Cum castigi afectiunea copilului tau

Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 13:09
4435 citiri
Cum castigi afectiunea copilului tau
Foto: Huffingtonpost

Modul de viata modern duce la o anumita indepartare emotionala intre parinti si copiii lor. Tatal este toata ziua cu capul in afacerile sale, mama are serviciu, iar pe copil il mangaie dragastoasa bunica sau il cocoloseste contra cost bona.

Seara, parintii au o scurta intrevedere cu copilul, dupa care toata lumea se duce la culcare, pentru ca maine va incepe noua zi, cu noi griji. Din timp in timp, parintii constata cu amaraciune ca odorul lor este mai legat de bunica, de bona sau ca nu e legat de nimeni, ca si cum ar fi singur, cuc.

Pe mama o doare sufletul, tatal se simte vexat. Oare ce-i de facut? Huffington Post are cateva sugestii.

- Noapte buna! Orice copil este induiosat sa simta intimitatea parintilor, atunci cand stie ca nici mos Ene nu va veni pe la gene pana nu l-a sarutat mami pe frunte si nu i-au soptit amandoi, aproape conspirativ: noapte buna.

- Spune-i ca-l iubesti. Spune-i cu acel glas cald si sincer, de care bona nu este in stare niciodata si care il asigura ca este ocrotit tot timpul.

- Asculta povestile lui. Daca el insusi a ascultat cu placere povestile bunicii, va fi fericit sa-ti spuna tie povestile sale. Sunt aceleasi pe care le-a auzit de la bunica, infrumusetate cu imaginatia proprie, pigmentate cu fantezie. Nu-i refuza niciodata placerea de a se sti ascultat.

- Priveste-l in ochi. Privirea poate spune mai mult decat vorba. Privindu-l drept in fata, va simti dragostea parinteasca, pentru ca nimeni altul nu-l priveste cu atata drag.

- Spune mai curand "da", decat "nu". Daca este restrictionat tot timpul, copilul va cauta mai curand sa te evite, decat sa te intrebe. Cu cat esti mai des de acord cu el, cu atat te va simti mai aproape.

- Nu ezita sa spui totusi "nu", atunci cand este cazul, cum ar fi, de exemplu, la vizionarea unor programe contraindicate. Dar, atentie, este o greseala sa-i spui copilului "nu", iar el sa observe ca vizionezi in lipsa lui, dupa ce l-ai trimis la culcare, ca pe un proscris!

- Arata-i lucruri noi. Copilul investigheaza tot timpul si are nevoie sa vada ceva nou. Altfel se plictiseste. Fii atent: imediat ce a aflat acest ceva nou, el ar putea cauta sa-l aduca la cunostinta si altor copii. Inseamna ca a cuplat pefect.

- Invata-l sa-ti spuna "te rog" si "multumesc". Cum? Foarte simplu, spunandu-i la randul tau tot "te rog". Nu "da-mi!".

- Pune-l sa te ajute la ceva in casa. Lucrul in comun este un excelent liant interuman.

- Razi cand rade copilul tau. Rasul este contagios, copilul simte acest lucru si-l va bucura nespus sa constate ca te lasi contaminat de el.

- Recunoaste-ti greseala. Daca ai gresit, spune-i franc: "imi pare rau". Poti sa-i ceri si scuze. Va invata sa procedeze si el la fel.

- Fa-l sa te simta un parinte prosper si fericit. Este o mare satisfactie pentru cel ocrotit sa-l stie fericit pe ocrotitorul sau.

- Invata-l sa fie respectuos cu cei din jur. Respectandu-i pe ei, va simti nevoia unui plus de respect fata de tine.

- Explica-i diferenta intre prudenta si frica. Ofera-i exemple cu prudenti si fricosi.

- Asuma-ti greseala lui. Nu-l certa pentru ca a spart geamul. Exprima-ti regretul ca tu i-ai dat pe mana mingea cu care l-a spart sau ca nu l-ai supravegheat.

- Invata-l ce este compasiunea. Intelegand durerea altora, va simti cu atat mai mult propria fericire de a fi menajat.

- Arata-i totdeauna ca lucrurile nu conteaza. Conteaza numai oamenii. Va simti ca, pentru tine, el conteaza mai mult decat orice altceva. Nu poate fi o satisfactie mai mare pentru copil, in raport cu parintele sau. Nici invers.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#educatie copil sfaturi, #educatie copil bunica, #educatie copii sfaturi, #exprimare afectiune parinte , #familia