7 secrete pentru o friptura la gratar reusita

Luni, 07 Iunie 2010, ora 07:00
24030 citiri
7 secrete pentru o friptura la gratar reusita

Odata cu primavara si, mai ales vara, incepe si sezonul gratarelor in aer liber. Iar vremea calda si insorita face din asta un prilej nu numai pentru o masa gustoasa, ci si pentru cateva ore petrecute alaturi de prieteni sau de cei din familie.

Daca vrei sa fii unul dintre cei mai priceputi la a face un gratar, citeste sfaturile de mai jos, evidentiate de shine.yahoo.com.

1. Indeparteaza grasimea de pe marginile feliilor de carne

Daca vrei ca friptura ta sa nu se arda, taie grasimea de pe marginea feliilor de carne, mai ales daca este in exces. Vei obtine la final o friptura suculenta, nu una uscata. In plus, indepartarea grasimii duce la evitarea formarii unor flacari mari, provocate tocmai de grasimea topita care curge pe jar.

2. Tine carnea mai mult timp la marinat

Daca vrei savoare pana la ultima muscatura tine carnea la marinat intre 12 si 24 de ore (in frigider). Pune aproximativ doua cesti de sos pentru marinat la aproximativ un kilogram de carne.

3. Unge gratarul inainte

Pentru a evita ca feliile sa se lipeasca de gratar si, mai ales, pentru a nu sta minute intregi sa il cureti dupa ce l-ai folosit, unge-l inainte sa il folosesti. Poti utiliza o pensula cu care sa intinzi un strat fin de ulei pe toata suprafata acestuia.

4. Aprinde focul cu sos de la salata

In cazul in care nu esti pregatit cu ceva combustibil care sa te ajute sa aprinzi focul mai usor, poti turna peste carbuni cateva linguri din sosul de la salata. Acesta contine grasime, si, deci, va face ca focul sa se aprinda mai repede.

5. Pune carnea cand e jarul destul de puternic

Ai grija sa asezi carnea pe gratar cand jarul e destul de puternic (dar nici foarte, ca sa nu se arda de la inceput) astfel incat sa formeze o crusta din prima, care sa ajute la retinerea sucului in interiorul bucatii de friptura.

6. Sporeste nivelul de umiditate din zona gratarului

Daca vrei ca friptura sa fie mai suculenta pune o tigaie cu apa in apropierea focului (dar destul de departe de carne) pentru a spori umiditatea din jurul gratarului.

7. Nu incerca sa vezi daca este facuta de prea multe ori

Cei care fac gratar tind sa probeze carnea prea des, pentru a vedea daca este facuta bine, ceea ce face insa ca aceasta sa fie mai uscata la final, decat daca nu ar fi verificata atat de des.

Mai exact, daca apesi pe ea cu o spatula sau cu o furculita, nu faci decat sa storci sucul din carne, care se evapora. Pentru a incerca sa vezi cat este de fripta carnea poti sa o impungi usor cu varful furculitei. Daca vrei sa excelezi in domeniu iti poti lua un termometru de gratar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Candidatul PUSL la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a declarat marţi, 23 aprilie, că mazilirea doctorului Cârstoiu este blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor...
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
#secrete gratar, #secrete iesire iarba verde, #sfaturi gratar , #familia