Barbatii se simt batrani abia dupa varsta de 58 de ani, femeile dupa 29 de ani

Luni, 28 Martie 2011, ora 12:29
8198 citiri
Barbatii se simt batrani abia dupa varsta de 58 de ani, femeile dupa 29 de ani
Foto: Arhiva

Femeile incep sa se considere batrane la varsta de 29 de ani, in timp ce barbatii nu isi pun aceasta problema decat de la 58 de ani in sus, potrivit unui studiu.

Un sfert dintre femei au recunoscut ca s-au simtit batrane imediat ce au zarit ca le-au aparut cateva fire albe de par, se arata in studiul citat sambata de cotidianul britanic Daily Mail.

In schimb, barbatii tind sa creada ca sunt in continuare tineri cata vreme nu au probleme cu sexul.

Se crede ca acest decalaj de perceptie a varstei intre sexe este determinat de atitudinea societatii fata de tinerete si frumusete. Femeia moderna se poate simti "trecuta" daca ajunge sa creada ca nu se mai incadreaza intr-un anumit ideal. Barbatii, care sunt mai putin definiti in functie de aspectul exterior, refuza sa se comporte conform varstei pana la aproape 60 de ani.

"In societatea noastra, atractivitatea unei femei este destul de importanta. Barbatii nu trebuie sa arate bine, dar din cine stie ce motiv, este important pentru femei sa arate prezentabil. Revistele sunt pline de articole despre tinerete si intre paginile lor nu vezi decat femei tinere si frumoase. Prin urmare, femeile incep sa se simta batrane atunci cand nu se mai regasesc in pozele din reviste, cand nu se mai considera la moda sau in tendinte. Barbatii, pe de alta parte, nu trebuie sa arate bine, pe ei acest aspect nu-i afecteaza", comenteaza profesorul de psihologie Cary Cooper de la Universitatea din Lancaster.

"La 30 de ani, femeile se maturizeaza, se asteapta de la ele sa se gandeasca sa se marite si sa-si intemeieze o familie. In schimb, majoritatea barbatilor sunt mult mai orientati catre cariera, asa ca nu se simt batrani decat atunci cand ajung la varsta pensionarii", a adaugat el.

Studiul, realizat de Avalon Funeral Plans, a mai consemnat si faptul ca 10% dintre femei au declarat ca s-au simtit batrane in momentul in care pielea candva tanara si frumoasa a inceput sa faca riduri si sa nu mai fie asa elastica. Alte 50% dintre femei au spus ca au simtit ca tineretea li s-a dus in momentul in care anumite parti ale corpului nu au mai sfidat gravitatia, ca urmare a nasterilor sau a alaptatului. Iar 3% dintre ele au spus ca momentul in care s-au surprins comportandu-se la fel ca mamele lor le-a facut sa-si dea seama ca au inceput sa imbatraneasca.

Pentru barbati lucrurile par a fi mult mai simple. Doua treimi au declarat ca s-au simtit batrani doar atunci cand nu au mai putut da randament in dormitor, iar 22% au declarat ca si-au dat seama ca nu mai sunt ce-au fost in momentul in care muzica dintr-un bar li s-a parut mult prea asurzitoare.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#femei simt batrane, #barbati varsta imbatranire , #femei