Psihologie pe intelesul tau, cu Vlad Muresan: Putere si dependenta la inceputul relatiei

Marti, 01 Decembrie 2015, ora 08:24
8871 citiri
Psihologie pe intelesul tau, cu Vlad Muresan: Putere si dependenta la inceputul relatiei
Foto: Arhiva personala/Vlad Muresan

Majoritatea problemelor din relatii au cauze foarte timpurii, inca din momentele in care cei doi s-au cunoscut.

Desi primele interactiuni se presupun a fi tentative de cunoastere si descoperire a potentialelor compatibilitatii dintre doi indivizi imperfecti, in realitate aceste momente deseori se rezuma la PR (crearea unei imagini atractive prin care fiecare incearca sa se vanda cat mai scump) si strategii de obtinere a puterii si controlului in relatie (asigurarea pe viitor a dependentei partenerului), explica pentru Ziare.com psihoterapeutul Vlad Muresan.

Desigur, rareori ne recunoastem intentiile reale la inceputul relatiei, ascunzand aceste competitii pentru putere sub diverse pretexte si justificari: "nu vreau sa fiu ranit", "este doar un flirt/joc nevinovat", "nu vreau sa creada ca sunt disperata" etc.

Motivatia jocurilor de putere de la inceputul relatiilor arata preocuparea celor care le joaca pentru imagine si pentru comparatii bazate pe evaluari superficiale (aspect fizic, bani, invidia celorlalti oameni), din care comparatii acestia spera sa iasa castigatori sau macar deasupra majoritatii.

Aceste comparatii fac ca motivatia noastra in alegerea unui partener sa fie obtinerea invidiei celorlalti si alimentarea propriilor pretentii de superioritate (orgoliu). In masura in care partenerul ne poate satisface aceste pretentii, vom incerca sa obtinem putere asupra lui si sa extragem cat mai multe angajamente si promisiuni, cu scopul de a ne asigura investitia.

Alternativa onesta in relatii porneste cu motivatii de cunoastere a partenerului si de a petrece momente placute impreuna, FARA orice fel de pretentii si constrangeri, oferind libertate maxima. Doar intr-un astfel de context se poate exprima o compatibilitate reala intre doua persoane, acolo unde ea exista.

Desigur ca pe noi nu ne intereseaza asa ceva, ci doar sa obtinem putere si control exclusiv asupra unui individ pe care il percepem ca superior (atractiv, inteligent, cu bani), sau sa respingem cu dispret sau sa folosim orice persoana pe care o percepem ca inferioara (mai putin atractiva, inteligenta sau cu mai putini bani decat noi).

In realitate, interesul celuilalt nu poate fi siluit si presat sa apara (desi deseori incercam sa obligam partenerul sa se declare interesat, prin diverse strategii de manipulare pe care le voi detalia intr-un articol viitor) ; acest interes fie exista, caz in care relationarea vine de la sine si fara eforturi, fie nu, caz in care orice presiune devine manipulativa.

Momentul in care relatia incepe sa se deterioreze

Cu alte cuvinte, compatibilitatea se descopera, nu se "construieste" pe compromisuri si eforturi de a-i face pe plac celuilalt. Cu totii stim si recunoastem ce se intampla in momentul in care partenerul "vanat" face un angajament (accepta o relatie sau chiar casatoria): celalalt se "relaxeaza" si nu mai "investeste" - avand in vedere ca a obtinut ceea ce vroia.

Probabil multi dintre noi observam ca relatia incepe sa se deterioreze chiar in momentul in care apare un angajament ferm din partea partenerilor. Acest lucru nu este deloc accidental. Este doar momentul in care fiecare renunta la strategia de castigare a partenerului si se asteapta sa-si "scoata parleala".

Orice relatie ce incepe cu aceste jocuri de putere (aparent inofensive) este sortita esecului, iar motivatiile reale vor fi dezvaluite in urma despartirii cu scantei ce apare in astfel de cazuri.

In articolele viitoare voi detalia modul onest de pornire a unei relatii, precum si cum putem descuraja strategiile de manipulare ale celorlalti.

Succes in relatii!

Psihoterapeut Vlad Muresan

www.muresanvlad.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

"Buna, sunt Vlad Muresan, traiesc si lucrez in Cluj-Napoca, unde practic psihoterapie cognitiv-comportamentala de 8 ani. Am ales sa ma specializez pe consilierea de cuplu, pentru ca intotdeauna am avut dificultati la nivel personal in acest domeniu si pentru ca am intuit ca relationarea in cuplu ascunde provocari ce duc la maturizarea noastra emotionala si spirituala.

In aceasta rubrica oferita de Ziare.com voi incerca sa abordez subiecte dificile legate de relatii si sa raspund la intrebarile voastre.

In articolele mele voi analiza mai ales motivatiile noastre in relationarea cu ceilalti, fie ca vorbim de infidelitate, atasament, pornografie, exclusivitate sau sexualitate.

Scopul meu in terapie si in aceste articole este sa ne indreptam spre o relationare onesta, bazata pe incredere si libertate si evitarea relationarii pe baza de orgolii, profit, manipulare si jocuri de putere"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Putere si dependenta la inceputul relatiei, #jocuri inceput relatie, #manipulare parteneri cuplu psiholog, #psihoterapeut cuplu Vlad Muresan, #manipulare partener relatie , #cuplu