Wellbeing Relatia dificila dintre mama si fiica adulta. Cand vocea mamei devine vocea fiicei

Sambata, 21 Aprilie 2018, ora 08:05
18919 citiri
Wellbeing Relatia dificila dintre mama si fiica adulta. Cand vocea mamei devine vocea fiicei
Foto: Arhiva personala

In orice relatie dintre mama si fiica, indiferent daca este apropiata sau nu, vocea mamei este cea care traseaza granitele a ceea ce sunt "eu". Ca fiice, ca fete si mai tarziu ca femei ne descoperim vocea noastra in comparatie sau in contrast cu cea a mamei.

Vocea mamei devine cea a fiicei

Mesajele transmise de mama "tu esti" devin, peste ani, in mintea noastra "eu sunt". Daca am fost incurajate si iubite de mici, atunci am crescut cu gandul ca "sunt capabila", "sunt o persoana buna", "pot fi iubita".

Problema apare cand mesajele de la mama au fost critice sau distructive pentru noi: "esti egoista", "esti lenesa", "nu vei gasi niciodata un barbat bun", "esti grasa".

Aceste voci le internalizam, devin ale noastre. Si aduc cu ele si multe emotii grele pentru noi: durere, tristete, manie, frustrare, vinovatie. Ne luptam cu ideea ca suntem incompetente, egoiste sau nedemne de dragoste. Incercam din rasputeri sa dovedim ca nu e asa. E greu si dureros.

Tipuri de mame dificile si mesajele lor

Mamele care controleaza, competitive, narcisice sau abuzive transmit mesaje care ne fac mici si fara valoare: "Nu poti face nimic bine", "Esti nerecunoscatoare", "Esti o povara", "Nu-mi pasa ceea ce crezi". Ele isi invinovatesc, de obicei, fiica pentru orice.

Mamele dependente de fiicele lor au mesaje de tipul: "Tu esti toata viata mea", "Nu am nevoie de nimeni decat de tine", "Vei fi mereu fetita mea". Par niste mesaje frumoase, dar intreaga povara pentru starea de bine a mamei cade pe umerii fiicei. Este greu pentru fiica sa diferentieze intre vocea mamei si cea a ei:

"Vocea mamei a fost o voce constanta in mintea mea. Uneori, nu puteam distinge intre gandurile mele si ale mamei mele".

Cand ai o mama implicata, dar critica. O fiica va avea dificultati in a recunoaste felul in care si-a internalizat vocea. Vocea materna poate fi o sursa de durere, de neincredere si de autocritica. Desi fiica are realizari, vocea mamei este ca un ecou in mintea ei: "Nu pot face nimic bine". Desi a realizat multe lucruri bune in raport cu orice standard, se simte nesigura si se gandeste: "Am facut bine?", "Ceilalti oameni ce cred despre ce am facut?".

Citeste si Ai grija de tine - ce inseamna mai exact si cum sa o faci

Cand mama e hipercritica, vocea ne poate spune ca suntem lenese, grase sau incompetente si ca nimic din ce facem nu este suficient de bun. Asta ne face sa ne simtim nedemne de dragoste, de atentie si de conectare cu ceilalti.

Mamele absente emotional transmit mesajul ca nu meritam sa fim ascultate cand vorbim. Emotile noastre nu conteaza.

Cum te desprinzi de vocea mamei

Nu este un proces usor, dar merita sa-l faci pentru ca te vei redescoperi ca femeie. Sa fii mama pentru tine intr-un fel in care mama ta nu a fost. Sa te conectezi cu vocea mamei intr-un mod nou si diferit.

Sedintele de psihoterapie te pot ajuta: "Ascultand atent vocea interioara, am putut sa separ vocea mea de cea a mamei mele. Sa-mi dau seama ca vocea mamei nu este a mea. Sunt limitarile mamei mele - temerile ei, situatia ei de viata, care au facut vocea ei atat de sufocanta pentru mine.

Uneori, aud vocea ei in modurile cele mai neasteptate, dar nu ma mai activeaza atat de tare. Ii inteleg mai bine vocea din perspectiva vietii ei. In final, este vorba de a o vedea asa cum este ea, sa am compasiune pentru tot ce a indurat si prin cate a trecut. Pentru mine, de aici incepe vindecarea - cu compasiune pentru ea si pentru mine. Dar asta nu se intampla automat. In tot acest proces am simtit manie, durere, tristete, m-am simtit pierduta".

Separarea de "mostenirea" pe care am primit-o de la mama este mai usor de spus decat de facut pentru multe dintre fiice. Dar se poate face. Nu intotdeauna, desigur, si nu intotdeauna complet, dar se poate face.

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, te astept la workshopul "Mama si fiica. Cum iti recastigi increderea in relatia cu mama ta" pe care-l sustin pe 21 aprilie, la sediul Mind Education Health, la Bucuresti.

Mind Education Health
Delia Lungu, psiholog si trainer, specializat in terapie de familie si de cuplu. Face parte din echipa Mind Education Health, companie care ofera consultanta psihologica si programe de tip well-being in zona de parenting, relatii de cuplu si la locul de munca.

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Relatia dificila mama si fiica adulta, #relatie mama fiica , #familia