Femei care au marcat societatea timpului lor

Marti, 15 Octombrie 2013, ora 12:03
5630 citiri
Femei care au marcat societatea timpului lor
Foto: Oddee

Atingerea unui obiectiv nobil sau realizarea in premiera a unui lucru important sunt, fara doar si poate, evenimente demne de mentionat. Femeile din clasamentul de mai jos au revolutionat la un moment dat societatea prin faptul ca au realizat diverse lucruri notabile, in premiera.

Iata povestea lor, prezentata de Oddee.

Prima femeie in spatiu, 1963

In data de 16 iunie 1963, Valentina Vladimirovna Tereshkova a devenit prima femeie care a zburat in spatiu, dupa ce a fost selectata din mai mult de 400 de aplicanti. Nascuta in 1937 intr-un sat din centrul Rusiei, femeia a devenit interesata de parasutism, antrenandu-se la un club local si realizand primul sau salt pe cand avea 22 de ani.

In 1963, Valentina a fost aleasa pentru a se alatura Corpului pentru Cosmonautica, destinat exclusiv femeilor. Instruirea sa includea teste de izolare, de centrifugare, 120 de salturi cu parasuta si pilotarea avioanelor de lupta MiG-15UTI. Dupa zborul din 16 iunie 1963, femeia a studiat la Academia Fortelor Aeriene Zhukovsky.

Prima femeie care a primit o diploma universitara, 1678

Elena Lucrezia Cornaro Piscopia, o tanara de origine nobila din Venetia, a devenit prima femeie care a obtinut o diploma universitara. In 1678, Elena primea titlul de doctor in Filosofie, dupa o viata inchinata studiului.

Nascuta in 1646, a inceput sa studieze latina si greaca inca de la 7 ani, in timp reusind sa stapaneasca si limbi ca ebraica, spaniola, franceza sau araba. Studiile sale ulterioare au inclus matematica, filosofia si teologia.

In conformitate cu dorintele tatalui sau, Elena a intrat la Universitatea din Padova, iar titlul de doctor i-a fost acordat in 1678 tot aici. Momentul a fost marcat prin prezenta mai multor autoritati si a senatorilor venetieni. Elena a fost membru al mai multor academii, fiind respectata in intreaga Europa.

Femeia a murit de tuberculoza in Padova, in 1684, iar ultimii 7 ani de viata i-a dedicat studiului si operelor de binefacere.

Prima femeie condamnata la moarte prin injectie letala, 1998

Karla Faye Tucker din Statele Unite ale Americii urma sa fie executata prin injectie letala, fiind condamnata pentru crima in Texas inca din 1984. Datorita faptului ca era femeie si ca s-a casatorit cu reverendul inchisorii, Dana Lane Brown, Karla a sensibilizat comunitatea locala dar si pe cea internationala, multi militand pentru shimbarea sentintei ei in inchisoare pe viata.

Potrivit presei, pe 14 iunie 1983, Tucker si prietenul ei de atunci, Garrett, au intrat in casa lui Jerry Dean, intentionand sa ii fure motocicleta. Dupa o lupta intre Garrett si proprietar, cel din urma a decedat din cauza loviturilor violente. La un moment dat, Tucker a observat o femeie ascunsa sub pat, urmand o lupta intre cele doua. Tucker a lovit-o cu un tarnacop intai in umar, dupa care in inima.

Opinia publica a fost socata de cruzimea acestor crime, iar Tucker si Garrett au fost condamnati la pedeapsa cu moartea. In vreme ce barbatul a murit in inchisoare in 1993 din cauza unei boli de ficat, femeia a fost executata prin injectie letala in data de 3 februarie 1998.

Prima femeie care a ramas insarcinata dupa un transplant de uter, 2011

In data de 9 august 2011, lumea medicala a anuntat o premiera: un transplant de uter la o femeie in varsta de 21 de ani din Turcia. Derya Sert se nascuse fara uter, o afectiune rara, insa ovarele erau sanatoase, producand ovule. Doctorii i-au prelevat ovule pentru a crea embrioni fertilizati apoi cu sperma sotului ei, Mustafa.

Dupa 18 luni de la transplant, doctorii au implantat embrionul in uterul femeii, iar in 12 aprilie 2013 au anuntat ca Derya Sert este insarcinata. Din pacate, sarcina s-a oprit din evolutie 8 saptamani mai tarziu. Desi din 2011 mai multe femei au apelat la transplantul de uter, Sert a fost prima care a ramas insarcinata dupa o asemenea interventie.

Prima femeie de pe lista celor mai cautati teroristi de FBI, 2005

La sfarsitul anilor '60 si inceputul anilor '70, Armata Neagra era una dintre cele mai violente organizatii revolutionare, ai caror membri erau implicati in numeroase infractiuni, inclusiv atacuri asupra politistilor sau jaf bancar. In mai 1973, Joanne Chesimard, pe atunci in varsta de 26 de ani, membra a acestei organizatii temute, alaturi de mai multi complici au fost opriti de doi politisti.

Chesimard a deschis focul asupra acestora, un politist fiind ranit, iar partenerul lui ucis. Chiar daca a fugit, femeia a fost prinsa, iar in 1977 a fost gasita vinovata de crima de gradul I, jaf armat si alte infractiuni, fiind condamnata la inchisoare pe viata.

La mai putin de 2 ani de la sentinta, femeia a evadat din inchisoare, iar in 1984 a ajuns in Cuba, unde a primit azil politic de la Fidel Castro, ramanand acolo pana astazi.

Pe 2 mai 2005, FBI a catalogat-o drept terorist si ofera 1 milion de dolari recompensa pentru cine are un pont care duce la prinderea ei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#premiere femei, #femei importante, #femei ramase istorie, #prima femeie care , #femei
Comentarii