Vampirii energetici, mit sau realitate? Daca exista, cum ii recunoastem? Interviu

Luni, 07 Decembrie 2015, ora 08:23
21109 citiri
Vampirii energetici, mit sau realitate? Daca exista, cum ii recunoastem? Interviu
Foto: Facebook/Alina Pavel - Consiliere pentru relatii de cuplu

Cu totii am auzit vorbindu-se despre "vampirii energetici" sau poate chiar am experimentat un schimb de energie cu acestia. Poate ne-am aflat in situatii in care ne-am simtit brusc, in timpul unei discutii, secatuiti de energie, vlaguiti de-a dreptul, fara vreo cauza aparenta.

Poate ca, constient sau nu, ocolim anumite persoane, desi nu avem un motiv clar pentru care procedam astfel. Potrivit Alinei Pavel, Consilier pentru dezvoltare personala & Life Coach, vampirii energetici nu sunt un basm, ei exista si adesea profita voit de energia celor din jur.

Cum ne putem apara de acestia, cum ii recunoastem, cine sunt cel mai adesea victimele lor ne-a explicat specialistul intr-un interviu Ziare.com.

Cat e mit si cat e adevar in afirmatia ca unele persoane pur si simplu "fura" energia altora?

Parerea mea este ca exista un sambure de adevar in aceasta afirmatie. Atat timp cat fiecare dintre noi suntem energie, exista oameni care o cedeaza si isi gasesc si beneficii din acest fapt, exista persoane care accepta si se bucura de aceasta energie, dar exista si oameni care au senzatia ca totul se invarte doar in jurul lor.

Acestia din urma sunt oameni care nu se pot pune deloc in "papucii celuilalt" si considera ca doar punctul lor de vedere este cel corect, se plang tot timpul si se gandesc la partea negativa a lucrurilor - acestia sunt vampirii energetici.

Unii oameni afirma ca simt ca se umplu de energie negativa in prezenta unei anumite persoane, situatie care se repeta la intalnirea cu aceasta. E posibil asa ceva?

Da, este adevarat, dar as avea o completare de facut. Pe de o parte, sunt convinsa ca stii cel putin o persoana care tot timpul se plange de familie, de job, de guvern si are senzatia ca toti ii sunt impotriva. Ei bine, il asculti o data, de doua ori, dar, pana la urma, constient sau nu, ajungi sa-l eviti. Il eviti pentru ca il percepi ca avand o aura de negativism.

Pe de alta parte, eu spun ca energia este negativa sau pozitiva mai ales in functie de cum o percepem fiecare dintre noi. De exemplu, un om poate veni la noi cu intentii pozitive, dar, din cauza unei stari de indispozitie sau suparare in care ne gasim in acel moment sa percepem lucrurile exact invers. Corect?

Eu cred ca modul in care reactionam si ii percepem pe ceilalti depinde de noi si nu de cei din jurul nostru.

In exemplul de mai sus, eu cred ca nu te poti "contamina" pur si simplu de energie negativa daca esti constient de ceea ce se intampla si, mai mult, poti alege sa blochezi valul de energie negativa si sa te retragi.

Ne putem feri de astfel de "atacuri" sau sunt iminente si suntem neputinciosi in fata lor?

Preluand ceea ce am spus mai sus, da, ne putem "feri" de a fi influentati de asemenea energii. Putem face astfel incat energia noastra pozitiva sa fie atat de puternica, incat tot ceea ce intra in contact cu aura noastra energetica sa fie convertit. Sau poti ignora energia negativa si se stie ca ceea ce ignori moare.

Daca ne putem apara, exista niste tehnici pe care le putem pune in practica?

Da, exista mai multe tehnici prin care ne putem creste energia pozitiva, dar eu consider ca nu exista o tehnica universal valabila. Pot spune ca principiul "incearca si vei vedea ce ti se potriveste" este cel mai indicat.

Persoana care emite energiile negative e constienta de acest lucru? O face voit sau nu?

Eu cred ca, asa cum spune Eric Berne (psihiatru canadian, 1910 - 1970 - n. red.), aceste comportamente sunt, de fapt, niste jocuri pe care le joaca acesti oameni, cu scopul de a obtine atentie. De cele mai multe ori nu o fac in mod constient. Dar nevoia de atentie e o nevoie de baza. Si daca, la un moment dat, avand acest tip de comportament, persoana respectiva a primit atentie, automat va repeta de cate ori va simti aceasta nevoie. E ca un reflex conditionat.

Oricine poate fi victima sau exista un profil, niste trasaturi comune?

Esti victima atunci cand nivelul tau de energie pozitiva este foarte redus. Atunci creste posibilitatea de a fi "contaminat" cu energiile celor din jur.

Esti victima atunci cand scade nivelul de observare si constientizare atat a celor din jur, dar mai ales a propriei persoane.

Asadar, fiecare dintre noi putem fi victime la un moment dat. Numai ca, aceasta probabilitate si frecventa scade la persoanele cu un nivel de dezvoltare personala mai ridicat.

Cum stim ca am fost victima unui "vampir energetic"?

Exista momente cand te simti golit si ca nu mai ai energie sa faci nimic. Acestea sunt momentele in care ai lasat garda jos si te alegi de multe ori, la propriu vorbind, doar cu dureri de cap.

Ce e de facut dupa un astfel de episod? Cum ne revenim?

Reconectarea cu sursa ta de energie interna te aduce cu siguranta inapoi in situatia de a detine controlul. Retragerea si refacerea energiei prin orice mijloc pe care-l simti aproape - meditatie, yoga etc. - te va ajuta foarte mult.

Si apoi sunt trei actiuni simple pe care le poti face ca sa nu mai ajungi in aceasta situatie sau incidentele sa fie mult mai rare:

- fii atent la oamenii cu care interactionezi;

- pune limite clare in discutii;

- retrage-te in momentul in care recunosti persoana ca fiind un vampir energetic.

Care e profilul vampirului energetic? Cum il recunoastem?

Ideea e ca acesti vampiri energetici pot fi persoane foarte apropiate: familie, prieteni. Dar daca acorzi un pic de atentie, vei observa foarte usor cel putin patru categorii:

- Oamenii care, asa cum am zis mai sus, tot timpul se plang de cate ceva;

- Oamenii care mereu dau vina pe altii pentru tot ce li se intampla;

- Oamenii cu stima de sine scazuta;

- Oamenii care mereu se uita in "curtea vecinului".

Rezista relatiile de cuplu in care unul dintre parteneri este vampir energetic? Ce pot face cei doi pentru a trai in armonie?

Eu consider ca in orice tip de relatie se produce un schimb de energie. Iar in relatia de cuplu, aceste schimburi energetice sunt foarte intense.

Din pacate, exista o etapa in relatia de cuplu pe care eu o denumesc "care pe care", in care cei doi parteneri se lupta pentru putere. In acesta etapa se produc cele mai intense "furturi" de energie.

Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Blocaje si tipare de comunicare in cuplu

In momentul unui conflict in cuplu, de cele mai multe ori unul dintre parteneri se victimizeaza si celalalt arunca vina, acuza. Ei bine, schimbul energetic nu se produce neaparat de la acuzator catre victima. Depinde foarte tare de nivelul de energie pe care il are fiecare.

Pentru a stopa acest "furt de energie", partenerii trebuie sa fie constienti de ceea ce se petrece. Sa puna "stop", sa se retraga si sa reia discutia la o data ulterioara, de comun stabilita. Acest lucru functioneaza si poate constitui acordul de onestitate care tine relatia stransa si in armonie.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#vampiri energetici semnalmente, #cum recunosti vampir energetic, #oameni energii negative, #preluare energii negative, #schimb energii cuplu, #cuplu vampir energetic, #Alina Pavel consiliere cuplu , #cuplu