Cursuri pentru tatici - unde mergi sa inveti "meserie"?

Marti, 09 Aprilie 2013, ora 12:43
7359 citiri
Cursuri pentru tatici - unde mergi sa inveti "meserie"?

Nu s-a nascut mamica invatata si cu atat mai putin tatic scolit. Daca in cazul proaspetei mamici instinctul isi spune cuvantul in cele mai multe dintre cazuri, nu acelasi lucru se intampla intotdeauna in randul tatilor. In plus, instinctul poate sa nu insemne foarte mult.

Pentru taticii responsabili, dornici sa se implice in viata nou-venitului pe lume 100%, exista tot felul de cursuri care sa-i initieze in arta de a fi tatic. In plus, nu multi stiu ca beneficiaza de dreptul de a sta cu mamica si bebelusul acasa, in primele 15 zile de la nastere, daca au dobandit un atestat de absolvire a unui curs de puericultura.

E vorba de un concediu paternal platit de 15 zile lucratoare (3 saptamani), prin majorarea duratei concediului paternal de 5 zile lucratoare cu inca 10 zile lucratoare, in urma dobandirii acestui atestat.

De mentionat este ca un astfel de atestat, daca nu a fost folosit la primul copil, poate fi util in cazul venirii pe lume a unui al doilea urmas. Acest concediu de 15 zile lucratoare se acorda doar o data, indiferent de numarul copiilor.

Atestat de tata = 15 zile lucratoare de concediu

Cursul de puericultura consta in prezentarea unor notiuni elementare teoretice si practice necesare in vederea ingrijirii copilului mic, in vederea participarii efective a tatalui la ingrijirea propriului nou-nascut. In urma verificarii notiunilor dobandite de catre medicul de familie, se va elibera atestatul de absolvire a cursului de puericultura. De mentionat e ca acest curs poate fi cumparat inclusiv din mediul online cu 150 lei plus taxe postale.

In cazul in care tatal are studii de specialitate, fiind medic ori asistent medical, nu mai este necesara absolvirea cursului de puericultura, ci doar obtinerea atestatului.

Un curs de puericultura si de ingrijire a bebelusului, la Centrul 9 Luni din Capitala, costa 280 lei/cuplu si 200 lei/single, cand tatal se poate prezenta singur, daca mama e mult prea ocupata cu bebelusul.

Dupa cum a declarat pentru Ziare.com Andreea Olimpia Pop, de la Centrul 9 Luni din Bucuresti, nu sunt deloc putini taticii care vin sa se scoleasca. Numai cei care vin la cursurile mai sus mentionate, chiar si singuri, sunt undeva la 20 pe luna. Sunt in general barbati cu studii superioare, chiar si post-universitare si doctoranzi, care muncesc in multinationale si companii medii.

Urmatoarele cursuri sunt programate in perioada 13 - 14 aprilie si 26 - 28 aprilie.

Curs de SuperDad

Si pentru ca majoritatea cartilor si emisiunilor de parenting se concentreaza asupra mamei, iar doar taticii foarte curiosi vor gasi o sectiune minuscula dedicata modului in care ei o pot ajuta, atat pe ea, cat si pe tanarul membru al familiei, era obligatoriu sa existe persoane sau asociatii care sa organizeze astfel de cursuri pentru parintii dedicati.

Astfel, chiar in perioada 11-12 mai se desfasoara in Capitala cursuri destinate in exclusivitate celor care vor sa dobandeasca renumele de Super Tatici.

Cursul organizat de Asociatia pentru Comunicare Non-Violenta promite redescoperirea si consolidarea a 4 puteri care vor face dintr-un tata obisnuit un SuperTata. Practic, se redescopera si modeleaza intentia, atentia, empatia si autenticitatea.

Taxa de curs este de 375 de lei si sunt puse la dispozitie 20 de locuri. Profesor este, bineinteles, un tata, Ian Peatey, nascut in Marea Britanie, dar care traieste in Europa de Est din 1994.

Ateliere de lucru pentru tati: cei mai interesati, cei cu studii superioare

Tot pentru tatici, impinsi sau nu de la spate de mamici, se organizeaza Ateliere de lucru, tot in Capitala. Dupa cum a declarat pentru Ziare.com psihologul Simona Chiru, unul dintre cei doi specialisti care tin aceste cursuri, celalalt fiind Radu Stoenescu, taticii care se prezinta la aceste ateliere structurate pe 3 sedinte a cate 2 ore fiecare, avand un cost de 200 de lei, sunt, marea majoritate, barbati cu studii superioare. Insa toata lumea e binevenita, indiferent de diploma avuta in buzunar.

Chiar daca jumatate din ei vin impinsi de pereche, cursurile fiind gasite de sotii in mediul online, "descopera ca au destule nelamuriri si temeri" in scurt timp, realizand importanta unui astfel de atelier. Exista insa si barbati care singuri constientizeaza ca au nevoie de scolarizare in acest sens, prezentandu-se pe cont propriu la "scoala".

Atelierele se organizeaza din 2012, cand cei doi psihologi care tin cursurile si-au dat seama ca o astfel de cerinta exista, iar urmatoarele sesiuni dedicate taticilor dornici sa invete sa-si inteleaga si sa interactioneze cu copilul vor avea loc in ultimele trei saptamani ale lunii mai.

Taticii inteleg in cadrul acestor ateliere "fundamentul reactiilor lor emotionale sau comportamentale, comportamentele preluate de la propriul tata/bunic, asteptarile tale fata de propriul copil, ce ii transmit ca tata/parinte", intentia fiind "mai degraba de a stimula gandirea decat de a veni cu raspunsuri de-a gata care, oricat de actuale si plauzibile ar fi, nu se potrivesc intotdeauna cu nevoile particulare ale fiecarui caz in parte", dupa cum explica psihologul Simona Chiru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#cursuri tatici, #cursuri tati bebelus, #cursuri tati nou nascut, #cursuri tatici pregatire nou nascut, #ateliere tati Bucuresti , #familia