Legatura surprinzatoare intre fericire si telefonul mobil

Luni, 09 Decembrie 2013, ora 22:04
2564 citiri
Legatura surprinzatoare intre fericire si telefonul mobil
Foto: Daily Mail

Utilizarea in mod constant a telefonului mobil poate crea impresia celor din jurul tau ca ai o multime de prieteni si o viata sociala extrem de activa.

Un studiu recent sugereaza insa ca persoanele care sunt foarte atasate de telefon au mai putine sanse a de a fi fericite, comparativ cu indivizii care pot ignora cu usurinta un apel sau un mesaj, relateaza Daily Mail.

Cercetarea sustine ca utilizatorii de telefon care acceseaza des mesageria sufera de un nivel mai mare de anxietate si obtin rezultate mai slabe in ceea ce fac, comparativ cu cei care pot rezista tentatiei de a-si verifica in mod constant mesageria.

La studiu au luat parte peste 500 de studenti pe care cercetatorii i-au monitorizat pentru a vedea cat de mult folosesc telefonul si modul in care acest obicei le afecteaza vietile.

Desi se asteptau ca telefonul sa ii faca pe oameni sa se simta mai aproape de prieteni, specialistii au descoperit ca subiectii au devenit mai anxiosi, deoarece ei "se simt obligati sa mentina o legatura constanta cu cei aflati la celalt capat al firului".

Acelasi lucru a fost sesizat la alti participanti la studiu, care nu reuseau sa se deconecteze de la site-urile de socializare precum Facebook, Twiter s.a., invocand aceeasi "obligatie" fata de interlocutorii lor.

Studiul realizat de Jacob Barkley, Aryn Karpinski si Andrew Lepp contrazice cercetarile anterioare, care sustineau ca telefoanele mobile imbunatatesc interactiunile speciale si ajuta la reducerea sentimentului de izolare.

Unul dintre studentii care au luat parte la studiu a declarat: "Uneori, retelele sociale ma fac sa ma simt legat de telefon. Ma fac sa ma simt ca am o obligatie in plus".

"Cativa dintre studentii intervievati au declarat ca trimit mesaje constant in timpul zilei, de dimineata pana seara. Unii dintre acestia nu au timp doar pentru ei si cred ca pentru o buna sanatate mentala avem nevoie de un pic de timp doar pentru noi, in care sa reflectam, sa procesam evenimentele vietii si sa ne eliberam de factorii zilnici de stress", a explicat Andrew Lepp, unul dintre autorii studiului.

Totodata, in timpul studiului, cercetatorii au avut acces la rezultatele de la examenele subiectilor, cu varste cuprinse intre 18 - 22 de ani si au descoperit ca exista o asociere negativa intre performantele universitare si utilizarea frecventa a telefonului. De asemenea si legatura intre nivelul de fericire si utilizarea constanta a telefonului, s-a dovedit a fi negativa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#studiu telefonie fericire, #utilizare telefon efecte, #studiu efect telefonie mobila , #fericire