Vrei sa investesti in frumos? Diferenta dintre antichitate, vintage si retro (Galerie foto)

Vineri, 10 Iunie 2016, ora 19:21
8204 citiri
Vrei sa investesti in frumos? Diferenta dintre antichitate, vintage si retro (Galerie foto)
Foto: Arhiva personala/Miruna Pavoni

De curand am citit "Sticletele", un bildungsroman captivant, premiat cu Pulitzer si intens disputat in randul criticilor. De-a lungul firului sau epic sunt atinse multe teme de actualitate, cartea exceland in descrieri si acuratetea redarii atmosferei, prezentand astfel, printre altele, universul unui atelier de restaurari si un magazin de antichitati.

Am ajuns astfel sa ma intreb: Stim cu adevarat care este diferenta intre "antichitati" si "obiecte vintage"? Ce semnificatie are "retro"? Exista o delimitare si definire exacta a acestor termeni?

Multa lume devine confuza cand vine vorba de termenii "antichitati", "obiecte vintage" sau "retro" si mai ales atunci cand se vorbeste despre spatii interioare in care acestea se regasesc. Daca vi s-a intamplat sa intalniti "o lampa vintage", de exemplu, sau una categorisita drept "antichitate", atunci trebuie sa stiti ca diferenta intre ele ar trebui sa fie majora. Este drept, ambele implica vechime, dar cat de veche este fiecare?

Vom exclude din discutie orice obiecte realizate in prezent de diversi producatori artizanali sau fabrici ce poarta eticheta de "vintage", bazata doar pe aspectul "patinat", pentru a oferi un aer de "vechi".

Antichitati

Se spune ca antichitatile fac referire in general la opere de arta, piese de mobilier sau obiecte decorative realizate cu cel putin 100 de ani in urma. De retinut este ca se vor gasi intotdeauna diverse piese comercializate in contextul targurilor de antichitati, dar acest lucru nu implica neaparat autenticitatea lor.

Cea mai buna metoda de a ne asigura ca un obiect este autentic si corect evaluat este confruntarea stilurilor specifice perioadei istorice pretinse cu anul fabricatiei piesei in cauza.

Stilul rococo, de exemplu, apare la inceputul secolului al XVIII-lea la Paris, dar a fost si este in continuare reprodus de fabricanti din toata lumea. Un obiect in stil rococo ce dateaza din 1910 de exemplu, nu este autentic, desi are peste 100 de ani vechime.

La fel se intampla si in cazul amenajarilor: in anul 2016, o constructie noua

decorata in interior in stil victorian nu poate fi autentica si are toate

sansele sa fie kitch daca proiectul nu este sustinut si de context.

Foto: Pexels

Vintage

Cred ca termenul de "vintage" a ajuns sa fie unul dintre cuvintele impropriu folosite cel mai adesea. Desi discutabil, in esenta vintage ne intoarce in timp cu 20 pana la 50 de ani. Confuzia apare atunci cand termenul "vintage" este folosit ca referinta pentru "clasic", cautand sa defineasca ceva cu vechime, care si-a pastrat calitatile sau utilitatea de-a lungul timpului.

Cel mai just ar fi ca acest termen sa fie folosit intotdeauna alaturi de perioada la care face referire: un telefon vintage din anii '60 sau un scaun vintage din anii '80.

Foto: Pexels

Obiectele si piesele autentice din aceasta gama au un aer aparte. In amenajarile interioare, acestea sunt adevarate "vedete", adesea avand in spatele lor povesti captivante.

Foto: Pixabay

Retro

Termenul "retro" face mai degraba referire la anumite perioade din trecut, cel mai adesea fiind vorba de anii '50. La aceasta categorie se incadreaza obiecte ce au pastrat designul initial, dar sunt in continuare produse si in prezent, adaptate la cerintele si standardele actuale. Frigiderele Smeg dateaza din anii '50, provenind din Italia, si mentin stilul perioadei respective: colturi rotunjite si culori sau imprimeuri aparte.

Un alt bun exemplu sunt scaunele cu un design semnat de Ray si Charles Eames, lansate tot in anii '50 - binecunoscutele "Eames Lounge Chair" sau "Eames Plastic Armchair", fiind realizate in prezent de Vitra.

Foto: Pexels

La urma urmei, daca va place ceva in mod special, nu trebuie sa va faceti griji prea multe in privinta terminologiei. In schimb, daca doritit sa investiti intr-o piesa bazandu-va pe originea sau istoricul acesteia, asigurati-va ca va faceti bine temele inainte si va documentati corespunzator.

Daca va doriti un interior traditional romanesc, iata ce ar trebui sa stiti.

Arhitect Miruna Pavoni, fondator Pavoni Studio

Miruna Pavoni este abolventa a Scolii Superioare de Arhitectura din Barcelona ("Escola Tecnica Superior d'Arquitectura de Barcelona" - Universitat Politecnica de Catalunya) si a desfasurat proiecte de arhitectura si design in Anglia, Spania, Italia, Olanda, China si Romania. Proiectele "Learning Centre" si "Mirunette Concept Office", semnate Pavoni Studio, au castigat ambele locuri I si II in cadrul competitiei Elle Decoration Design Awards (noiembrie 2014), pentru cel mai bun design de birouri de companie din Romania.

Pavoni Studio este un birou interdisciplinar, cu activitate in arhitectura, design interior, design grafic si artwork.

Daca aveti vreo intrebare pentru specialistul Ziare.com, va invitam sa o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Antichitati vintage si retro, #mobila vintage, #interior retro, #antichitati design interior, #Miruna Pavoni arhitect design , #decoratiuni interioare