Arhitectura si design cu Miruna Pavoni: Idei pentru amenajarea bucatariei

Joi, 12 Martie 2015, ora 14:25
10331 citiri
Arhitectura si design cu Miruna Pavoni: Idei pentru amenajarea bucatariei
Foto: Arhiva personala

Principiul de baza in decorarea bucatariilor trebuie sa fie ghidat de fluxul activitatilor care se desfasoara in acest spatiu, flux care este specific fiecarei persoane sau familii in parte.

Fiecare dintre noi are propriile tabieturi: unii dintre noi gatim mai mult, altii deloc, unii petrec ore in sir in bucatarie, altii mananca pe fuga doar un bol cu cereale dimineata.

Arhitectura si design cu Miruna Pavoni: 5 solutii simple pentru un dormitor desprins din reviste

Bucataria poate fi utilizata strict ca loc de pregatire a mancarii, insa totodata, in cultura noastra, devine adesea locul unde ne bem cafeaua dimineata sau spatiu de socializare cu familia si prietenii. Asadar, si aceasta incapere trebuie sa fie un spatiu primitor, original si prietenos. Arhitectul Miruna Pavoni, fondator Pavoni Studio, explica pentru Ziare.com ce trebuie sa iei in calcul atunci cand decizi sa iti (re) amenajezi bucataria.

Adauga elemente creative

Cele mai frumoase bucatarii iti induc un sentiment de caldura, au accente personale si te invita parca sa le treci pragul. Fiecare proiect este o sansa sa creezi ceva nou si ingenios. Nu este vorba numai despre dulapuri si mese de bucatarie banale, intreaga camera trebuie sa sclipeasca.

Decoreaza peretii cu fotografii sau tablouri si nu te teme sa folosesti accente de culoare, texturi particulare sau obiecte de decor de efect.

Foto: Pinterest

Bucatarie mica?

Spatiul mic nu reprezinta un impediment pentru a avea o bucatarie perfecta. Poti ajunge la acest rezultat, daca vei compartimenta spatiul in avantajul tau si vei alege materiale de buna calitate, acordand atentie tuturor detaliilor, care fac diferenta.

Nu inseamna ca daca ai la dispozitie o incapere mica trebuie sa ii spargi urgent peretii pentru a crea mai mult spatiu, in detrimentul circularii mirosurilor de mancare in toata casa. Tipologia bucatariilor deschise este tipic americana, unde spatiul acesteia nu este folosit pentru gatit, ci mai degraba pentru gustari rapide, mic dejunuri reci sau incalzirea semipreparatelor.

Gandeste-te daca ti se potriveste acest concept functional, intrucat acesta nu reprezinta intotdeauna o solutie fericita nevoilor si obiceiurilor culturii romanesti. Cea mai buna solutie pentru un aer placut in casa, pe langa o hota buna... sunt peretii. Cu ajutorul unui arhitect, poti gasi intotdeauna solutii pentru orice tip de spatiu, fara a face compromisuri regretabile.

Foto: Pinterest

Foloseste materiale alternative pentru gresie si faianta

Regula de baza in design-ul bucatariei este sa nu umplem toti peretii de sus pana jos cu faianta, daca nu este nevoie, ci sa analizam judicios care este cu adevarat utilitatea spatiului.

In prezent, exista o multitudine de materiale ce pot fi folosite cu usurinta ca inlocuitoare pentru clasica gresie si faianta. Sticla colorata sau imprimata, placajul de lemn, tapetul sau chiar vopseaua lavabila sunt doar cateva dintre optiuni pentru pereti.

In ceea ce priveste pardoseala, continuitatea finisajelor spatiilor adiacente reprezinta o alegere foarte rafinata (vom evita astfel pragurile si "ruperile de material"). O alternativa placuta pentru gresia rece va fi intotdeauna parchetul.

Desigur, in fuctie de dimensiunea si utilitatea spatiului se pot crea insule de mozaic sau piatra ce au un efect vizual minunat.

Foto: Blog Arredamento

Inox in cantitati controlate

Multe electrocasnice arata foarte bine cu finisaje de inox, iar prezenta acestora in bucatarie este binevenita. Pe cat arata de bine, pe atat este de delicata intretinerea lor, intrucat se pateaza destul de repede la cele mai mici antingeri (se vad urmele de grasime de pe degete), de la apa (raman vizibile urme de calcar), dar si de la abur.

Arata perfect in fotografii sau intr-o realitate in care cineva ar sta cu spray-ul in permanenta pentru a lustrui, asa ca gandeste-te bine inainte de a umple bucataria de obiecte de inox. Finisajul eloxat sau stereotomia marunta a acestuia pot reprezenta insa o solutie inspirata in vederea unei mai bune intretineri a bucatariei.

Foto: Pinterest

Blatul de lucru si spatii de depozitare

Tine cont de utilitatea spatiului inainte sa te apuci de amenajarea bucatariei. Ca regula generala, asigura-te ca ai suficient spatiu de depozitare, dar si blaturi de lucru acolo unde este nevoie: in apropierea chiuvetei, a cuptorului sau a frigiderului.

Cu toate acestea, atentie sa nu ajungi in extrema cealalta: nu trebuie sa umpli intreaga camera cu dulapuri si blaturi de lucru. Secretul design-ului inspirat este intotdeauna redarea echilibrului perfect intre functionalitate si estetica.

Foto: Pinterest

Arhitect Miruna Pavoni, fondator Pavoni Studio

Miruna Pavoni este abolventa a Scolii Superioare de Arhitectura din Barcelona ("Escola Tecnica Superior d'Arquitectura de Barcelona" - Universitat Politecnica de Catalunya) si a desfasurat proiecte de arhitectura si design in Anglia, Spania, Italia si Romania. Proiectele "Learning Centre" si "Mirunette Concept Office", semnate Pavoni Studio, au castigat ambele locuri I si II in cadrul competitiei Elle Decoration Design Awards (noiembrie 2014), pentru cel mai bun design de birouri de companie din Romania.

Daca aveti vreo intrebare pentru specialistul Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Idei de design pentru bucatarie, #amenajare bucatarie idei arhitect, #design bucatarie idei, #Miruna Pavoni arhitect , #decoratiuni interioare