Cum influenteaza ordinea nasterii personalitatea?

Joi, 04 Noiembrie 2010, ora 23:21
6126 citiri
Cum influenteaza ordinea nasterii personalitatea?

Oameni de stiinta din intreaga lume au scris tratate inrtegi si au consumat oceane de cerneala pe aceasta tema. Chiar daca asupra multor aspecte nu s-au inteles, parerile fiind contradictorii, exista si puncte comune.

Astfel, potrivit Divine Caroline, ordinea nasterii influenteaza personalitatea macar la fel de mult precum genele sau mediul inconjurator.

Primul nascut, in viziunea unui urmas al lui Freud, Alfred Adler, are toate sansele sa aiba o fire dominatoare, sa fie cel mai important intr-un grup, intelectual si foarte constiincios.

Din pacate, insa, probabil va fi mai putin deschis la noile idei si va fi un perfectionist, facand tot ce-i sta in putinta sa se faca placut, tendinta cauzata de pierderea atentiei parintilor, odata cu aparitia fratilor sau surorilor, si incercarea de a o recapata, ulterior.

Mijlocii facuti "sandvis" intre cei mari si mici, dezvolta de obicei un spirit extrem de competitiv, putand deveni ulterior afaceristi de succes. Sunt cei mai diplomati dintre copii si cei mai flexibili membri ai familiei. Incercand, la randul lor, sa atraga atentia parintilor, ajung sa aiba rezultate foarte bune la scoala, mult peste medie, si poate chiar sa-si dezvolte inzestrarile artistice.

Mezinul va fi mai dependent decat fratii sai, mai egoist, obisnuit ca ceilalti sa ii ofere totul. In ciuda acestor trasaturi, va fi inima tuturor petrecerilor, amuzant, increzator, o companie extrem de placuta.

Cat despre copiii singuri la parinti, acestia, ca si ultimii nascuti, vor fi mai alintati si se vor impaca greu cu situatiile in care nu obtin ce isi doresc. Inceperea scolii este un moment de cumpana pentru ei, pentru ca sunt obisnuiti sa se afle in centrul universului familial. Tot acestia vor fi si mai maturi dect cei de varsta lor, lasandu-i cu gura cascata pe cei din jur cu vocabularul lor elevat, ei simtindu-se chiar confortabil in cercurile de adulti. Singuratatea le va dezvolta si creativitatea.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#ordine nastere personalitate, #copii personalitate , #familia