Sfaturi pentru a gasi metoda contraceptiva potrivita

Luni, 14 Martie 2011, ora 18:08
2649 citiri
Sfaturi pentru a gasi metoda contraceptiva potrivita

Statisticile Centrului de Calcul, Statistica Sanitara si Documentare din Ministerul Sanatatii arata o realitate ingrozitoare - in 50 de ani, mai exact in perioada 1958 - 2008, in Romania au fost facute peste 22 de milioane de avorturi, un numar mai mare decat cel care reprezinta populatia actuala a tarii.

Si, desi numarul avorturilor a scazut, acesta poate fi si mai mic daca femeile sunt mai bine informate asupra variantelor contraceptive pe care le au la dispozitie si daca folosesc una dintre acestea.

Iar ca sa alegi in cunostinta de cauza, Shine a intocmit o lista cu cateva sfaturi care te pot ajuta in acest sens, in functie de situatia in care te afli.

1. Daca nu vrei sa iei pilule contraceptive

In acest caz, cea mai buna metoda o reprezinta dispozitivul intrauterin sau steriletul. Acesta este de mai multe tipuri, insa doua dintre ele sunt cele mai folosite. Este vorba de Mirena si Paragard. Mirena elibereaza treptat progesteron, este eficient imediat dupa ce a fost montat de catre medic si este eficient timp de aproximativ cinci ani. Paragard creeaza un mediu ostil lichidului seminal, avand efect timp de aproximativ zece ani.

Unele femei pot avea sangerari si crampe in primele trei luni dupa montarea steriletului, pana ce corpul se obisnuieste cu dispozitivul.

2. Daca menstruatia aduce simptome neplacute in fiecare luna si ai crampe si/sau bufeuri noaptea

Pentru aceasta situatie, cea mai buna alegere este pilula contraceptiva. In prezent exista multe variante de pilule pe piata, cele mai multe continand o combinatie in doze mici de progesteron si estrogen.

Pentru o femeie sanatoasa, pilula are mai multe beneficii decat riscuri. Aceasta poate ameliora starile de transpiratie brusca, acele bufeuri de care sufera nu numai femeile aflate la menopauza, ci si multe dintre cele care nu au ajuns la aceasta perioada.

In plus, pilula tinde sa controleze chisturile functionale - un tip comun de chist ovarian, si, de asemenea, reduce semnificativ riscul de cancer endometrial, uterin sau ovarian.

Insa, femeile care au peste 35 de ani si care fumeaza, cele care au cancer la san activ, cele care au boli ale ficatului sau membri in familie care au avut cheaguri de sange ar trebui sa evite pilula. Dar daca nu ai contraindicatii de la medic in privinta pilulei, o poti folosi pana la menopauza.

3. Daca ai acumulat ceva kilograme in plus odata cu varsta

In cazul in care esti in aceasta situatie, poti incerca Depo-Provera. Este vorba de o injectie cu progesteron sintetic, ce se face o data la trei luni, care poate reduce durerea asociata cu crampele si care poate reduce riscul de a face anumite cancere. Iar eficacitatea este in jur de 97%.

Femeile supraponderale ar trebui sa evite contraceptivele orale si pe cele care se implanteaza deoarece aceste metode pot avea o rata ridicata de esec in cazul lor.

4. Daca esti divortata si exista posibilitatea de a avea un nou partener

In aceasta situatie cel mai indicat este prezervativul in combinatie cu metode de bariera spermicidale, cum ar fi creme, geluri, spume. Potrivit unui studiu recent, numarul cazurilor de boli cu transmitere sexuala la persoanele cu varste de peste 45 de ani s-a dublat intre 1996 si 2003. De aceea, prezervativul este recomandat in cazul in care nu stii daca partenerul sufera de vreo boala.

Rata de eficacitate a prezervativului este insa mai mica decat a altor metode, dar, folosit in combinatie cu unele spermicide, aceasta este imbunatatita.

5. Daca esti sigura ca nu mai vrei copii

In acest caz, o optiune o reprezinta contraceptia permanenta, ligatura tubara (legarea trompelor uterine) fiind una dintre metode. Este vorba de o procedura chirurgicala, facuta laparoscopic, sub anestezie.

De asemenea, tot o metoda permanenta este si sistemul Essure, care este insa mai putin invaziv si presupune un dispozitiv introdus in interiorul trompelor uterine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#metode contraceptive, #alegere metode contraceptive, #sfaturi alegere metode contraceptive , #femei