Ce intrebari sa iti pui daca te gandesti sa adopti un copil

Duminica, 28 Noiembrie 2010, ora 12:12
10430 citiri
Ce intrebari sa iti pui daca te gandesti sa adopti un copil
dailymail

Fie din dorinta de a face o fapta buna, asa cum s-a intamplat spre exemplu in cazul unor vedete, cum ar fi cantareata Madonna sau actrita Angelina Jolie, fie din cauza neputintei fizice de a procrea, multi oameni iau hotararea de a adopta un copil, iar bucuria poate fi de nemasurat.

Decizia este insa una destul de dificil de indeplinit, intai din pricina birocratiei care exista, mai ales in Romania, care tergiverseaza chiar si ani de zile procesul unei adoptii si apoi din cauza schimbarilor si responsabilitatilor pe care ti le asumi.

De aceea, este important sa te gandesti dinainte mai bine la ce vrei, de ce vrei si cum crezi ca vei depasi obstacolele care se vor ivi. Howstuffworks te ajuta cu cateva dintre intrebarile la care trebuie sa raspunzi inainte de a face pasul.

1. De ce vreau sa adopt?

Intrebarea pare banala la prima vedere, raspunsul fiind in principiu acela ca iti doresti un copil. Insa exista cazuri si cazuri, iar intr-unele dintre ele copilul poate fi afectat. Spre exemplu, daca te gandesti sa infiezi pentru ca nu poti avea un copil biologic, ar fi bine ca, inainte, sa te asiguri ca ai depasit aceasta amaraciune din viata ta si ca o adoptie nu este o a doua optiune, ci ceva ce vrei sa faci cu tot sufletul.

De asemenea, daca te gandesti ca o adoptie ar putea vindeca o relatie care nu mai merge chiar bine, poate si din cauza tulburarilor care au aparut cu diverse tratamente de fertilitate esuate, imagineaza-ti ce presiune vei pune asupra copilului care va intra intr-o familie care deja are probleme. De aceea, ar trebui intai sa te straduiesti ca relatia sa mearga mai bine si apoi sa te gandesti la un copil.

Daca insa iti doresti sa adopti pentru ca iubesti copiii cu adevarat si vrei sa devii parinte sau sa mai ai un copil (chiar daca ai deja unul, poate chiar biologic), atunci esti cel mai potrivit pentru o adoptie.

2. Imi pot asuma responsabilitatile?

Inainte sa incepi demersul unei adoptii trebuie sa te gandesti bine daca iti poti asuma toate responsabilitatile - in special pe cea legata de aspectul financiar (costurile vor fi destul de mari, incepand de la procesul in sine pana la ingrijirea ulterioara a copilului), pe cea care presupune acordarea unei parti considerabile din timp (un copil iti schimba viata si prioritatile si are nevoie de timp si atentie) si pe cea legata de disponibilitatea de a te supune unor investigatii din partea unor comisii de specialitate.

De asemenea, este foarte important sa te inarmezi cu rabdare, mai ales daca este vorba de un copil care are deja cativa ani, deoarece se poate apropia mai greu de voi si isi poate construi increderea tot mai greu, si mai ales daca a crescut intr-un orfelinat.

3. Ma pot descurca cu ideea ca nu este al meu fara sa il afectez?

Din pacate se intampla ca unele persoane sa nu fie pregatite sa accepte cu tot sufletul un copil adoptat pe motiv ca nu le poarta genele, iar acest lucru se va repercuta negativ asupra copilului, mai ales daca a fost luat la o varsta mai mare.

Pentru a evita asa ceva este bine sa analizezi dinainte daca poti sa treci total peste faptul ca nu este sange din sangele tau, ca sa nu iti dai seama cand e prea tarziu. Pentru a te ajuta, poti sa te gandesti la ce inseamna o casatorie. Nici partenerul nu este sange din sangele tau si totusi aveti o legatura puternica.

4. Ce varsta vreau sa aiba copilul?

Cele mai multe dintre cuplurile care adopta prefera nou-nascuti sau bebelusi, din dorinta de a pierde cat mai putin din cresterea lui, acest lucru fiind din pacate in detrimentul celor care sunt deja mai maricei. Totusi, exista familii care isi doresc un copil mai mare, poate pentru ca nu se simt pregatite sa treaca prin grijile pe care le presupune cresterea unui bebelus.

Este important insa de luat in considerare faptul ca cei care sunt mai mari au avut deja un ingrijitor si au poate chiar si amintiri cu parintii biologici. De asemenea, trebuie sa te gandesti inclusiv la faptul ca, din pricina duratei procesului de adoptie, care poate fi si de cativa ani, copilul nu va mai fi atat de mic.

Totodata, in cazul in care este vorba de un copil de o rasa diferita spre exemplu, sau care are nevoi speciale, trebuie sa fii sigur ca esti pregatit sa accepti diferentele si sa il ingrijesti la fel ca pe copilul tau. Mai ales in privinta unui copil cu nevoi speciale, solicitarea emotionala, fizica si materiala poate fi mult mai mare decat in cazul unui copil normal din punct de vedere fizic si psihic.

5. Ce sprijin voi avea din partea celor din jur?

Unii parinti pot avea asteptari nerealiste in ceea ce priveste un copil, astfel ca, odata incheiata adoptia, acomodarea poate fi destul de dificila, putand sa apara chiar si depresii. Pentru a evita acest lucru este important sa te interesezi cat mai mult inainte despre ce inseamna un copil si sa vorbesti cu cei din jur despre ideea de a adopta, pentru a sti la ce sa te astepti si din partea lor.

Unii pot dezaproba si te pot face sa te simti marginalizat. Din acest motiv trebuie sa stii dinainte pe cine te poti baza si, daca cei apropiati te abandoneaza, sa cauti sa comunici cu alte cupluri care au adoptat.

6. Cum vei vorbi despre adoptie cu copilul?

Pe masura ce va creste, copilul va intelege si mai mult din ce inseamna o adoptie si va avea mai multe intrebari. Explica-i si fa-l sa simta permanent ca voi sunteti familia lui pentru totdeauna, chiar daca nu si parinti naturali, dar evita sa ii discreditezi pe parintii biologici, pentru ca, indiferent cat de mare ar fi resentimentul copilului ca a fost abandonat, ei vor fi totusi o parte din el.

In plus, la un moment dat, de obicei dupa zece ani, copilul adoptat incepe sa intrebe mai multe despre parintii biologici si, la maturitate, s-ar putea chiar sa vrea sa ii vada. Trebuie sa il intelegi, sa fii pregatit pentru aceasta eventualitate si sa il sprijini.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#adoptie, #copil adoptat, #infiere, #parinti care adopta, #parinti care vor adoptie, #intrebari adoptie, #sfaturi adoptie , #familia