Lucian Matis, designerul roman care a imbracat-o pe Iman: Nu m-as intoarce niciodata. Nu accept coruptia Interviu

Joi, 26 Septembrie 2013, ora 13:43
16874 citiri
Lucian Matis, designerul roman care a imbracat-o pe Iman: Nu m-as intoarce niciodata. Nu accept coruptia Interviu

Lucian Matis este un tanar designer de succes din Canada, care, insa, s-a nascut si a crescut la Sibiu. Nu-si ascunde originile, dimpotriva, e mandru de ele, insa admite franc ca nu s-ar intoarce sub nicio forma sa locuiasca in Romania.

A crescut, practic, in atelierul de croitorie al mamei sale, studiind pictura si grafica la Institutul de Arta de la Sibiu. Inca din timpul scolii crea tinute pentru profesoarele sale. Ajuns in Canada in 1999, a dat pictura si grafica pe moda, pe care a studiat-o la Universitatea Ryerson.

Desi plecat de multa vreme, nu este strain de ce se intampla in Romania. Are pareri ferme legate de coruptia si clasa politica de la noi, dar si de proiectul Rosia Montana, subiect cu care canadienii sunt foarte familiarizati, dupa cum a declarat el pentru Ziare.com. Vede cu ochi critici si felul in care unele dintre celebritatile de la noi aleg sa se afiseze, din punct de vedere estetic, oferindu-le si un sfat: "Mai putin inseamna mai mult!".

Cum ti-ai descrie, in cateva cuvinte, creatiile?

Elegante, sofisticate si pline de clasa.

Cu ce materiale lucrezi, care sunt sursele de inspiratie mai putin conventionale?

Folosim multe fibre naturale si materiale precum matase, lana, piele si blana. In ceea ce priveste imprimeurile, majoritatea sunt create de mine.

Ce sentiment incearca sa transmita creatiile tale?

Cand creez, pornesc la drum cu rezultatul final: prezentarea de moda. Incerc sa ofer publicului o experienta pornind de la starea de spirit inspirata de tinute si sfarsind cu sunetul muzicii alese, mirosul salii, chiar cele mai mici detalii, cum ar fi mancarea si bauturile servite in timpul receptiei, cocteilului de dinainte de defilare.

Cui se adreseaza? Pe cine imbraci tu?

Pe femeia sofisticata, care iubeste moda si ii place sa iasa in evidenta din multime.

Si-ar permite o romanca din clasa de mijloc sa cumpere tinute semnate de tine? Ne poti spune in ce preturi se incadreaza?

Colectia MATIS presupune tinute cu preturi cuprinse intre 90 - 750 de dolari. In ceea ce priveste Lucian Matis black, preturile pornesc de la 950 si ajung la 15 - 20.000 de dolari.

Ai suferit vreun moment, in tara ta adoptiva, de pe urma faptului ca esti roman? Au canadienii prejudecati in acest sens?

Nu. Sunt caucazian, asa ca oamenii cred ca sunt din Quebec, pentru ca inca am o urma de accent cand vorbesc engleza. Canada este o tara foarte corecta si respectul pentru oameni e obligatoriu, indiferent de rasa.

Ce stiu canadienii despre Romania?

In acest moment stiu multe despre Rosia Montana. Sunt numeroase proteste pe teritoriul Canadei si sunt mandru sa vad ca oamenii obiecteaza. Am prieteni care merg la fiecare protest in parte si care sunt dezgustati de felul in care guvernul Romaniei este dispus sa-si vanda tara. Ar trebui sa priveasca mai mult inspre viitor si sa fie sigur ca ia deciziile potrivite.

In plus, Guvernul ar trebui sa asculte si oamenii. In schimb, intervine lacomia. Nici nu pot vorbi despre politica din Romania pentru ca devin foarte frustrat.

Printre clientii tai se numara si celebritati?

Da, am imbracat cateva celebritati: supermodelul Iman de mai multe ori, pe Coco Rocha, Nelly Furtado si multe altele, mai ales in timpul festivalului de film.

Cat de des revii in Romania? Cu ce ochi vezi tara acum, dupa atatia ani petrecuti in Canada?

Calatoresc mult in Europa si mai ales in interes de afaceri. Cand merg in vacanta, prefer sa calatoresc in sud, unde clima e mai calda, pentru ca-mi place plaja.

Cred ca as vizita mai des Romania daca as putea sa fac afaceri cu companiile ce activeaza pe piata modei. Am incercat, dar am esuat lamentabil. Cluj si Iasi au fost cele mai mari esecuri ale mele.

Aveam 25 de ani atunci, iar directorii ambelor companii ma priveau ca si cum nu stiam ce faceam. Prea multa hartogaraie si nonsens. Habar nu aveau ca aveam bugete de cateva milioane de cheltuit. Am sfarsit prin a merge in Italia, unde mi-am cheltuit bugetul in 2-3 zile. Ei stiu mai multe despre eficienta si nu a fost nevoie sa completez nici macar un act.

Ai reveni in Romania sa te stabilesti aici?

Am parasit Romania dintr-un motiv... Nu m-as intoarce niciodata sa locuiesc aici. Coruptia este ceva ce nu pot accepta usor si sa vad guvernantii si pe cei din pozitii inalte cum profita de puterea pe care o au... Nu pot sa ma impac cu o astfel de atitudine.

Multi dintre cei plecati din Romania lasa in urma tara fara niciun regret. Tu ai vreunul?

Nu neaparat. Am parasit tara in 1999 si as fi vrut sa o fi facut mult mai devreme. M-as fi integrat intr-o noua viata la o varsta mai frageda.

Ce loc ti-e cel mai draga din Romania?

Cred ca anii de liceu de la Sibiu includ unele dintre cele mai nostalgice amintiri despre Romania si prietenii mei dragi. Am iubit acel oras. Alina Bungardean (colega de clasa) si cu mine obisnuiam sa platim cersetori de pe strada si sa-i folosim ca modele pentru picturile si desenele noastre.

Munceam impreuna de cel putin 3 - 4 ori pe saptamana. Munca impreuna cu ea, atentia, concentrarea si bucuria fiecarei clipe sunt ceea ce imi amintesc legat de Romania. Sunt fericit sa spun ca Alina este acum in Canada si ca inca suntem prieteni foarte buni.

Una dintre profesoarele mele din Toronto, de la Universitatea Ryerson, a plans cand mi-a vazut munca. A spus ca vede tristetea de pe chipurile subiectilor.

Mare parte din cei plecati aduc rareori in discutie originile, tara de provenienta. Nu e si cazul tau. Cum explici asta?

Cred ca a fi mandru de locul din care provii, de mostenirea ta e ceea ce inseamna Canada. Cei mai multi stiu despre Romania gratie romanului Dracula, al lui Bram Stoker, sau Nadiei Comaneci.

Cum crezi ca se imbraca romancele? Dar vedetele autohtone? Exista vreuna despre care ai putea spune ca "are stil"?

Mi-as dori ca oamenii si chiar cateva dintre celebritatile din Romania sa inceteze sa incerce atat de mult. Mai putin inseamna mai mult!

Iar rochiile, in Romania, tind sa fie un pic cam prea scurte. Asta face femeile sa para vulgare.

Pentru cine ti-ar placea sa gandesti o tinuta?

Cate Blanchett.

Ce e cel mai dificil in profesia ta?

Continuitatea.

Cand privesti in urma, consideri ca in meseria ta te-a ajutat scoala urmata la Sibiu?

Cu siguranta, da. Imi desenez majoritatea imprimeurilor singur, iar sa poti desena si picta este o mare realizare.

Ai schimba, in prezent, ceva la tinutele gandite pentru profesoarele tale, cand erai in Romania? Povesteste-ne despre inceputurile tale, vremea cand isi descopereai aceasta pasiune. Cand ai stiut ca asta vei face?

Cand ma aflam in Romania nu m-am gandit niciodata ca voi deveni designer de moda. Intotdeauna mi-am dorit sa fiu pictor. Iubeam totul legat de aceasta profesie. Ce nu realizam eu atunci e ca ma plictiseam foarte repede si ca aveam nevoie de mai mult pentru a ma exprima.

De aceea, cand m-am mutat in Canada, a fi designer mi s-a parut profesia perfecta. Era o combinatie intre tot ce iubeam: conceptualizare, desen, pictura, textile, make-up, fotografie, film... si multe altele... Si le iubesc pe toate!

In ceea ce priveste tinutele pentru profesoarele mele, pentru care lucram multe "costume de femei puternice", in anii '90, era amuzant sa le concep si sa le fac. Poate ca ar fi trebuit sa fiu mai aventuros in ceea ce priveste imprimeurile folosite sau sa fac taieturile un pic mai feminine. Cele mai multe dintre clientele mele isi doreau confortul. Nu poti intotdeauna sa arati si bine si sa te simti si confortabil.

Ce este tipic doar tinutelor create de tine? Ce te diferentiaza de alti designeri?

Hainele mele flateaza corpul femeii. Lucrand cu femei de atata vreme cred ca mi-am facut o idee despre nevoile lor, despre dorinte si nesigurantele lor.

Ai un creator de moda preferat?

Prada.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#Lucian Matis designer roman Canada, #Lucian Matis designer inerviu, #Lucian Matis haine vedete, #Lucian Matis tinute celebritati, #Lucian Matis Rosia Montana, #Lucian Matis moda Romania , #designer