Semne ca un batran nu poate fi lasat sa locuiasca singur

Duminica, 04 Martie 2012, ora 20:13
9331 citiri
Semne ca un batran nu poate fi lasat sa locuiasca singur
Foto: visualphotos.com

Ne nastem, crestem si imbatranim. Acesta este cursul vietii. Daca in copilarie, adolescenta si maturitate lucrurile sunt simple, problemele adevarate apar pe masura ce o persoana imbatraneste. Imediat ne punem intrebarea: cum ne dam seama ca un batran nu poate sa locuiasca singur.

Batranii fac parte din vietile noastre, sunt bunicii sau parintii nostri si cei mai multi ne dorim ca ei sa duca o viata linistia, sa aiba parte de o batranete lipsita de griji si credem ca daca au mancare si bani nu mai au nevoie de altceva. Totusi, sunt si cazuri in care acestea nu sunt de ajuns si ei nu pot sa ramana nesupravegheati. How Stuff Works te sfatuieste sa iei in calcul cateva semne si sa iti dai seama daca batranul pe care il cunosti tu poate sa fie lasat sa locuiasca singur.

In primul rand trebuie sa acceptam ca acestia nu mai au aceeasi forta asa cum aveau in urma cu multi ani. Inainte de a intelege ce probleme au ei, tu esti cel care trebuie sa ia in seama cateva aspecte si sa accepte ca asa sunt batranii.

Deseori intalnim cazuri in care copiii, ajunsi si ei la 50-60 de ani, nu inteleg de ce parintii lor de 80-90 de ani nu mai inteleg totul sau nu mai fac ceva bine. Este perfect normal. Nici ei, copiii, nu mai fac totul asa cum o faceau la 30 de ani.

Esti tentat sa spui ca "Este sanatos. Poate sa stea singur"? Asa este. Parintele tau este perfect sanatos, dar din cauza batranetii este predispus la alunecari, cazaturi, iar fracturile sunt mult mai periculoase in cazul lor. Ei au nevoie de ajutor cand fac baie pentru ca nu mai pot intra in cada atat de usor si au nevoie de cineva chiar si atunci cand se schimba. Daca vezi ca batranul tau nu poate face aceste lucuri fara probleme, asigura-te ca sta in permanenta cu cineva.

Milioane de persoane sufera de Alzheimer, boala ce afecteaza memoria, judecata si perceptia. In mintea celui care este afectat de asta se creeaza haos si la fel si in viata sa. In timp, isi va pierde abilitatea de a vorbi si de a merge. Alzheimer este o boala progresiva si fatala. De indata ce o ruda primeste acest diagnostic, familia trebuie sa ii gaseasca un insotitor permanent.

Cei care sufera de diabet zaharat trebuie sa fie ingrijiti mai atent pentru ca boala afecteaza vederea si ii impiedica sa duca la bun sfarsit sarcinile zilnice.

Faptul ca esti ocupat cu copiii tai si cu slujba nu reprezinta o scuza pentru a-i ignora pe batrani. Daca vezi ca tu nu te descurci cu el, intereseaza-te de un azil bun. Aceasta este ultima solutie, insa este mult mai bine decat sa il lasi singur in casa.

Un batran ajuns intr-un punct in care nu mai este lucid nu este un pericol numai pentru el, ci si pentru cei din jur. De exemplu, el poate uita gazele aprinse si asta poate duce la o tragedie nu numai pentru el.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#batrani locuit singuri, #batrani semne boala , #familia