Top zece detalii de care trebuie sa tineti cont intr-un divort ce implica minori

Sambata, 31 Martie 2018, ora 12:00
54092 citiri
Top zece detalii de care trebuie sa tineti cont intr-un divort ce implica minori
Foto: Zamfirescu Racoti & Partners

Peste 17.600 de copii au fost implicati in divorturi, adica in aproape jumatate din cuplurile ce au initiat un divort in instanta in 2016, ultimul an pentru care Institutul National de Statistica dispune de informatii.

Iata ce spune avocatul Ovidiu Serban, Managing Associate la Zamfirescu Racoti & Partners, ca ar trebui sa stiti, in cazul in care va aflati intr-o astfel de situatie sau intentionati sa faceti un astfel de pas.

1. Daca sotii nu se inteleg, trebuie sa mearga in instanta

In cazul in care cuplul are copii minori, poate solicita desfacerea casatoriei prin divort la notar doar in cazul in care cei doi se inteleg cu privire la toate aspectele - nume, locuinta copilului, pensie de intretinere, program de legaturi personale. In cazul in care sotii nu se inteleg, atunci instanta civila este singura in masura sa dispuna desfacerea casatoriei si sa solutioneze celelalte aspecte.

2. Autoritatea parinteasca se discuta din prima faza a procesului

Exercitarea autoritatii parintesti asupra copilului se discuta inca din prima faza a procesului, chiar de atunci de cand se stabileste desfacerea casatoriei. In cazul in care partile nu se inteleg, fie in privinta sumei cuvenite ca pensie de intretinere, fie in privinta locuintei minorului, a exercitarii autoritatii parintesti sau a programului de legaturi personale, procesul se poate prelungi cu sase luni, un an. Chiar daca initial solutionarea amiabila in fata notarului a esuat, dar sotii se inteleg ulterior in fata instantei, procesul de divort poate fi solutionat la primul termen de judecata sau intr-un termen foarte scurt, fara sa mai necesite administrarea unui probatoriu complex si, de regula, invaziv.

3. Instantele resping audierea copilului, daca nu este necesara sau l-ar afecta suplimentar

Copilul in varsta de pana la 10 ani nu este chemat in fata judecatorului pentru a fi audiat, desi se intampla sa fie formulate astfel de cereri de catre parti. De regula, in practica, instantele resping aceasta solicitare pentru a evita un stres suplimentar asupra minorului care, oricum, la varsta frageda fiind, nu poate exprima o pozitie lamuritoare.

De altfel, instanta poate respinge si audierea copilului de peste 10 ani, daca o astfel de procedura nu este necesara sau se considera ca ar putea afecta suplimentar copilul. In practica se intampla ca, la audiere, minorul sa aiba, involuntar, o pozitie duplicitara, spunand nu neaparat ce isi doreste, ci ceea ce cred el ca si-ar dori un parinte sau altul sa spuna, fiind inca atasat de ambii parinti.

De regula, in astfel de situatii minorul are nevoie de consiliere psihologica, deoarece, in incercarea de a nu-si supara parintii si de a-i vedea in continuare impreuna, copilul ajunge sa spuna si lucruri neadevarate.

4. Parintii au, in continuare, obligatia de a veghea la cresterea si educarea minorului

Autoritatea parinteasca este un drept al ambilor parinti, potrivit noului Cod Civil, acestia avand, insa, si obligatia de a veghea la cresterea si educarea minorului. Decaderea din drepturile parintesti nu poate fi dispusa decat in cazurile extreme, in care este pusa in pericol integritatea fizica, psihica sau dezvoltarea minorului. Insa exercitarea in comun a autoritatii parintesti nu insemna ca, pentru absolut orice decizie legata de minor, trebuie sa isi dea acordul ambii parinti, ci doar pentru deciziile importante (cum ar fi alegerea scolii pe care o va urma sau efectuarea unei interventii chirurgicale sau plecarea din tara etc.)

5. Sotii care nu au domiciliul in tara pot conveni sa se adreseze oricarei instante

Instanta competenta sa judece divortul este judecatoria de pe raza careia si-au avut sotii ultimul domiciliu comun. Daca sotii nu au avut domiciliu comun sau nu mai locuieste niciunul la domiciliul comun, atunci este competenta judecatoria de la domiciliul paratului. Exista si situatii cand poate fi competenta judecatoria de la sediul reclamantului sau cand sotii care nu au domiciliul in Romania pot conveni sa introduca cererea la orice judecatorie din tara.

6. Pensia de intretinere este un drept al copilului, la care nu se poate renunta

Pensia de intretinere este un drept al copilului la care parintele in ingrijirea caruia ramane nu poate renunta. Prestatia poate sa fie in natura, dar, in opinia noastra, este obligatoriu sa fie in bani. Este gresita conceptia ca, daca un parinte este obligat la plata a, sa spunem, 2000 de lei pe luna, celalalt parinte, cu care minorul locuieste, ar trebui sa asigure si el o contributie financiara egala, ceea ce ar putea fi cu mult peste nevoile copilului.

De fapt, parintele care are copilul in ingrijire cheltuie mai mult, pentru a asigura toate nevoile copilului (si ne referim nu doar la cheltuielile financiare efective, ci si la toate activitatile pe care le presupune cresterea si educarea minorului). Este firesc ca parintele care nu locuieste cu copilul sa ofere in contrapartida bani ce trebuie utilizati pentru cresterea si educarea minorului, in scopul dezvoltarii sale armonioase.

7. Pensia trebuie calculata in functie de nevoile minorului

Credem ca revine judecatorului dreptul, dar si obligatia ca, atunci cand stabileste pensia de intretinere sa o calculeze in functie de situatia de fapt concreta si de nevoile minorului. Nu de putine ori, in lipsa unui acord intre parinti, instanta stabileste o pensie la plafonul maxim prevazut de lege - pana la o patrime din venitul net lunar al parintelui pentru un copil, o treime pentru 2 copii si o jumatate pentru 3 sau mai multi copii.

Or, in cazul in care, spre exemplu, parintele care datoreaza pensia de intretinere are, sa zicem, un venit lunar de 100.000 de euro, o pensie de 25.000 de euro este clar ca excede nevoilor copilului, astfel ca se impune stabilirea unei pensii mai mici decat plafonul maxim. Sau, reversul medaliei, in cazul in care persoana care datoreaza plata pensiei de intretinere are venitul minim pe economie, un sfert din acest venit, chiar daca ar insemna foarte mult pentru debitor si i-ar putea reduce calitatea vietii, este absolut necesar sa acopere macar o parte din cheltuielile cu minorul.

Distinct de aceste aspecte, instantele credem ca ar trebui sa tina cont si de imprejurarea ca, prin stabilirea pensiei de intretinere, nu trebuie create discriminari intre parinti. Altfel spus, prin stabilirea cuantumului pensiei de intretinere nu trebuie afectat dreptul parintelui obligat sa o plateasca de a putea petrece timp cu minorul/minorii, cum ar fi in situatia in care acesta nu si-ar mai permite spre exemplu sa mearga intr-o vacanta cu copilul sau la un spectacol etc.

8. Parintele nerezident trebuie sa poata petrece singur timp cu minorul

Timpul petrecut de parinti cu copiii nu trebuie sa fie egal, deoarece interesul superior al minorului de a beneficia de stabilitate si confort prevaleaza ideii de a petrece intervale egale de timp cu fiecare dintre parinti. Parintele rezident trebuie sa asigure un astfel de climat de confort si stabilitate pentru cel putin cinci zile consecutive pe saptamana.

De asemenea, trebuie sa fie clar stabilit ca parintele nerezident sa poata petrece singur, neinsotit de celalalt parinte, timp cu copilul, sa doarma cu copilul, sa participe la activitati sportive, socio-culturale, artistice sau pur si simplu sa se plimbe cu minorul. Varianta participarii parintelui caruia i-a fost incredintat minorul la intalnirile copilului cu parintele nerezident poate genera noi conflicte si nu asigura dezvoltarea unor legaturi personale adecvate.

9. Locuinta minorului se poate schimba

Daca locuinta minorului a fost stabilita la un parinte nu inseamna neaparat ca acesta va locui la acel parinte pana la varsta de cel putin 18 ani. Este posibil ca, in functie de imprejurari, de regula cand convietuirea cu respectivul parinte nu mai este in interesul minorului respectiv (e.g. conditiile locative se depreciaza semnificativ, parintele devine violent sau alcoolic sau are un comportament delasator etc.), instanta sa stabileasca locuinta minorului la celalalt parinte si, dupa caz, pensie de intretinere pentru parintele devenit nerezident.

10. Pensia de intretinere poate suferi modificari

De asemenea, pensia de intretinere stabilita de instanta, pe langa indexarea periodica in functie de modificarea venitului debitorului sau a ratei inflatiei, poate suferi modificari, de la caz la caz, fie la solicitarea beneficiarului intretinerii (cand suma stabilita este insuficienta), fie la solicitarea debitorului intretinerii (cand i-au scazut veniturile sau considera ca obligatia este mult prea oneroasa); instanta va decide de la caz la caz, in functie de interesul superior al minorului si de toate celelalte aspecte la care am facut referire anterior.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#divort decizie copil, #divort pensie alimentara, #divort incredintare copil, #divort drepturi copil parinti , #familia