S-a descoperit varsta fericirii

Joi, 08 August 2013, ora 20:00
3439 citiri
S-a descoperit varsta fericirii
Foto: Live Science

Dupa unii, fericirea este o pasarea care iti da tarcoale toata viata, dar n-o apuci niciodata. Dupa altii, fericirea se afla chiar in noi, dar n-o sesizam. Bineneles ca aceste ganduri apartin unor literati si trebuie intelese numai la modul metaforic.

Un test pe 340.000 persoane

Profesorul Arthur Stone, de la Universiatea din New York, care studiaza de mai multa vreme conceptul de fericire in realitatea lui obiectiva si in conceptia individuala a fiecaruia, a ajuns la concluzia ca fericirea este o entitatea indisolubil legata de varsta, noteaza portalul Live Science.

Influentele pot fi bineinteles multe, dependente adesea de mediul ambiant, atat cel natural cat si citadin sau social, de schimbarile psihologiei umane in timpul vietii si de unele manifestari biologice cum sunt fenomenele de natura chimica din creier, fenomenele biologice sau endocrinologice. Dar si toate acestea sunt, pana la urma, legate tot de varsta.

Profesorul Arthur Stone a inceput pornind de la un sondaj facut de catre Gallup in 2010, pe un numar de 340.000 persoane, toate rezidente in SUA. Pe baza sodajului, a putut dezvolta un studiu de amploare care a durat aproape trei ani.

Daca sondajul s-ar fi realizat pe un numar mic de respondenti, studiul n-ar fi fost concludent, intervenea caracterul subiectiv al respondentilor, care vicia concluziile. Un numar mare de interogati mareste gradul de precizie.

Sondajul a aratat ca in copilarie, desi suntem adesea perceputi de catre parinti ca fericiti, ne aflam totdeauna sub semnul unei insatisfactii, pe care probabil ne-a creat-o insasi natura, pentru a ne stimula in permanenta simtul cautarii, nazuinta spre mai bine.

La 18 ani

Varsta de 18 ani este reperul care marcheaza un moment desebit. Omul este matur, a ajuns in faza cand se poate simti stapan pe sine si, in masura in care rigorile familiale sau sociale nu-l imping spre obligatii deosebite, este chiar autonom. A ajuns consient chiar si de faptul ca poate intemeia o familie.

Pana atunci, n-a apucat sa cunoasca deceptiile si vicisitudinile vietii. La 18 ani, multi se simt fericiti. In continuare, urmeaza grijile, neimplinirile, neprevazutul iar clipa fericirii, cea de la 18 ani, incepe sa inregistreze un inevitabil declin.

Fericirea de a avea 18 ani este nemasurata, dar din pacate multi nu sunt constienti de ea. Dimpotriva, viata neregulata pe care o duc unii tineri in ziua de azi ii indeparteaza artificial de aceasta nazuinta. Ei sunt bucurosi de viata, petrec, dar nu se simt fericiti.

La 85 de ani

Un adult ajunge chiar si sceptic, convins ca el nu va cunoaste niciodata fericirea. Dar greseste. Simtul implinirii si al satisfactiei revine in jurul varstei de 85 de ani, care poate fi numita si varsta de aur. La aceasta etate, poti simti satisfactii similare celor de la 18 ani.

Stone prezinta unele explicatii plauzibile:

  • Omul ajunge se inteleaga mai adanc semnificatia valorilor in viata.
  • Omul stie ca a ajuns la un anumit nivel al realizarilor sale si are sentimentul totalei impliniri.
  • Fata de vicisitudinile soartei a invatat sa aiba o atitudine filosofica si sa le trateze gandind pozitiv.
  • Nu mai traieste emotiile aspiratiilor si asteptarilor de tot felul.
  • Savureaza placerea de a-si trai clipa, se bucura de faptul ca a ajuns sa o traiasca si nu-si face programe pentru viitor
  • In sfarsit, a ajuns constient de faptul ca nu poate multumi pe toata lumea. Nu-i poate face pe cei din jur sa fie multumiti de el si nici el nu poate astepta de la ceilalti sa-l faca multumit. Se resemneaza cu realitatea.

Resemnarea este si ea una din formulele fericirii.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#varsta fericirii, #studiu fericire oameni, #fericire explicatii varsta , #fericire