Cum sa te adaptezi plecarii copiilor de acasa

Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 00:31
4750 citiri
Cum sa te adaptezi plecarii copiilor de acasa

Parintii au un rol important in viata legat de cresterea copiilor. Unii traiesc plecarea acestora ca pe o catastrofa. Totusi, reorganizarea nucleului familial nu este neaparat negativa.

Clothilde Roux, psiholog si pshihanalist parizian, ne ofera cateva piste pentru a intelege mai bine tristetea parentala, potrivit Quintonic.

Iata-le formulate in raspunsuri la 5 intrebari:

1. Plecarea copiilor este o piatra de hotar pentru parinti?

- Nu-mi place expresia. As inlocui-o cu schimbare. Pana la acest moment, parintii se intorceau seara acasa, isi ajutau copii sa-si faca temele, le pregateau masa. In prezent, tata si mama trebuie sa-si vada de viata de cuplu si sa se indrepte spre diverse domenii de interes.

2. Poate constitui o problema dificila pentru cuplu?

- Sunt multi parinti care vin la terapie, dupa ce si-au crescut copiii. Este adevarat ca unii asteapta etapa cand copiii vor parasi caminul, pentru a se separa, dar situatia difera in functie de mediul social si de implicarea religioasa. Totul depinde de cupluri, de dragostea lor, de modul lor de a trai impreuna.

3. Considerati ca situatia este mai simpla la familiile monoparentale?

- Nu este un aspect esential. Conteaza capacitatea fiecaruia de a suporta singuratatea. Plecarea copiilor implica o reorganizare. Cand cineva este singur, ar trebui reprogramat timpul. In cazul unui cuplu, situatia ii va forta pe parinti sa se priveasca unul pe altul. Daca un cuplu s-a format pe motive neintemeiate (unul dintre ei s-a casatorit pentru a parasi caminul propriilor parinti, ca sa se bata cu pumnii in piept ca are si el familia sa), inseamna ca e de discutat.

4. Ati avea sfaturi de dat parintilor care traiesc o astfel de situatie?

- In cazul in care se simt bine in pielea lor, lucrurile sunt mai simple. Asta presupune sa ai o activitate ce ti-ar aduce bani, dar mai ales satisfactii personale. Inseamna sa fii inconjurat de prieteni si sa-ti intelegi partenerul. Sa ai o relatie buna cu copiii si sa-i vezi reusiti. Daca situatia lor e conflictuala, ramane de discutat.

Pe scurt, ar trebui sa te ocupi de tine, de activitatile care iti plac. Important e sa fii entuziast, sa realizezi proiecte ce tin de suflet, chiar un sfert de ora pe zi. Cuplul este ca un foc. Nu tebuie sa astepti ca el/ea sa te atinga pentru a intinde bratele. Secretul? Trebuie sa intretii flacara. A fi in doi este un lux. Si nu o obligatie. Altfel, te afunzi intr-un cotidian trist, greu de suportat.

5. Ce se poate face daca traiesti o adevarata indispozitie?

- Este primordial sa nu dramatizezi. Sa consulti un psiholog sau un psihiatru. Interlocutorul este un profesionist, are avantajul ca e neutru, cu mult discernamant fata de problema creata. Se cumuleza teama cu nelinistea, de aceea privirea unei persoane din exterior se dovedeste adesea benefica.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#plecare copii de acasa, #parinti ramasi singuri, #copii parasire casa parinti , #familia