care par sa nu-si gasesca echilibrul oricat de mult s-ar stradui, dar azi nu vorbesc despre ei.

Chiar daca ai o relatie OK, cand intalnesti un cuplu in care cei doi par ca sunt pur si simplu facuti unul pentru celalalt, nu te poti abtine sa nu te intrebi ce fac ei si tu nu stii, de au o asemenea relatie.

Iar daca nu esti intr-o relatie, cu siguranta cand vezi asemenea cupluri iti spui ca e mana destinului si ca astia au avut pur si simplu noroc.

Asadar, care e secretul fericirii in doi?

Vestea mai putin buna, dupa cum cred ca ti-ai dat seama, e ca nu este vorba de o minune, de un lucru care se va intampla peste noapte. Da, este vorba despre munca! Vestea buna e ca oricine poate ajunge sa aiba relatia la care viseaza daca urmeaza trei reguli simple.

Iar de aici depinde doar de tine daca alegi sa urmezi aceste reguli si sa ai o relatie fericita sau te multumesti sa traiesti zi de zi asa cum e, sperand ca o minune se va intampla.

1. Partenerii nu au asteptari exagerate

O relatie fericita nu arata precum cele din filme, doar intalniri romantice si concedii de vis. In viata reala sunt si copii, soacre, joburi stresante si cate altele. In cuplurile fericite, cei doi inteleg si accepta faptul ca nu in fiecare zi va fi totul numai lapte si miere.

Cei doi nu se extaziaza in momentele fericite, dar nici nu iau ca pe o tragedie momentele de cumpana. Iar cand dau de greu, inteleg faptul ca aceste momente sunt doar temporare si sunt mult mai usor depasite daca au o buna comunicare. Si de aici trec la urmatoarea regula:

2. Cei doi parteneri considera comunicarea foarte importanta

Comunicarea in cuplu este buna cu adevarat daca functioneaza mai ales in momentele de cumpana.

Ai putea crede ca oamenii care au relatii de cuplu fericite stiu intuitiv care sunt nevoile partenerului. Ei bine nu-i chiar asa. Adevarul e ca nimeni nu poate citi gandurile celui de langa el. Asa ca nu te astepta ca partenerul tau sa stie care sunt nevoile si asteptarile tale.

Si ca sa fiu mai exacta, de exemplu, in caz de conflict, solutia nu e sa-i insiri partenerului o lista lunga cu ce a facut gresit sau ce anume nu a facut. Mult mai mult efect are daca-i spui exact ce anume vrei tu. Si inca si mai bine e daca te straduiesti sa asculti si sa descoperi ce anume vrea si celalalt. Nu ce anume crezi tu ca vrea! Asta-i altceva! Intreaba-l pe celalalt ce este important pentru el!

Poate el vrea sa stie ca tu esti mandra de el. Sau poate ea vrea doar sa vorbeasca despre ceea ce a necajit-o in ultima vreme. De multe ori uitam sa-l ascultam pe celalalt si ne concentram doar asupra propriei persoane si aspupra sfaturilor pe care vrem sa le dam.

Psihologie pe intelesul tau, cu Alina Pavel: De ce si despre ce vorbesc femeile?

Si nu uita: tonul face muzica! Iar daca celalalt a inceput sa vorbeasca, taci si doar asculta. Daca va vrea un sfat de la tine, il va cere.

3. O relatie fericita este construita din gesturi mici, facute zilnic

Cei doi parteneri nu stau pe spate asteptand ca lucrurile pur si simplu sa fie excelente in fiecare zi, fara ca ei sa faca ceva pentru asta. Ei lucreaza zilnic pentru a-si construi o relatie fericita.

Cand te-ai intrebat ultima data: ce pot face azi pentru ca partenerul/partenera mea sa simta ca il/o iubesc?

Micile gesturi de fiecare zi construiesc o relatie fericita care dureaza ani. Mult mai mult conteaza daca azi ii iei o floare, maine ii trimiti un mesaj dragut, poimaine o scoti la o cafea fara sa se astepte si tot asa, decat daca de Craciun ii iei un inel cu diamant.

Sau mult mai mult conteaza sa-l intampini zilnic cu un zambet cand vine acasa, sa-l lasi seara cand vine acasa, singur la TV, cat bea o bere, fara sa-l bati la cap cu diverse, decat sa-i faci cel mai tare cadou de Craciun.

Gesturile mici pe care le poti face zilnic, ca sa-i faci ziua mai buna celui de langa tine, sunt mult mai importante.

Dar, tine minte, nu le face cu gandul la ce castigi daca le faci! Fa-le doar ca sa-ti oferi magia unei relatii fericite! Pe viata!

Cu drag,

Alina

Alina Pavel

Consilier pentru dezvoltare personala & Life Coach

www.alinapavel.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Fericirea in doi se faureste, #sfaturi cupluri fericite, #secrete armonie cuplu, #Alina Pavel psihoterapeut cuplu, #consiliere cuplu, #comunicare cuplu psiholog , #cuplu