Singuratatea femeii la 40 de ani

Duminica, 06 Martie 2011, ora 08:07
35907 citiri
Singuratatea femeii la 40 de ani

Ziarista franceza Marie-Laure Uberti, de la revista "Rebondir", face urmatoarea remarca, dupa ce a efectuat un sondaj calificat in randul femeilor singure, aflate la varsta critica de 40 ani:

"Din ce in ce mai multe femei ajung sa traiasca sigure. Cele mai multe afirma ca astfel se simt mai fericite, mai libere. Eu nu sunt sigura de sinceritatea raspunsului. In inima lor, nu pot fi fericite. Dimpotriva, ele sunt in permanenta asteptare, convinse ca, intr-o zi, le va iesi in cale, din senin, exact barbatul visurilor lor".

"Doamna, 40 ani, celibatara, cauta un print sarmant"

De altfel, aceeasi autoare constata ca, atat pe Internet, cat si in rubricile de mica publicitate, sunt frecvente anunturi, cam in genul: "Doamna, 40 ani, celibatara, cauta un print sarmant".

Se pare insa ca printii sunt din ce in ce mai rari in vremurile noastre, iar, daca exista vreunul sarmant, n-ar fi de asteptat ca acela sa fie liber. Sansele de reusita ale unor asemenea anunturi sunt putin probabile.

Tot o cunoscuta scriitoare si psihanalista franceza, Jeanne Cressanges, care, intr-o perioada de peste 50 de ani, a studiat viata si comportamentului femeilor aflate, dintr-un motiv sau altul, fara o familie, scrie urmatoarele:

"In general, femeile din aceasta categorie sunt inteligente, cultivate, ocupa functii de raspundere, dar au ales solitudinea - sau poate le-a ales ea pe ele, greu de spus. Numarul lor nu este neglijabil: in Franta, ele reprezinta 9% din acest contingent de varsta.

Privind cu indiscretie in agenda lor, vom constata ca este plina de nume si numere de telefon ale unor barbati liberi, desi, in conversatii, pretind ca libertatea a fost propria lor optiune. Eu m-am indoit totdeauna ca optiunea le apartine cu adevarat".

Este casatoria o corvoada?

Una dintre persoanele care au raspuns la sondajul scriitoarei, o oarecare Anni, 40 de ani, a dat urmatoarea explicatie:

"Mi-am construit singura o viata tihnita, fara povara unui barbat alaturi. Rutina cotidiana este daunatoare dragostei. Am avut cuplaje, am avut despartiri, stiu bine ce inseamna toate acestea si n-as dori sa le repet. Nu mi-as dori sa abandonez bucuria celibatului, ca sa ma inhamez intr-o viata de cuplu invidiata din exterior, dar sclerozata in interior. Este alegerea mea".

Dupa un sondaj efectuat pe un esantion de peste o mie de femei celibatare, in jurul varstei de 40 de ani, scriitoarea a formulat urmatorea idee:

"Multe asemenea femei duc o viata dezordonata, in umbra careia se ascunde nostalgia pentru adevarata viata de cuplu. Aproape niciuna nu recunoaste aceasta tenta nostalgica. Toate braveaza, desi sufletul lor este cuprins de panica timpului care a trecut, ireversibil".

Cateva idei generale

Recent, presa rusa a provocat mai multe dezbateri realiste pe aceasta tema. Retin cateva concluzii, deloc lispite de interes:

1. Cifrele sunt incorecte. Suntem tentati sa consideram "singure" femeile necasatorite. Neglijam numarul mare de cupluri care isi desfasoare o viata de familie normala si fericita, fara sa fi trecut pe la ofiterul starii civile.

2. Statisitca arata ca, in Rusia, dar nu numai, la fiecare 10 femei, exista 9 barbati. Este normal, deci ca, din zece femei, cel putin una sa ramana "singura". Aceasta realitate a creat-o natura, dar putine femei accepta ca "tocmai eu sunt de prisos".

3. Fetele tinere nu se plang de acest supranumerar. Ele suplinesc ciudata anomalie a naturii prin aventuri alternative - la care, de ce sa nu recunoastem - cupleaza bucurosi si barbatii. Numai ca, la 40 de ani, si cu atat mai mult ulterior, sansele aventurilor alternative incep sa scada dramatic.

4. Majoritatea femeilor singure si trecute de 40 de ani au fost casatorite cel putin o data, foarte frecvent de doua ori si adesea chiar de trei ori. Este greu sa le socotesti singure cand, poate, singuratatea si-au cautat-o cu lumanarea.

5. Cel mai trist este statutul femeii care a dus o viata usurateca si se pomeneste ca, la 50 de ani, nu se mai uita nimeni la ea. In mod ciudat, tocmai femeile din aceasta categorie, trezite la realitate, asteapta cu cea mai mare infrigurare sa apara un print sarmant.

6. O minte naiva poate astepta printul in continuare. O gandire pragmatica se poate socoti cu noroc daca gaseste un mos cumsecade. Cu atat mai mult cu cat exista si mosi sarmanti.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#femei 40 ani, #femei singure, #singuratate, #femeie singura 40 ani, #celibatare , #femei
Comentarii
Poza pufulica
pufulica
rank 1
Trebuie sa fii un pic retardata , daca pentru un cirnat , cumperi tot porcul ,