Iata cum poti avea si tu o viata armonioasa

Luni, 02 Ianuarie 2017, ora 18:15
14613 citiri
Iata cum poti avea si tu o viata armonioasa
Foto: Facebook/Cabinet Psihologie - Delia Bebi

Internetul abunda de sfaturi menite sa iti imbunatateasca viata. Am putea spune ca este o noua moda acest fel in care diversi specialisti ofera "retete" pentru obtinerea fericirii. In Statele Unite, noile studii se focalizeaza pe cresterea pozitivului, iar multe au ani buni de cercetari in spate si le poti crede pe cuvant.

Oare le tii minte? A intelege este diferit de a pune in practica. Intelegerea este primul pas, dar aplicarea in viata reala este al doilea si nu este usor. Oamenii sunt fiinte ale obisnuintei si au nevoie de 66 de zile consecutive pentru a dezvolta un nou obicei. Cred ca iti poti da seama de ce este greu sa iesi din zona de confort.

Dar ce ar fi la indemana ca sa ai o viata mai implinita? Miscarea, optimismul, sentimentul de control si comunicarea.

1. Exercitiul fizic declanseaza in creier eliminarea de hormoni ai fericirii, ai starii de bine. Ai observat cum dupa un efort fizic ai o stare de calm si relaxare generala? Sportul ajuta la echilibrarea emotiilor, la cresterea motivatiei, ajutand si la eliminarea insomniilor.

Ce poti face pentru a trece la actiune? Daca ai fost o persoana sedentara este important sa incepi cu pasi mici. Stabileste un obiectiv la inceput pe care apoi il vei creste treptat. Nu recomand sa iti propui o ora de sport pe zi incepand de maine, fiindca este un obiectiv nerealist, care in final o sa duca la demotivare. Incepe cu minim zece minute pe zi, doua zile pe saptamana, ceea ce este suficient la inceput. Poti bifa in calendar acele zile, pentru ca astfel vei avea o imagine clara despre progresul tau.

2. Optimismul. Oamenii optimisti au cu 30% mai multe sanse sa fie multumiti de viata si traiesc mai mult decat pesimistii. Esti mai nerabdator fata de ce iti rezerva viata, daca te astepti sa ti se intample lucuri bune. Mark Twain spunea: "Mai bine sa fii optimist si sa te inseli, decat sa fii pesimist si sa ai mereu dreptate". Cand te astepti la negativ iti scad interesul si motivatia, pentru ca oricum simti ca nu iti va iesi.

Afla ce inseamna sa ai grija de tine si cum sa o faci

Cum devii mai optimist? Identifica-ti monologul interior. Ce ganduri predomina in viata ta de zi cu zi? Inlocuieste gandurile negative cu opusul lor, insa nu prin negatie. Adica daca iti este frica de apa si in momentul in care intri in mare gandul tau este "o sa ma inec", nu-l transforma in "nu o sa ma inec" ci in "o sa intru in apa si o sa fiu bine, o sa ma simt bine".

Dupa o saptamana de transformat negativul in pozitiv vei vedea diferenta in starile tale emotionale. Nu te mai plange, vorbeste cu ceilalti despre ce merge bine in viata ta, nu despre ce nu ai.

3. Sentimentul de control. Pentru rezistenta in fata stresului ai nevoie de sentimentul ca poti controla macar o parte din ceea ce ti se intampla. Cand stii ca ai control, vei fi mai perseverent pentru a-ti atinge scopurile. Nu te focaliza pe griji si frici, fii specific pe obiectivele tale si modurile in care vei face fata unei situatii si imparte actiunile in pasi mici.

4. Comunicarea. Stiai ca atunci cand impartasesti gandurile si sentimentele tale cu cel de langa tine ai cu 62% mai multe sanse sa ai o relatie fericita? A-ti arata vulnerabilitatea fata de o persoana importanta va consolida apropierea dintre voi. Incurajez comunicarea transparenta cu partenerul, in care tu ii spui despre fricile tale, despre nemultumiri sau despre ce apreciezi la el.

Nu recomand sa iti ascunzi supararile, emotiile neexprimate se acumuleaza si intr-o situatie oarecare nu stii ce te-a facut sa rabufnesti. Adoptand un stil de comunicare deschis vei culege, in timp si roadele.

Daca iti doresti o schimbare in bine, incepe cu tine. Atunci cand schimbi perspectiva cu care privesti lucrurile, se vor schimba si ele. Daca ai stii ca in viitor iti va creste satisfactia in fata vietii si nivelul de fericire, cu ce ai incepe pentru a le obtine?

Delia Bebi

www.psiholog-clinica.ro

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Cum sa ai o viata armonioasa, #sfaturi viata armonioasa, #reguli viata armonioasa , #fericire