Decodeaza limbajul trupului pentru succes in afaceri

Sambata, 27 Iunie 2009, ora 12:21
17493 citiri
Decodeaza limbajul trupului pentru succes in afaceri

Toate privirile sau gesturile pot fi interpretate si pot transmite un mesaj clar interlocutorului. Uneori, ca femeie de afaceri, trebuie sa stii sa controlezi limbajul gesturilor pentru ca, intr-o negociere importanta, este esential sa nu lasi sa se intrevada nici o slabiciune.

Controlul limbajului trupului ar trebui sa fie invatat de orice femeie pentru ca, in functie de modul in care sentimentele sunt proiectate in gesturi, depind reactiile celor din jur.

Jannine Fallon, director executiv al companiei de comunicatii Edmunds a facut cursuri de auto-control, atunci cand a lucrat 10 ani la Volvo.

"Imi amintesc foarte clar o situatie. La o masa mare, de consiliu, eram cateva femei si un barbat, seful cel mare. Dupa ce ne-am asezat toate si eram gata sa incepem sedinta, respectivul barbat si-a pus un picior peste celalalt, s-a lasat pe spate pe scaun si si-a pus palmele pe ceafa. In mod clar se simtea superior, iar noi, femeile de la masa, am avut clar sentimentul de umilinta. De atunci nu am mai folosit aceasta pozitie in public", spune ea, citata de Forbes.

In general, orice femeie de afaceri trebuie sa stie ca o imagine face cat 1.000 de cuvinte. Drept care, pe langa aspectul fizic si vestimentatie, conteaza foarte mult si gesturile si mimica.

Studiile demonstreaza ca este nevoie de numai patru minute pentru o prima impresie, atunci cand doi oameni fac cunostinta.

Potrivit profesorului Albert Mehrabian de la UCLA, limbajului trupului conteaza in procent de 55 la suta in aceasta prima impresie. Tonul vocii conteaza in procent de 38 la suta si numai in procent de 7 la suta sunt importante cuvintele.

Avantajele interpretarii corecte a limbajului trupului

Exista mai multe avantaje, de cele mai multe ori sunt valabile in relatiile sociale si profesionale. Insa si in familie este bine sa-ti dai seama cand copilul tau minte sau sotul se simte amenintat de vreuna dintre atitudinile sotiei.

Cunoasterea limbajului trupului interlocutorului poate duce la incheierea unor vanzari mai bune, poate dezvolta o comunicare mai buna, poate determina cand este cazul sa fortezi nota sau sa o lasi mai "moale".

Acest barometru este o unealta excelenta atata timp cat stii sa o folosesti. Trebuie sa fii constient in acelasi timp ca interpretarea poate sa nu fie 100% adevarata.

Interpretarea iti ofera anumite repere in functie de care sa te pozitionezi si sa mergi mai departe.

Intuitia, calea spre descifrarea comunicarii non-verbale

O cale foarte buna de a interpreta comunicarea non-verbala este intuitia. Aceasta calitate tine de inteligenta sociala si emotionala si este adevarat ca este mult mai dezvoltata la femei. Motiv pentru care femeile sunt mult mai abile si in interpretarea limbajului corporal.

Pe de o parte ea tine de programarea genetica, de o anumita sensibilitate sau inclinatie nativa, insa este influentata foarte mult si de factorii educationali.

Barbatii folosesc limbajul trupului intr-un mod diferit fata de al femeilor, mai retinut. In prezenta unei femei barbatii sunt mai putin agresivi, iar acest lucru influenteaza si limbajul trupului.

Cel mai greu test

Cel mai greu test la interpretarea limbajului trupului il dau jucatorii de poker. Acestia incearca sa descopere exact cand anume partenerul are o mana buna, cand are o mana rea.

Ei incep prin a studia comportamentul interlocutorului iar dupa ce vad exact ce carti a avut trage concluzii, cum ar fi: "Deci partenerului meu, cand are o mana buna, i se maresc pupilele, respira parca mai repede, isi incruciseaza foarte des picioarele si se uita de cel putin 5 ori la carti in timpul jocului".

Apoi in urmatorul joc urmareste iar semnalmentele si cauta sa afle daca intr-adevar ceea ce a observat mai inainte apare si acum.

Daca aceste semne apar din nou si el are o mana buna, el va reactiona in consecinta. Le fel incerca sa descopere semnalmentele cand are carti necastigatoare.

Lupta in limbajul trupului in jocurile de poker devine si mai grea intrucat jucatorii experimentati emit semnale non-verbale menite sa-si duca in eroare partenerul.

Gesturi ca te tradeaza

Iata cateva exemple de gesturi care te tradeaza in negocierile de afaceri si nu numai:

Mers drept, cu pieptul in fata - incredere

Mainile in solduri (in picioare) - pregatire, agresivitate

Stand jos cu picioarele incrucisate, un picior lovind in gol - plictiseala

Bratele incrucisate la piept - atitudine defensiva

Mana la barbie - evaluare, gandire

Atingerea/frecarea nasului - respingere, indoiala, minciuna

Frecarea unui ochi - neincredere, indoiala

Mainile prinse la spate - suparare, frustrare

Frecarea palmelor - anticipare

Picior peste picior, palmele in spatele capului - superioritate

Palme deschise - sinceritate, deschidere

Piscarea varfului nasului - evaluare negativa

Batere cu degetele - nerabdare

Muscarea unghiilor - nesiguranta, nervozitate

Crina Manolescu

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#comunicare nonverbala, #limbajul trupului afaceri, #femei de afaceri , #femei