Mituri despre corpul femeii

Sambata, 29 August 2009, ora 12:54
7976 citiri
Mituri despre corpul femeii

Majoritatea covarsitoare a studiilor s-au concentrat, pana de curand, pe barbati, neglijand pana la discriminare femeile.

Un exemplu in acest sens este prezenta redusa a femeilor, spre exemplu, in studiile referitoare la cancerul care loveste ambele sexe.

Un motiv invocat de cercetatori este acela ca nu pot expune femeile la anumite medicamente si tratamente, de teama ca acestea ar putea avea urmari asupra organismului lor, putand pune in pericol chiar sanatatea viitorilor copii.

Lasand la o parte aceasta problema, adevarul este ca nu discriminarea e de vina pentru lipsa de informatii in ceea ce priveste femeile. Fluctuatiile de hormoni, in cazul femeilor, sunt neasteptate si extrem de complicate, putand da peste cap rezultatele cercetarilor.

Chiar daca in ultimii ani li s-a acordat mai multa atentie, multe mituri legate de ele si corpul lor continua sa circule, conform Live Science, care numeste cateva dintre ele.

Mit: O femeie nu poate ramane insarcinata in timpul menstruatiei

Desi este putin probabil ca ea sa procreeze in aceasta perioada, "nimic cand e vorba despre sarcina nu este imposibil", explica Aaron Carroll, de la Universitatea Indiana, autor al unei carti in care incearca sa demonteze cateva dintre cele mai populare mituri legate de corpul uman.

Odata ajunsi in corpul femeii, spermatozoizii pot astepta "la cotitura" ovulul chiar si o saptamana. Ovulatia poate incepe imediat sau chiar in timpul menstruatiei, dand astfel ocazia spermatozoizilor indeajuns de rabdatori sa-si duca treaba la bun sfarsit.

"Metoda calendarului" nu are sanse de reusita nici macar aproape de 100%, iar cei care se feresc de sarcina in acest fel ajung sa se numeasca, in scurt timp, parinti.

Mit: Menopauza face ca dorinta sexuala sa intre in picaj

Schimbarile care vin odata cu instalarea menopauzei pot sa nu afecteze si activitatea din dormitorul unei femei. Un sondaj cuprinzator realizat in SUA, legat de obiceiurile sexuale ale femeillor, realizat, e drept, in 1994, a aratat ca femeile care au depasit pragul de 50 de ani inca fac sex de cateva ori pe luna.

Chiar daca asa-zisele "bufeuri" si alte stari de discomfort proprii acestei schimbari care se petrece in organism pot face ca o femeie sa nu se simta deschisa temporar catre ideea de a face sex, nu exista o legatura directa intre menopauza si dorinta sexuala.

Si cu siguranta nu exista motive ca femeile ce au intrat la menopauza sa spuna "la revedere" multiubitului orgasm.

Mit: Antibioticele anuleaza actiunea anticonceptionalelor

Chiar mare parte dintre medici gandesc asa, admite Carroll. In realitate, procentul care reflecta cota de eroare in cazul anticonceptionalelor este de doar 1%. Si ramane neschimbat chiar si atunci cand acestea se iau concomitent cu marea majoritate a antibioticelor.

O posibila exceptie este antibioticul numit rifampin, prescris persoanelor care sufera de tuberculoza. Acesta poate micsora protectia pe care o ofera anticonceptionalele, dar nu se stie inca daca suficient de mult, astfel incat persoana in cauza sa poata ramane gravida.

Mit: Femeile si barbatii au nevoie de somn in mod egal

Rasucirile si faptul ca femeile se zavarcolesc in pat tot incercand sa adoarma nu fac decat sa le mareasca stresul, nivelul de insulina si riscul de inflamatii ulterioare, punandu-le in serios pericol sanatatea, dupa cum a demonstrat un un studiu realizat in 2008 de cercetatorul Edward Suarez, de la Universitatea Duke.

O alta cercetare realizata cu un an inainte, in 2007, de cercetatorii de la Universitatea Warwick, pe 6.000 de persoane, a aratat ca femeile care dorm 5 sau mai putine ore pe noapte sunt de doua ori mai predispuse sa sufere de hipertensiune in comparatie cu cele care dorm sapte sau mai multe ore pe noapte.

In cazul barbatilor, acest lucru nu este valabil. Asadar, Frumoasa Adormita ar fi mai bine sa se trezeasca dupa ceasul ei intern si nu dupa enervanta alarma a telefonului.

Mit: Un medic poate spune daca o femeie este sau nu virgina

Chiar si folosind aparatura de ultima generatie, medicii nu pot stabili cu acuratete daca o femeie este virgina sau activa din punct de vedere sexual, sustin mai multe studii pe aceasta tema.

Cautarile nu se rezuma la gasirea unui orificiu in himen, pentru ca acesta exista si inainte ca femeia sa-si piarda virginitatea.

Foarte rare sunt cazurile in care himenul sigileaza perfect vaginul, iar atunci problemele de sanatate pot fi chiar grave, explica Dr. Rachel Vreeman, de la Universitatea Indiana.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#mituri corp femeie, #mituri organism femeie, #anticonceptionale antibiotice, #virginitate, #menopauza, #dorinta sexuala , #femei