Bataia nu e rupta din Rai! Cine te poate ajuta daca esti victima a violentei in familie Interviu

Joi, 10 Decembrie 2015, ora 08:52
6023 citiri
Bataia nu e rupta din Rai! Cine te poate ajuta daca esti victima a violentei in familie Interviu
Foto: Pexels/Snapwiresnaps.tumblr

Violenta in familie este inca un subiect tabu. Prea multe femei si chiar si unii barbati incaseaza batai crunte si indura fara sa cracneasca, ba chiar mint de teama, pentru a-si proteja agresorii si/sau imaginea in societate.

Violenta de acest gen nu are nicio legatura cu patura sociala din care faci parte, ci doar cu educatia pe care ai sau n-ai primit-o.

Dr. Florian Koleci, medic psihiatru la Fundatia Estuar, ne-a explicat intr-un interviu acordat Ziare.com pasii pe care trebuie sa ii urmeze o victima a violentei domestice pentru a scapa de cosmar.

Statisticile arata ca in Romania la fiecare 30 de secunde o femeie este victima violentei domestice si ca una din patru femei a fost agresata fizic sau sexual de partenerul sau. Potrivit datelor oficiale ale politiei, in anul 2014, au existat 30.367 de fapte penale, prevazute de Legea 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie.

Ce pasi trebuie sa urmeze o persoana abuzata pentru a primi ajutor, in conditiile in care se teme sa plece direct de acasa?

Din practica, in majoritatea situatiilor de violenta domestica, victima unei agresiuni in familie solicita in prima faza ajutorul organelor de politie, fie prin apelarea serviciului de urgenta 112, fie in mod direct, la posturile de politie locale.

In functie de gravitatea situatiei si daca viata si integritatea corporala i-au fost puse in pericol, femeia poate solicita inainte de a depune plangere impotriva agresorului, interventie medicala fie la o unitate de primiri urgente/spital, fie prin solicitarea unei ambulante.

Practic, aceste doua organisme cu care femeia intra in contact (politia si ambulanta) reprezinta in majoritatea cazurilor punctele de intrare in sistemul integrat de sprijin pentru femeia victima a violentei in familie.

Urmatorul pas important in demersul juridic al femeii abuzate este obtinerea unui certificat medico-legal si, in masura in care este posibil, inlaturarea unei viitoare eventuale stari de pericol, prin parasirea locuintei. Victima poate alege sa locuiasca la rude sau prieteni apropiati pentru o perioada determinata de timp sau poate solicita ajutorul unor furnizori de servicii sociale publici sau private (un adapost sau un Centru de asistenta mama si copil).

Intr-un astfel de centru de asistenta, femeia poate locui impreuna cu copilul sau copiii, pe perioada determinata, de regula pana la solutionarea demersurilor legale intreprinse de victima.

Dupa ce victima obtine certificatul medico-legal, pasul urmator este de a solicita instantei de judecata emiterea unui ordin de protectie. Femeia trebuie sa adune cat mai multe dovezi pe baza carora isi intemeiaza cererea de emitere a ordinului de protectie. In acest sens, trebuie sa obtina pe cat posibil raspunsuri la plangerea/plangerile penale care au fost depuse la sectia de politie, inclusiv bilete de externare de la unitatea medicala de unde a primit ingrijirile medicale.

De asemenea, tot de o importanta foarte mare in probarea cererii sale o constituie declaratiile martorilor. Astfel ca victima trebuie sa indice o persoana-martor care poate sa sustina declaratiile ei, fie ca persoana este martor ocular, fie in caz contrar, o persoana care sa aiba cunostinte relative la faptele si conflictele petrecute intre victima si agresor (vecini, prieteni, cunostinte etc).

Tot din sfera fortei probante, trebuie mentionat si faptul ca probe ca: obiectele distruse de agresor, mesaje telefonice, convorbiri inregistrate, fotografii, sms-uri, documente etc. sunt acceptate de catre instanta pentru justa si urgenta solutionare a cauzei.

Cererea, impreuna cu celelalte probe, se depune la registratura judecatoriei din circumscriptia careia isi are domiciliul sau resedinta victima. Femeia poate depune singura cererea privind emiterea unui ordin de protectie sau prin reprezentant. Cererea este scutita de taxa de timbru, iar daca victima nu are un avocat, va solicita prin intermediul cererii respective asistenta juridica gratuita.

Cum sunt ajutati cei care apeleaza la proiectul "Alege demnitatea"?

Fundatia Estuar ofera servicii specializate de consiliere psihologica, psihiatrica, juridica, vocationala pentru victimele violentei domestice.

De asemenea, facilitam procesul de contactare, comunicare cu institutiile administratiei locale, care au servicii specializate pentru victimele violentei domestice.

Un alt lucru important este ca aceste servicii nu se opresc odata cu siguranta sau gasirea unui loc de munca, ci continua cu oferire de suport, consiliere, ajutor in pastrarea unui loc de munca etc. Exista o schema logica in oferirea ajutorului pentru victimele violentei domestice:

Schema de ajutor

Asculta:

- furnizeaza un loc sigur si retras pentru ca femeia sa poata spune povestea ei;

- nu accepta pe altcineva in incapere;

- acorda suficient timp pentru ca ea sa se simta confortabil si capabila de a furniza detalii despre abuz;

- incepe cu povestea ei, apoi continua cu istoria problemei, grijile si problemele ei;

- valideaza experienta si spusele ei;

- clarifica tot ce nu ai inteles;

- identifica dorintele si temerile ei si resursele curente pe care le are sau de care are

nevoie;

- ajut-o sa formuleze un plan pentru a fi in siguranta;

Informeaza:

- informeaza despre resursele existente in cazul femeii abuzate domestic;

- exploreaza circumstantele actuale si care ar fi optiunile adecvate fata de resursele

existente;

Faciliteaza:

- ajut-o sa evalueze raspunsul ei si sa inteleaga consecintele;

- stabileste nevoia de suport specific si fa legatura cu serviciile respective;

- ajut-o sa formuleze un plan de actiune pe termen scurt;

Abiliteaza si ajuta:

- furnizeaza psihoeducatie pentru ca sa poata sa se sustina singura, sa aiba control asupra

vietii proprii si sa ramana in siguranta impreuna cu copiii ei;

- valideaza alegerile si capacitatile ei.

Violenta conjugala si numeroasele ei forme

Cat la suta dintre femeile abuzate sau barbatii abuzati se intorc la parteneri, desi li s-a oferit sansa sa aiba o alta viata?

Cum am zis mai sus: valideaza alegerile si capacitatile ei. Acest lucru inseamna ca, in relatia cu persoanele victime ale violentei domestice, este foarte important sa le acordam respect si sa ii validam ca oameni adulti, cu capacitate de a lua decizii.

Acest lucru inseamna ca, daca o victima decide sa se intoarca la partener, sa validezi alegerea si capacitatea sa, informand-o insa in ceea ce priveste pericolele. Altfel, daca nu accepti aceste decizii, risti sa fii la fel cu abuzatorul, care actioneaza tocmai rapindu-i capacitatea de a lua decizii si nerespectarea capacitatilor sale decizionale.

In ce proportii cei abuzati sunt barbati?

Nu detinem informatii care sa raspunda acestei intrebari. La noi nu a venit niciun barbat care sa solicite sprijin juridic in acest sens. Putem mentiona insa studiul realizat de Asociatia Transcena (pe parcursul unui an de zile, 2013 - 2014), in care este mentionat procentul de femei care au introdus cereri privind emitererea unui ordin de protectie, in procent de 91%, iar barbatii in procent de 9%.

In ultimii ani a crescut numarul barbatilor care se declara victime ale violentei domestice?

Da, desi este mai dificila recunoasterea din partea lor. Barbatii care se declara victime afirma adesea ca nu vor sa se afle de catre cunoscuti ca trec prin asa ceva.

Nivelul educatiei este direct proportional cu aceste fapte?

Violenta domestica poate fi intalnita in toate mediile sociale, indiferent de varsta, sex, nivel de studii, cultura etc. In anumite medii, este poate mai manifestata jena si rusinea de a se afla de aceste practici, dar ele se intalnesc in absolut toate paturile sociale.

In America a fost demarata o campanie, Punctul negru, care presupune ca victimele care nu au curaj sa ceara ajutor sa isi deseneze in palma un punct negru. Exista ceva asemanator si la noi?

Nu, nu stiam de existenta acestei campanii.

Campaniile anti-violenta existente la noi ajuta in vreun fel victimele? Cer mai multe persoane ajutorul?

Campaniile sunt importante pentru ca au impact nu numai asupra victimelor, ci si asupra celor care asista, poate uneori fara sa intervina, la un act de violenta sau care au cunostinte despre asemenea situatii.

Sunt si persoane care cer ajutorul fara sa fie abuzate fizic, ci doar psihic?

Da, desi uneori acest fapt reprezinta o mare problema, deoarece ele nu au cum sa dovedeasca acest lucru in instanta.

Ati intalnit si persoane publice abuzate?

Da, tocmai pentru ca violenta domestica nu tine cont de educatie, patura sociala, sex, etnie, religie.

Care sunt rezultatele proiectului "Alege Demnitatea" la un an dupa ce a fost demarat? Cate persoane au fost ajutate si cum?

936 persoane apartinand grupurilor vulnerabile au beneficiat de serviciile oferite in cadrul proiectului. In cadrul proiectului s-au organizat cursuri de Lucrator in comert si IT in Bucuresti, Cluj, Giurgiu si Ploiesti. 397 de victime ale violentei in familie au finalizat cursul de Lucrator in comert si 157 de persoane cu dizabilitati au finalizat cursul de IT. In total, 554 de persoane apartinand grupurilor vulnerabile au obtinut certificare si au primit subventii. Dupa finalizarea cursurilor de calificare, 25 de persoane s-au angajat.

A fost initiata platforma web www.alegedemnitatea.ro, care ofera informatii despre serviciile oferite in cadrul proiectului, informatii utile cu privire la legislatie si facilitati legislative, acte necesare, pasi necesari, povesti de succes, schimb de informatii cu alte persoane interesate sa comunice.

In cadrul proiectului a fost functional Serviciul telefonic gratuit 116 111, numar european de urgenta pentru victime ale violentei in familie (copii si parinti), pus la dispozitie de Asociatia Telefonul Copilului, partener in cadrul proiectului.

Au fost organizate patru Burse ale locurilor de munca pentru persoanele cu dizabilitati si victime ale violentei in familie in Cluj, Ploiesti, Bucuresti si Giurgiu.

Cum credeti ca o initiativa precum evenimentul Gala Demnitatii (in care 15 persoane, victime ale violentei domestice, au fost date drept exemplu pentru curajul de a face pasi spre o viata normala apeland la specialisti) poate ajuta astfel de victime?

Evenimentele gen Gala Demnitatii au impact asupra publicului deoarece sensibilizeaza societatea si ofera bune practici, actionand prin puterea exemplului.

O femeie din Buzău a sărit de la etajul patru de frica concubinului. Calvarul prin care a trecut victima
O femeie din Buzău a sărit de la etajul patru de frica concubinului. Calvarul prin care a trecut victima
Un bărbat a fost reţinut pentru 24 de ore de poliţişti după ce şi-ar fi ameninţat şi lovit concubina, o femeie în vârstă de 42 de ani care, potrivit unei surse apropiată anchetei, ar fi...
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
#violenta domestica, #victime violenta domestica, #femei violenta domestica, #barbati violenta domestica , #familia