Feng Shui pe intelesul tau: Figurinele-elefant chiar aduc noroc? Conteaza unde pui patul in camera? Interviu

Miercuri, 10 Februarie 2016, ora 07:53
40350 citiri
Feng Shui pe intelesul tau: Figurinele-elefant chiar aduc noroc? Conteaza unde pui patul in camera? Interviu
Foto: Arhiva personala/Miruna Pavoni

Feng Shui-ul este o disciplina despre care pare ca toti avem habar, dar daca trebuie sa intram in amanunte, observam ca, in realitate, cunostintele noastre sunt chiar putine. Parca ne amintim vag ca patul trebuie asezat cumva si ca exista culori care, intr-o anumita camera, nu aduc energii bune.

Dar chiar este Feng Shui-ul o stiinta? Si cu ce ne ajuta concret? Chiar trebuie sa tinem cont de principiile ce stau la baza sa? Ce se intampla daca ignoram pur si simplu regulile acestea? Arhitectul Miruna Pavoni, fondatoarea biroului de arhitectura & design interior Pavoni Studio, ne-a spus, intr-un interviu Ziare.com, care sunt cele mai importante principii din Feng Shui si cum le putem aplica imediat, dar si cum ne dam seama ca am avea de facut niste imbunatatiri in spatiul de locuit.

Cu totii am auzit despre Feng Shui, insa parerile legate de acesta au fost mereu impartite. Ar trebui sa tinem cont de principiile sale sau putem trai linistiti si fara?

Aplicarea principiilor de Feng Shui tine foarte mult de alegerile fiecaruia si de credintele sale. De multe ori, multi dintre noi aplicam criterii Feng Shui fara sa constientizam acest lucru, deoarece pana la urma este vorba de niste criterii de bun simt, aproape matematice, nicedecum de magie neagra (rade).

Trecerea in revista a catorva principii de baza nu strica insa nimanui la nivel de cultura generala, iar rezultatele pot fi verificate la nivel senzorial de fiecare dintre noi. Bineinteles ca aplicarea principiilor Feng Shui nu inseamna intoarcerea cu susul in jos a unui spatiu, pentru a fi dupa un model prestabilit, ci presupune diverse ajustari pentru imbunatatirea acestuia, prin echilibrarea energetica.

In fond, ar trebui sa ne punem problema Feng Shui-ului atunci cand nu ne simtim in largul nostru intr-un anumit spatiu.

Este Feng Shui-ul o stiinta in adevaratul sens al cuvantului sau vorbim despre o pseudo-stiinta?

Inca din cele mai vechi timpuri, diferite culturi au fost interesate de influenta formelor si spatiului in viata de zi cu zi si de studiul acesteia. Feng Shui este o stiinta ce isi are originile in China si studiaza modul in care energia dintr-un spatiu influenteaza starea de bine a omului sau cum putem folosi si armoniza energiile din spatiul in care locuim sau lucram pentru a avea un nivel sporit de confort, o stare de bine.

Concret, cu ce ne ajuta sa respectam aceste principii?

Fiecare corp (prin corp intelegand orice "obiect" de o materialitate anume dintr-o incapere) sau aranjare de corpuri are o incarcare energetica pe care o emana in jurul sau. Aceasta energie ne poate influenta in mod negativ sau pozitiv.

Sunt sigura ca multora dintre noi ni s-a intamplat sa ne simtim foarte bine, linistiti si relaxati intr-o anumita casa, fara a avea neaparat argumente estetice; pe de alta parte, ni s-a intamplat cu siguranta si opusul acestei situatii: ca intr-o casa spatioasa si aparent frumoasa sa simtim o stare de neliniste nejustificata.

Cum ne explicam aceste lucruri? Prin energia pe care o emana casa respectiva. Punctele cardinale au o importanta aparte in gestionarea si perceptia energiilor, iar asa cum va spuneam deja, principiile Feng Shui vizeaza armonizarea tuturor acestor elemente si energiile lor, pe care noi, utilizatorii spatiului, le percepem in mod inconstient.

Daca ar fi sa treceti in revista cinci dintre principiile sale de baza, cele mai importante, care ar fi ele?

Multe principii Feng Shui nu sunt altceva decat niste reguli de bun simt intalnite intr-un proiect bun de arhitectura. Iata cateva principii fundamentale: vom avea intotdeauna nevoie de un vestibul la intrarea in casa, nu vom aseza niciodata patul cu capul spre geam, zona de noapte va avea o intimitate sporita fata de restul casei, vom evita suprafetele cu prea multe gemuri pe latura nordica a cladirii, vom asigura protectia fata de razele soarelui pe latura sudica si vestica si asa mai departe.

Motivele sunt aproape de la sine intelese, ele putand fi explicate insa si din punct de vedere energetic.

Ne putem achizitiona niste obiecte care sa echilibreze energiile? Ce ne recomandati?

Este o intrebare foarte buna, ce contine prin formularea sa, daca ne uitam cu atentie, insusi raspunsul: energiile, asa cum va spuneam, sunt pozitive sau negative, cele din urma putand fi "anulate" sau "echilibrate" cu anumite elemente complementare din punct de vedere energetic.

Raspunsul este "da", putem echilibra energiile nefavorabile folosind obiecte cu incarcari energetice complementare, iar totul functioneaza asemanator principiului fortelor in fizica. Conteaza insa materialitatea si pozitionarea in incapere a acestor obiecte, mai putin forma lor.

Inainte de achizitionarea oricarui obiect, insa, recomand un studiu energetic amanuntit al spatiului in discutie, pentru a detecta punctele slabe si pentru a actiona punctual.

Multi am auzit ca, potrivit principiilor Feng Shui, elefantii aduc noroc. E adevarat? Daca da, mai exista astfel de figurine, cu incarcatura asemanatoare?

Aici parerile sunt impartite. Eu consider ca plasarea anumitor obiecte intr-o locuinta (cum ar fi figurina unui elefant, de exemplu) este mai degraba o superstitie decat un principiu Feng Shui. Nu vad legatura dintre aceasta figurina, ce nu este altceva decat o reproducere, si incarcarea sa energetica.

Feng Shui se bazeaza pe folosirea celor cinci elemente: lemn, metal, pamant, foc si apa. Astfel, cel mult, energia poate proveni din materialul din care este realizata figurina, nicidecum din faptul ca aceasta intruchipeaza o maimuta, un elefant sau o pisica.

Desigur, achizitionarea acestor obiecte ne poate face placere la nivel personal, moment in care simpla vedere a lor poate conduce la o stare de bine.

Care ar fi cele mai mari greseli facute intr-o casa, in organizarea unui spatiu, din punct de vedere Feng Shui?

Cred ca cel mai adesea se greseste atunci cand incercam sa copiem ceva fara a personaliza, cand incercam sa ne insusim ceva ce nu ni se potriveste, nu ne apartine. Este si greseala cea mai frecventa in arhitectura si design interior, unde am intalnit nu putini clienti ce doresc un anumit proiect fiindca asa au vazut intr-un hotel exotic vizitat in vacanta, asa are o vedeta pe care o admira sau pur si simplu doresc un spatiu cu care sa starneasca admiratie sau invidie - fara a analiza daca alegerea facuta se potriveste stilului personal de viata.

Aceasta greseala se intalneste deopotriva si in randul arhitectilor, din pacate, atunci cand sunt preluate proiecte sau elemente fara a studia cu adevarat cerinta si nevoile utilizatorului. In Feng Shui se intampla acelasi lucru: trebuie sa analizam spatiul de care dispunem, sa ne cunoastem nevoile si sa incercam sa ne gasim armonia perfecta in acest context. Nu are nicio valoare insusirea unor criterii preluate din alte parti fara a fi procesate, doar pentru ca ele functioneaza in alt context.

Cum sa aduci Feng Shui-ul in casa ta - Ghidul incepatorului

Cand stim ca ar trebui sa ne reorganizam spatiul sau sa apelam la un specialist ca sa echilibreze energiile? Exista astfel de "semne"?

Exista doua situatii: atunci cand dorim sa neutralizam o energie negativa, care ne dauneaza in mod concret (neliniste, somn neodihnitor etc) si situatia in care dorim sa sporim intensitatea unor energii pozitive.

Dupa parerea mea, aceste semne sunt subiective, intrucat ele sunt date de perceptia senzoriala a unei persoane sau familii. Asa cum mie mi se poate parea extrem de confortabila o anumita incapere, la fel de bine acea camera poate provoca neliniste unei alte persoane. Aici vorbim insa de "fineturi", despre cea de-a doua etapa interpretativa a energiilor, dupa ce am respectat principiile fundamentale.

Si ca sa va raspund la intrebare, tine de perceptia fiecaruia cand considera ca ar putea avea nevoie de o evaluare Feng Shui.

Miruna Pavoni este absolventa a Scolii Superioare de Arhitectura din Barcelona ("Escola Tecnica Superior d'Arquitectura de Barcelona" - Universitat Politecnica de Catalunya) si a desfasurat proiecte de arhitectura si design in Anglia, Spania, Italia, Olanda, China si Romania. Proiectele "Learning Centre" si "Mirunette Concept Office", semnate Pavoni Studio, au castigat ambele locuri I si II in cadrul competitiei Elle Decoration Design Awards (noiembrie 2014), pentru cel mai bun design de birouri de companie din Romania.

Pavoni Studio este un birou interdisciplinar, cu activitate in arhitectura, design interior, design grafic si artwork.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#feng shui principii, #feng shui aplicabilitate, #feng shui interviu, #Miruna Pavoni arhitectura decoratiuni interioare, #energii Feng Shui , #decoratiuni interioare