Camelia Sucu, despre viata unei femei de afaceri in lumea barbatilor Interviu

Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 12:01
15035 citiri
Camelia Sucu, despre viata unei femei de afaceri in lumea barbatilor Interviu
Foto: Facebook/Camelia Sucu

Camelia Sucu este una dintre cele mai de succes femei de afaceri din Romania. La baza are profesia de medic, insa la un moment dat, acum 20 de ani mai exact, si-a luat inima in dinti si a schimbat total macazul, incercandu-si norocul cu vanzarea de mobilier.

Lumea afacerilor este dominata de barbati, insa, dupa cum a declarat Camelia Sucu in cadrul unui interviu acordat Ziare.com, a fi femeie reprezinta un adevarat avantaj.

Camelia Sucu se declara un om implinit, dar pentru ca ziua sa fie perfecta trebuie sa se intalneasca mereu cu cele mai importante persoane din viata sa: mama si fiicele sale.

Afacerista le imbarbateaza pe tinerele care vor sa-si incerce norocul in acest domeniu, dar le si avertizeaza: trebuie sa fie "dispuse sa munceasca si sa se trezeasca devreme pentru asta".

Cat de greu ii este unei femei intr-o lume plina de barbati?

Uneori ii este greu din cauza prejudecatilor si misoginismului accentuat din business, alteori ii este mai usor decat barbatilor. Chiar depinde de situatii. Calitatile unei femei sunt utile in anumite situatii de negociere, iar a fi femeie este un avantaj. Chiar cred ca exista un tip feminin de leadership complementar celui masculin.

V-a fost greu sa va mentineti in top?

Business-ul e o arena de lupte, dar daca esti nascut pentru asta si asta ai facut ultima jumatate de viata, nu ti se mai pare greu. Te scoli in fiecare zi cu o agenda plina de lucruri de facut, iti tii telefonul deschis si mintea treaza si mergi inainte. Mie imi place ce fac si asta imi reinnnoieste automat energia.

"Mie imi place concurenta masculina, ma motiveaza, ma provoaca"

Ce atuuri trebuie sa aiba o femeie pentru a nu fi intimidata de concurentii sai (barbati) din lumea afacerilor?

Pe de o parte, sa aiba incredere in atuurile ei, de femeie in primul rand, iar pe de alta parte, sa nu ezite sa invete tot timpul de la barbati, cu orice ocazie. Mie imi place concurenta masculina, ma motiveaza, ma provoaca. Din firea mea, am norocul de a nu fi orgolioasa fara limite si de a-mi da seama cand este interesul meu sa invat, sa ma deschid, sa aflu lucruri noi.

De la business-uri in domeniul design-ului, am facut totusi o achizitie intr-un domeniu cu totul nou pentru mine: agricultura. Ar fi fost o catastrofa profesionala sa consider ca stiu si ca n-am de invatat. Drept pentru care m-am pus cu burta pe carte: teorie si practica. Si mai ales m-am apucat sa bat tara in lung si lat, si nu doar tara, ci si Europa, pe la marile Piete de Gros (Mercabarna, Barcelona si Rungis Paris, ca sa le mentionez pe cele mai mari).

Daca nu calatoresti si nu te deschizi, in business, esti mort, pentru ca acea creativitate vitala oricaror decizii ajunge sa se usuce.

Cum va vedeti prin prisma functiei pe care o aveti? Credeti ca sunteti o sefa buna?

Cred ca sunt un partener deschis de discutie, pentru orice discutie, si cred ca sunt inainte de toate un om caruia ii place sa joace fair. Recunosc ca n-am totdeauna timp sa ma apropii de angajati si sa incerc sa-i motivez si sa-i inspir, asa cum as vrea si ar trebui, pentru ca sunt destul de mult plecata si prinsa, insa atunci cand vorbesc cu angajatii chiar imi place sa ascult si sa le rezolv cererile care imi stau in putinta.

Cred ca a fi "sef" e inainte de toate o responsabilitate umana si abia apoi una profesionala.

Care a fost cel mai greu moment din cariera?

Un moment greu in cariera e un moment in care, de exemplu, iti schimbi cariera. Am trecut acum 20 de ani de la a fi medic, adica de la o profesie respectabila, la o ocupatie incerta, privita cu suspiciune - vanzarea de mobilier.

Pe vremea aceea, cultura de business la noi era in epoca primitiva. Invatam facand lucruri, nu avea cine sa ne invete leadership si management, invatam din greseli si apoi faceam altele.

A fost un moment greu, pentru ca intr-un fel dai vrabia din mana pe cioara de pe gard si te joci masiv cu incertitudinile. Cred ca m-a ajutat insa foarte mult firea de antreprenor pe care o am si pe care cu acea ocazie mi-am descoperit-o. Nu regret nicio clipa experienta ultimilor ani, insa au fost momente dificile cu adevarat.

Poate o femeie sa fie implinita in toate aspectele vietii sau trebuie sa aleaga intre cariera si familie?

Cred ca o femeie nu poate fi implinita decat daca impleteste mai multe vieti: cea de mama, de sotie, iubita, sora, fiica, prietena. Orice alegere exclusiva devine dramatica, pentru ca schilodeste sufleteste.

Eu, personal, ma simt fericita daca pot ca pe parcursul aceleiasi zile sa o vizitez pe mama si sa stau putin de vorba cu ea, sa ies cu fiicele mele seara la film si in restul zilei sa ma ocup de business-uri. Viata unei femei este dependenta de echilibru, un echilibru pe care trebuie sa-l cultive cu orice pret.

Ati avea vreun sfat pentru tinerele care viseaza sa reuseasca in afaceri?

Sa fie dispuse sa munceasca si sa se trezeasca devreme pentru asta. Sa-si deschida sufletul si mintea si sa-si propuna sa invete cu fiecare ocazie cate ceva, pentru ca nu se stie niciodata cand iti trebuie ceva ce ai invatat accidental. Sa se perfectioneze in domeniul pe care l-au ales si sa caute in lume dupa cele mai bune modele, nu doar in Romania.

Sa se uite departe dupa inspiratie si sa-si aleaga parteneri de caracter, in primul rand. Sa nu se lase coplesite de esecuri si sa nu renunte usor: esecurile sunt foarte bune atunci cand stii sa inveti ceva din ele. Nu in ultimul rand, sa se respecte pe sine si pe toti cei cu care are de-a face.

Ah, si inca ceva: sa nu-si propuna sa fie doar femei de afaceri de succes. Asta nu e un scop in sine, ci un rezultat al unei cariere construite frumos, armonios, echilibrat, cu roluri multe jucate in acelasi timp.

"Am in mine dorinta de a produce, atat cat am un cap pe umeri si doua maini"

Ce ati vrea sa faceti cand va retrageti din lumea afacerilor?

Acum cred ca o sa raman in lumea afacerilor pana mor, nu stiu ce-as face retragandu-ma pe o insula. Pentru acest scenariu nu ma simt pregatita. Nu stiu cum vor evolua lucrurile, dar mie imi place sa cred ca multe tin inca de mine. Recunosc, nu ma vad vegetand si doar cheltuind. Am in mine dorinta de a produce, atat cat am un cap pe umeri si doua maini.

Imi doresc ca averea mea sa produca prosperitate si pentru altii, de aceea aleg sa investesc in domenii de mai mare anvergura, precum agricultura, fermele de vaci, piata de gros. Si intr-un domeniu ca design-ul, vitregit in Romania, mai sunt inca multi tineri talentati care au nevoie de sprijin. Sunt multe de facut, nu ma pot gandi la pensie.

Va vedeti imbatranind in Romania sau aveti de gand sa plecati din tara?

Ati atins un punct sensibil. M-am intors recent din Singapore, de la targul de mobilier si accesorii de acolo. Am vazut acolo un stat care functioneaza ca o companie performanta, in avangarda lumii, condus de un management cu cele mai inalte studii. Un fost sat de pescari acum o jumatate de secol, fara resurse naturale, fara spatiu de crestere. Cand vezi asta, iar apoi te intorci in Romania, iti pui serioase intrebari.

Insa eu am facut o alegere si merg pe ea pana la capat, asa cel putin cred acum: Romania este tara in care am investit si o voi face in continuare. O fac cu increderea ca e aproape o datorie morala ca oamenii de afaceri sa dea sanse infinite tarii lor, inainte de a-si inmulti averile in alte state ale lumii.

Cred ca asta e calea mai dificila, pentru ca faci afaceri parca impotriva curentului: impotriva unor legi strambe, a unei inertii institutionale care te tine in loc sau te face chiar sa regresezi, a unei clase politice neevoluate.

Am mai spus-o si o repet: din punctul de vedere al afacerilor, Romania este o tara a paradoxului urmator: este enorm de mult potential neexploatat in multe domenii, dar cand te apuci sa cresti un domeniu te lovesti de - sa-i spunem generic si toate lumea stie la ce ne referim - sistem! Si dai inapoi, muncesti mai mult decat ar trebui la acelasi lucru, mai amani cu cateva luni sau ani o lansare!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Camelia Sucu femei afaceri, #Camelia Sucu planuri batranete, #Camelia Sucu sfaturi afaceri, #Camelia Sucu interviu , #femei