Vrei sa fii mai fericit? Trebuie sa incetezi sa mai faci un lucru

Duminica, 05 August 2018, ora 10:12
15600 citiri
Vrei sa fii mai fericit? Trebuie sa incetezi sa mai faci un lucru
Foto: Arhiva Pixabay

Fericirea e ceva catre care tindem toti, dar nu e foarte simplu de atins. Insa cu pasi marunti sau mai mari, putem sa o cunoastem. Si nu putine lucruri stau in puterea noastra. Unul dintre ele a reiesit in urma unui studiu recent.

Potrivit autorilor cercetarii, Selin A. Malkoc, de la Universitatea de Stat Ohio, si Gabriela N. Tonietto, de la Scoala de Business Rutgers, vom fi considerabil mai fericiti daca vom inceta sa mai planuim activitatile care ne fac placere, cele distractive si relaxante, se arata in raportul publicat de Current Opinion in Psychology, citat de Science Alert.

In urma studiului a reiesit ca, atunci cand o activitate din sfera relaxarii e planuita si nu spontana, nu o mai gustam la fel de mult. Si asta pentru ca, indiferent daca e placuta, daca se afla pe lista cu "lucruri de facut", creierul o percepe ca pe o obligatie, o incadreaza in aceeasi categorie cu restul sarcinilor sau obligatiilor pe care trebuie sa le bifam.

Cu alte cuvinte, a merge la dentist sau a iesi la o cafea cu un prieten, daca se afla pe aceeasi lista, devin activitati care, indiferent de tipul lor, nu ne mai aduc placere.

Apoi, mai e o problema: ne concentram atat de mult pe productivitate incat incercam sa facem si timpul liber "productiv", inghesuind o gramada de activitati, de teama ca altfel nu le-am face. Asa se intampla ca si acesta devine "ocupat" si creierul nostru stie asta, stie ca sunt multe de facut, de bifat, asa ca nu se mai bucura de fiecare astfel de activitate in parte.

Cei doi cercetatori au ajuns la aceasta concluzie dupa ani de studii, 13 cercetari in total, care s-au concentrat pe acelasi subiect.

Intr-unul dintre aceste studii, cativa dintre subiecti, studenti, au fost informati ca peste doua zile pot iesi cu un prieten la o inghetata, intre ore, comunicandu-li-se si ora exacta, iar altii pur si simplu "au dat peste" un prieten, ca si cum ar fi fost o coincidenta, si au mers la o inghetata. Cei din a doua categorie au savurat cu mult mai mult momentul, in timp ce primii l-au perceput ca parte din program, ca pe o activitate de bifat.

Deci cum ar trebui sa procedam? Sa ne facem planuri cu un prieten sa ne intalnim dupa program, de exemplu, dar sa nu stabilim nimic concret. O astfel de strategie are un efect considerabil asupra noastra.

Practic, este reintrodusa flexibilitatea, care face casa buna cu activitatile relaxante, explica unul dintre autorii studiului.

In final, cei doi cercetatori au ajuns la concluzia ca nu cantitatea conteaza (daca nu mai reusim sa ne vedem cu acel prieten nu e o tragedie), ci calitatea momentelor petrecute impreuna. "Fiti mai selectivi in ceea ce alegeti sa faceti. Acordati-va libertatea de a lasa lucrurile sa se intample!", e sfatul celor doi oameni de stiinta.

Citeste si In ce masura personalitatea dicteaza sentimentul de fericire? Dar salariul?

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#fericire studii, #timp liber satisfactie, #fericire cercetari stiintifice, #activitati timp liber , #fericire