Sfaturile parintesti, bune si nu prea: De ce nu ar trebui sa tii cont

Marti, 12 Martie 2013, ora 20:02
6530 citiri
Sfaturile parintesti, bune si nu prea: De ce nu ar trebui sa tii cont

Intr-o societate aflata in continua evolutie, este mai mult decat neindicat sa ne raportam la generatiile anterioare, in special cand vine vorba de relatii. Pe vremea parintilor nostri, familiile se cladeau pe temeiul altor principii, filozofii si practici de viata, care nu mai au aplicabilitate in prezent.

Fara intentia de a discredita in totalitate modelul generatiilor de acum cateva decenii, Woman's Day face o trecere in revista a principiilor de viata dupa care s-au ghidat, cel mai probabil, parintii fiecaruia dintre noi, dar pe care noi nu ar trebui sa le urmam intocmai si sa le atribuim calitatea unei reusite garantate.

Probabil ca nici nu trebuie sa mai amintim ca, pe vremuri, femeile se maritau devreme, cele mai multe dintre ele imediat dupa finalizarea studiilor. Parintii parintilor nostri se simteau stanjeniti daca fata lor iesea din facultate fara sa aiba inelul de logodna pe deget. Ei bine, in zilele noastre, nu mai este o ciudatenie sa vezi femei de 30 de ani nemaritate, lucru despre care specialistii nu au de spus decat cuvinte de bine, deoarece studiile au aratat ca maturizarea se produce dupa 26 de ani.

Cati dintre noi nu stiu ca, in urma cu cateva decenii, femeia statea acasa si avea grija de copii, iar barbatul era cel care asigura resursele financiare ale familiei?

Desigur, privit din perspectiva unei femei obisnuita cu de munca de birou de zi cu zi, o astfel de experienta este de neconceput. In realitate, putine dintre femeile de cariera din zilele noastre s-ar vedea facand asta. Cu atat mai bine, spun psihologii, deoarece orice individ social evoluat are nevoie sa exercite mai multe roluri - cel de sotie, de parinte, de angajat, voluntar, de persoana cu pasiuni, iar daca nu atinge toate aceste aspecte apar frustrarile.

In cazul generatiilor trecute, atunci cand copiii cresteau si "isi luau zborul", femeie casnica ramanea fara ocupatie, fara identitate.

In conditiile amintite, femeile casnice erau condamnate sa fie dependente financiar de sotii lor, numele lor nefiind inclus in contul de economii al familiei, iar singurii bani la care aveau acces erau cei folositi pentru achizitionarea lucrurilor casnice sau de stricta necesitate.

In conditiile in care independenta financiara ajuta indivizii sa ia cele mai bune decizii, o femeie care nu dispunea de un buget personal nu avea nici cea mai mica urma de identitate si nici nu avea un rol definit in familie.

Din acelasi registru, amintim si adaptarea sotiei la preferintele barbatului. Astfel, femeia se limita la a accepta tot ceea ce ii facea placere sotului ei, lipsindu-se de o identitate a gusturilor.

Terapie de cuplu? Ce-i aia?

Oamenii, prin natura lor, simt nevoia sa isi exprime sentimentele. In trecut, insa, partenerii, in special jumatatea feminina a cuplului, indrazneau sa vorbeasca extrem de rar despre problemele din relatie si preferau, cel mai adesea, sa-si gaseasca alinarea in alte lucruri. Mimarea bunastarii de dragul partenerului sau teama expunerii unor probleme de familie sunt, in vremurile noastre, descurajate de psihologi, care acorda sedinte de terapie si ajuta oamenii sa joace cu cartile pe masa, asa cum este normal intr-o casnicie.

Rutina unui program de munca zilnic si grijile legate de copii fac ca singurele momente petrecute impreuna sa fie cele de la cina. Lipsa momentelor de intimitate, a micilor distractii doar pentru voi doi ar trebui sa ramana ceva de domeniul trecutului. Specialistii spun ca este bine ca cei mici sa constientizeze ca sunt momente in care "mami si tati nu trebuie deranjati".

Odinioara, maritisul insemna trecerea de la statutul de "fata" la cel de "femeie cu obligatii". Tanara casatorita avea sau isi gasea ocupatii care o tineau departe de mediul social, de vechile prietene. Ei bine, oricat de "solicitant" ar parea un mariaj, nu este cazul sa te izolezi in el, asa cum se intampla cu parintii nostri odata cu schimbarea de statut. Dimpotriva, este bine sa mentii legaturile sociale formate in afara familiei si sa iti acorzi, din cand in cand, niste timp pentru prietene.

Casatoria, "un lucru pentru toata viata". Divortul, un subiect tabu

Cine nu isi doreste un mariaj indestructibil, care sa dureze "pana cand moartea ii va desparti"? Este mai mult decat evident ca o casatorie nu este "un contract pe perioada determinata", ci un lucru care ar fi indicat sa dureze toata viata. Totusi, daca asta nu se poate intampla, nu este o tragedie.

Din pacate, putine femei din generatiile de acum cateva decenii au reusit sa treaca peste aceasta prejudecata si sa puna capat unor casnicii chinuitoare. Cele mai multe acceptau sa traiasca alaturi de barbati infideli, violenti, iresponsabili sau viciati, ducand povara nefericirii de dragul unor aparente. Pentru asta s-a inventat divortul, cu toate ca nu ar trebui sa fie singura solutie pentru rezolvarea problemelor maritale, ci ultima.

Daca divortul era un tabu, in special pentru femei, este cazul sa amintim si despre sex. Relatiile intime erau "o datorie" pentru femei, nu o activitate placuta si realizata de comun acord cu partenerul. Desigur, cele mai multe femei se maritau virgine si nestiutoare, iat barbatul prelua fraiele intimitatii. Femeile de astazi nu mai sunt indiferente si nici tematoare cand vine vorba de sexualitate si asteapta aceleasi lucruri si de la partener.

Parintii aveau mereu un cuvant de spus in casnicia copiilor si, cu toate ca o faceau cu intentia de a proteja bunastarea fragedului mariaj, experienta si maturitatea lor nu erau intotdeauna binevenite pentru noua generatie. Un sfat parintesc nu este rau, dar atunci cand vine vorba despre casatoria ta, trebuie sa iei propriile decizii.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#sfaturi parinti casnicie, #mariaj trecut prezent, #casnicii moderne, #femei independente casatorite , #familia