Urmarile maternitatii asupra corpului femeii - un proiect fotografic indraznet (Video)

Duminica, 18 August 2013, ora 18:01
2792 citiri
Urmarile maternitatii asupra corpului femeii - un proiect fotografic indraznet (Video)

Fotografa americana Jade Beall a scos o carte-album intitulata "A beautiful body project" in care expune corpul feminin cu transformarile mai putin placute suferite in timpul si dupa sarcina.

Se spune ca nimic nu este mai frumos in viata unei femei decat a da nastere unui copil. Insa este si un pret de platit, printre multele provocari la care trebuie sa faca fata proaspetele mame fiind si aceea de a se obisnui cu un corp total modificat de sarcina si de nastere.

Asupra acestui aspect se concentreaza fotografa americana Jade Beall cu proiectul sau numit "Un corp frumos" (A beautiful body project). Printr-o carte si un video, artista prezinta o serie de fotografii in care sunt expuse nuduri de femei post-partum.

Vergeturi, piele care atarna pe pantece, cute in jurul buricului, kilograme in plus, sani modificati de jocul hormonal si de alaptare, cicatricele operatiei de cezariana, iata partea mai putin placuta care persista si dupa "cea mai frumoasa zi din viata unei femei". Niciuna dintre fotografiile prezentate nu a fost retusata, potrivit Le matin.

Proiect fotografic inspirat din propria experienta

"A beautiful body project" s-a nascut plecand chiar de la propria experienta in ceea ce priveste maternitatea, a precizat Jade Beall. Aceasta s-a fotografiat in studioul sau, dezbracata, impreuna cu bebelusul de cinci saptamani. Unele dintre aceste fotografii le-a postat pe blogul personal, precizand intr-un articol ca se recunoaste greu in ele si ca este marcata de transformarile suferite de corpul sau. Gestul sau a starnit atentia si simpatia multor mame, care, din solidaritate, s-au oferit si ele sa fie fotografiate "asa cum sunt".

"Am plans cand m-am regasit in articolul lui Jade. Nu m-am gandit niciodata cat de mult va ramane corpul meu schimbat dupa nastere. Aveam impresia ca sunt o balena, sanii imi pareau a fi niste baloane, chiar ii uram", marturiseste una dintre aceste mame.

Experienta a 1.000 de mame

In cadrul proiectului, Jade Beall a fotografiat in jur de 1.000 de proaspete mame, imaginile fiind insotite de povestea fiecarei femei, scrisa chiar de ea.

Impartasirea acestui aspect mai putin placut legat de transformarile fizice aduse de maternitate le-a facut sa-si accepte "noul" corp: "Acum, cand ma privesc in oglinda, vad o femeie care a avut sansa de a avea copii", scrie una dintre mamele care au participat la realizarea albumului.

Scopul acestei lucrari dedicate corpului femeii? Recastigarea increderii in sine de catre proaspetele mame. Intr-o epoca in care vedetele afiseaza un trup perfect pe copertile revistelor la doar cateva saptamani dupa nastere, iata un mesaj dedicat femeilor normale de a nu se mai lasa "tulburate" de astfel de imagini care le accentueaza disconfortul cu propriul corp dupa ce nasc.

"A fi mama este un lucru destul de greu, de aceea femeile nu ar trebui sa se lase impovarate de exigente suplimentare", spune Jade Beall. Prospatele mame trebuie sa accepte ca transformarile aduse de sarcina si de nastere asupra corpului lor sunt naturale, iar revenirea la formele initiale se face in timp si cu rabdare.

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#corp femeie transformat nastere, #transformari fizice sarcina nastere, #complexe proaspete mame , #familia